Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανασαίνει» ο Ερμής... «λαχανιάζει» η χρηματοδότηση

Υπέρ της έγκρισης της μελέτης ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα έργα στο νέο μουσείο, που ολοκληρώθηκε το 1982, πρέπει να έχουν τελειώσει τον Απρίλη του 2004 και αποβλέπουν στην αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών αδυναμιών του.

Μεταξύ άλλων η μελέτη, που παρουσιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Καλλιγά, προβλέπει την επέκταση της αίθουσας όπου εκτίθεται ο Ερμής του Πραξιτέλη σε εμβαδόν και ύψος. Ετσι, στα 81 τμ που είναι αφιερωμένα σήμερα στο εξαίσιο γλυπτό θα προστεθούν άλλα 40 τμ, ενώ το ύψος της αίθουσας θα φτάσει τα 5,3 μέτρα. Ο φωτισμός του αγάλματος θα είναι φυσικός και προέρχεται από τους φεγγίτες που θα κατασκευαστούν στην οροφή.

Στο μουσείο θα εγκατασταθεί σύστημα κλιματισμού, θα δημιουργηθούν νέοι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού με αναψυκτήριο και χώρους υγιεινής, θα αντικατασταθούν οι ψευδοροφές κ.ά. Επίσης θα είναι ορατή η Χαλκοθήκη του μουσείου, η οποία θεωρείται το θησαυροφυλάκιο της Ολυμπίας, αφού φυλάσσονται πολλά χάλκινα και άλλα αντικείμενα, μερικά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ.

Η μελέτη αντιμετωπίζει και την ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου ΣΠΑΠ με θέα στον αρχαιολογικό χώρο, στο οποίο θα στεγαστούν το Ιδρυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τα γραφεία της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές που θα προέλθουν από το Γ` ΚΠΣ... μόνο όμως αν τα τεχνικά δελτία έχουν κατατεθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ