ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΛΑΑΚΕΝ
Πανικόβλητοι ανακάλυψαν ότι η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ

Οι κυβερνώντες υψώνουν συρματοπλέγματα παντού, με τους μισθοφορικούς στρατούς, την υπερεθνική καταστολή και τις «εθνικές» φρουρές πραιτοριανών, με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη φτώχεια, την ανεργία, την ψυχική εξαθλίωση και διαφθορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

«Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου υπήρχε η εντύπωση ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ζούσαμε σε μια σταθερή παγκόσμια τάξη, χωρίς συγκρούσεις. Ωστόσο, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, η βεβαιότητα αυτή έχει χαθεί. Η 11η Σεπτεμβρίου μας άνοιξε απότομα τα μάτια. Ο εχθρός δεν έχει εξαφανιστεί. Ο θρησκευτικός φανατισμός, ο εθνοτικός εθνικισμός, ο ρατσισμός, η τρομοκρατία εντείνονται, εξακολουθώντας να βρίσκουν πεδίο ανάπτυξης στις περιφερειακές συγκρούσεις, τη φτώχεια και την υπανάπτυξη».

Αυτά διακήρυξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη), με τους Ευρωπαίους κυβερνώντες αποκομμένους στα βασιλικά ανάκτορα έξω από τις Βρυξέλλες, να ομολογούν πανικόβλητοι ότι η Ιστορία δεν τελειώνει ποτέ. Και επειδή την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, οι κυβερνώντες που καταλαβαίνουν ότι είναι περαστικοί, υψώνουν συρματοπλέγματα παντού, με τους μισθοφορικούς στρατούς, την υπερεθνική καταστολή και τις «εθνικές» φρουρές πραιτοριανών, με την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη φτώχεια, την ανεργία, την ψυχική εξαθλίωση και διαφθορά.

Η τρομοκρατία που επί δύο αιώνες αποτελούσε το φόβητρο των εξουσιών στην «εποχή των επαναστάσεων» και έδινε την ευκαιρία στα καθεστώτα να χαρακτηρίζουν έτσι κάθε πολιτική εξέγερση, επιχειρείται τώρα να ποινικοποιηθεί ως «κοινωνική τρομοκρατία». Το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του τρομοκρατούν πανικόβλητοι κάθε εκδήλωση κοινωνικής ανυπακοής. Η εξουσία τρέμει την επανάσταση, αλλά και τα κλεφτρόνια. Οπως πανικοβάλλεται μπροστά στην αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά, την ελευθερία, η εξουσία τρέμει τους «εθνικούς» στρατούς οπλισμένων κληρωτών και καταφεύγει σε μισθοφορικές Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ). Η εξουσία έχει απελπιστικά ανάγκη την αυταρχική πολιτική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μέσα από την τελευταία Διακυβερνητική Διάσκεψη (δηλ. του 2003), αλλά για την προετοιμασία της δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα από τους «μικρομέγαλους» καραγκιόζηδες που τους λένε «κυβερνώντες και ανασύρει από τα έγκατα των ιερατείων τον «φαραώ» Ζισκάρ ντ' Εστέν για να ελέγξει την πορεία της «Συνέλευσης» για το «μέλλον της Ευρώπης». Η ευρωπαϊκή εξουσία δεν έχει μέλλον και το ξέρει. Αυτοί δυσκολεύονται πλέον να κυβερνούν και οι λαοί δε θέλουν πια έτσι να κυβερνώνται.

Λάακεν

Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υιοθέτησαν, έστω και με νάζια, όλα τα προμελετημένα για την ευρωπαϊκή ΔΤΕ, τον ευρω-τρομονόμο, τη ριζική καταστροφή του εναπομείναντος «κράτους δικαίου» και την ανατροπή δεκαετιών εργατικών κατακτήσεων στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό. Τσακώθηκαν σαν κοκόρια για την ευρω-λιγούρικη «μοιρασιά της πίτας» των εδρών των νέων κοινοτικών υπηρεσιών, προς εξυπηρέτηση των κρατικοδίαιτων και για το πόσο θα πάει στο Αφγανιστάν, μετά τις ΗΠΑ, για να κάνει τις «βρόμικες» χερσαίες εκκαθαρίσεις που αφήνει «ουρά» η σύγχρονη «νέα μορφή πολέμου». Κλείστε τις τηλεοράσεις και φτύστε τους:

-- Τι θα πει ότι στο Λάακεν αποφασίστηκε η αντικατάσταση των «εθνικών στρατών» και η «επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας» με τη μισθοφορική ΔΤΕ;

-- Τι θα πει ότι «η ΕΕ είναι πλέον ικανή να διεξάγει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων» και να αναλαμβάνει σταδιακά ολοένα και περισσότερες πολυσύνθετες επιχειρήσεις», αλλά ότι «η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων δε συνεπάγεται τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού»;

Κάνει εντύπωση το εξής: η Τουρκία με εντολή των ΗΠΑ και με την αρωγή της Βρετανίας επέβαλε την τουρκική «ζώνη επιρροής» στην ΕΕ υπό την ομηρία του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο υπό την οπτική των «Ελληνοτουρκικών». Πήρε μια παράταση της «οριστικοποίησης των ρυθμίσεων με το ΝΑΤΟ και κανένας δεν κάνει λόγο ότι επί της ουσίας, δεν υπάρχει πλέον «ασφάλεια» της χώρας, αφού τελεί υπό το συσχετισμό ισχύος των «μεγάλων δυνάμεων».

Ανάλογη κατάσταση και για τον ευρω-τρομονόμο. Μετά από τρίμηνη επίθεση ΗΠΑ και ΕΕ κατά οποιασδήποτε έννοιας δημοκρατίας και «σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», το Λάακεν αποφασίζει «τη συμφωνία για το ευρωπαϊκό ένταλμα, τον κοινό ορισμό των τρομοκρατικών πράξεων, την κατάρτιση καταλόγων τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων, ομάδων και οντοτήτων, τη συνεργασία μεταξύ ειδικευμένων υπηρεσιών». Και η καθεστωτική προπαγάνδα ωρύεται ότι έτσι «προστατεύεται» δήθεν ο πολίτης» από την «τρομοκρατία.

Για τις σχέσεις κεφαλαίου/ μισθωτής εργασίας το ίδιο σκηνικό: η απόφαση του Λάακεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι επειδή υπάρχει «επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του κεφαλαίου «καθίσταται σημαντικότερη παρά ποτέ η ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Λισαβόνα και τη Στοκχόλμη. Ετσι για το (...) «καλό» των εργαζομένων και υπέρ της περιβόητης «αειφόρου ανάπτυξης» πρέπει να «συγκεκριμενοποιηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο» με «εκσυγχρονισμό» των συντάξεων και «παρόμοια προσέγγιση σχετικά με την οικονομική περίθαλψη και τη μέριμνα προς τους ηλικιωμένους». Και όμως 100.000 διαδηλωτές, επί τρεις μέρες στις Βρυξέλλες, φώναζαν στους έγκλειστους κυβερνήτες ότι δεν πιστεύουν πια στα «κοινά» συμφέροντα των εργαζομένων, των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η ταξική πάλη δε χωρά στα τηλεοπτικά «σόου». Ούτε η ζωή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ονειρα» θερινής νυκτός στο καταχείμωνο

Πρώτη μάχη που, μάλιστα, κέρδισε η Ελλάδα, είδε στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Τύπου σε χτεσινές του δηλώσεις, σκόρπισε φρούδες ελπίδες ότι το θέμα του ευρωστρατού θα κλείσει θετικά για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Eξωτερικών, στον ίδιο τόνο δήλωνε χτες ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με τους Eυρωπαίους εταίρους για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, που θα διασφαλίσει τα ελληνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών θέλησε να «περάσει» την άποψη ότι η διαπραγμάτευση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ συνεχίζεται. Οπως σημείωσε ο Π. Μπεγλίτης, στο Λάακεν επαναβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας για κοινή δράση στο πλαίσιο της ΕΕ για την προώθηση της ΚΕΠΠΑ, που παραμένει στόχος για τη νέα χρονιά, προσθέτοντας ότι ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Iσπανό ομόλογό του, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από την Ισπανία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να εξελιχθεί εντός των οργάνων της ΕΕ και με την ισπανική προεδρία να έχει τον έλεγχο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Π. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης για τον ευρωστρατό το πρόβλημα δεν ετέθη ως «ελληνοτουρκική διαφορά». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μπεγλίτης, θα ήταν λάθος, καθώς αφορά όλα τα κράτη - μέλη. Στόχος παραμένει η αυτόνομη ΚΕΠΠΑ και σχέσεις σε στέρεες βάσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ - μη μέλη της ΕΕ και επεσήμανε ότι «για την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχουν "κείμενα", πρέπει να αναζητήσουμε νέες διαδικασίες», «ακυρώνοντας» με αυτόν τον τρόπο το άτυπο κείμενο Βρετανίας, ΗΠΑ, Τουρκίας, πάνω στο οποίο είχε εξελιχθεί η συζήτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, ο Χρήστος Πρωτόπαππας σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «κερδίσαμε μία μάχη, η προσπάθεια θα συνεχιστεί» και χαρακτήρισε «αρνητικό, ανεύθυνο και επικίνδυνο» τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ.

«Θα έλεγα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ελληνική πλευρά ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τα επιχειρήματά της. Επεισε ή τουλάχιστον δέχτηκαν πολλοί ότι τα επιχειρήματα αυτά έχουν βάση και γι' αυτό το λόγο δεν προχώρησε σε αυτή τη φάση το θέμα αυτό, όπως ήθελαν ορισμένοι. Είναι σαφές ότι πρέπει μέσα από τα όργανα της ΕΕ, και όχι με εξωθεσμικές πρωτοβουλίες σαν αυτές που έγιναν από την πλευρά της Μ. Βρετανίας, να εξευρεθεί η αναγκαία λύση που να δικαιώνει και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντά μας».

Στρατός στο Αφγανιστάν

Αναφερόμενος στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης τόνισε ότι αυτή θα τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αναπτυχθεί μετά από απόφασή του. Οπως είπε ο Π. Μπεγλίτης «δεν έχουν γίνει συζητήσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της δύναμης», σημείωσε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή είναι εθνική και συλλογική στο πλαίσιο της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η δύναμη αυτή θα έχει στόχο να διασφαλίσει τα διοικητικά κέντρα της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

ΠΕΔΥΕ
Γιορτινό παζάρι δώρων

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για τις γιορτές των Χριστουγέννων διοργανώνει παζάρι με μεγάλη ποικιλία δώρων. Το παζάρι «φιλοξενείται» στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος) και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Γενάρη, με ώρες λειτουργίας 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Μόνη ελπίδα και διέξοδος η ανάπτυξη της πάλης των λαών

Σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, κατά την κοινή συζήτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λάακεν και τον απολογισμό δραστηριοτήτων της βελγικής προεδρίας, σημείωσε τα παρακάτω:

«Στο ένα λεπτό που διαθέτω, θα ήθελα να σημειώσω ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για να συγκαλυφτεί η πραγματικότητα, αυτή βοά ότι η Σύνοδος του Λάακεν ενίσχυσε παραπέρα μια ΕΕ του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών γενικότερα.

Οι συνελθόντες στο παλάτι του Λάακεν δεν άκουσαν τη στεντόρεια φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών από ολόκληρη την Ευρώπη, των φτωχών, των ανέργων, των υποψήφιων ανέργων, των δημιουργών του πλούτου, θυμάτων της στυγνής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Δεν άκουσαν και δεν ήθελαν να ακούσουν την αγωνία και την απαίτηση τους για μια άλλη Ευρώπη της ειρήνης και της φιλίας των λαών και όχι του ευρωστρατού, των επεμβάσεων και του πολέμου, που οικοδομείται. Του σεβασμού και της ανάπτυξης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών και όχι του ευρωεντάλματος, της eurojust και του ευρωτρομονόμου που, με πρόσχημα και την 11η του Σεπτέμβρη, χαρακτηρίζουν τρομοκρατία και διώκουν τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Να γιατί πιστεύω ότι την απάντηση δεν μπορεί να τη δώσει η περιβόητη «Συνέλευση», συμβουλευτική και μη αντιπροσωπευτική εξάλλου, που τελικά θα είναι στάχτη στα μάτια των λαών.

Η συνέχιση και ανάπτυξη της πρωτοφανούς λαοθάλασσας που διαδήλωσε στο Λάακεν, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποτελεί τη μόνη ελπίδα και διέξοδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ