ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Πρώτη δυναμική διεκδίκηση

Απόλυτα επιτυχημένη η στάση εργασίας που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων για την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας της εργασίας. Η κινητοποίηση συνοδεύτηκε και με μαζική εγγραφή νέων μελών στο συνδικάτο

από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη του εργοταξίου
από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη του εργοταξίου
Κανείς δεν πήγε στη δουλιά. Το κάτεργο - εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού νέκρωσε για τρεις συνεχόμενες ώρες. Οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Παραρτήματός του στο έργο συμμετείχαν στη χτεσινή στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας που οδήγησαν στο θάνατο του 62χρονου συναδέλφου τους, την περασμένη Παρασκευή. Ηταν η πρώτη τους απάντηση στην ασυδοσία του κεφαλαίου και την εγκληματική συνεργία της κυβέρνησης.

Ηταν η πρώτη, και μάλιστα πλήρως επιτυχημένη, αγωνιστική κινητοποίηση του νεοσύστατου Παραρτήματος του Συνδικάτου στο Ολυμπιακό Χωριό. Δεκάδες εργαζόμενοι γράφτηκαν στο Παράρτημα την ώρα της στάσης, δείχνοντας διάθεση για δράση και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του Συνδικάτου. Σύσσωμη η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου και εκπρόσωπος από το Συντονιστικό Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Σε όλες τις εισόδους του Ολυμπιακού Χωριού, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες οικοδόμοι, τα πανό του Συνδικάτου έδιναν το σύνθημα: «Οχι άλλο αίμα στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας». Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δ. Βανδώρος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην είσοδο της Α' Εργολαβίας, τόνισε ότι οι οικοδόμοι δε θα επιτρέψουν σε κυβέρνηση και κεφάλαιο να χτίσουν το Ολυμπιακό Χωριό με αντίτιμο τις ζωές των εργατών και πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Ο Γ. Φιλιούσης, πρόεδρος του Παραρτήματος, λίγο πριν το τέλος της στάσης εργασίας κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το Συνδικάτο και να οργανώσουν παραπέρα τον αγώνα τους. Ενώ και από τους δύο τονίστηκε η ανάγκη η χτεσινή στάση εργασίας να αποτελέσει το έναυσμα για διεκδίκηση και σε μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως τα απλήρωτα μεροκάματα, οι υπερωρίες και αργίες, τα ακόλλητα ένσημα κ.ά.

Κατά τη στάση εργασίας επιχειρήθηκε από τον επιβλέποντα μηχανικό της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό» (έτσι αυτοσυστήθηκε) να μπει στο εργοτάξιο λέγοντας «το εργοτάξιο είναι δικό μου, περιμένω τον υπουργό». Τελικά, αποχώρησε μπροστά στη σθεναρή στάση των εργαζομένων.

Ο «Ρ» που βρέθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος της κινητοποίησης στο πλάι των εργαζομένων άκουσε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Χωριό. «Μόνο το κράνος τούς ενδιαφέρει να φοράμε, άλλα μέτρα ασφάλειας ουσιαστικά δεν υπάρχουν», μας λέει ο Τζιβαχίρ Μιχίλι, μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος. Ενώ αναφερόμενος στα ένσημα επισημαίνει: «Δεν ξέρουμε τι γίνεται, ούτε αν μας τα κολλάνε ούτε με τι αξία μας τα κολλάνε. Πάμε στις εταιρίες, ζητάμε τις καταστάσεις και μας λένε ότι τις έχουνε στα κεντρικά γραφεία τους». Αλλοι εργαζόμενοι μιλώντας για τις υπερωρίες και αργίες αναφέρανε ότι υποτίθεται πως «Σαββατοκύριακο, υπερωρία δουλεύει όποιος θέλει, χωρίς βέβαια να τις πληρωνόμαστε ως τέτοιες αλλά σαν κανονικό μεροκάματο. Ομως πώς να μην πας όταν τα λεφτά που παίρνεις είναι λίγα». Ακόμα έθεσαν το ζήτημα της ρατσιστικής συμπεριφοράς των εργοδοτών στους αλλοδαπούς εργάτες.

Μετά τη λήξη της στάσης οι εργαζόμενοι πήγαν για δουλιά αλλά στις 2.30 το μεσημέρι σταμάτησε κάθε εργασία. Κανένας δεν κάθισε υπερωρία. Προηγουμένως, το Συνδικάτο έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ' Εργολαβία απαντώντας σε φήμες που ήθελαν εργολάβους και υπεργολάβους να μην πληρώσουν το χτεσινό υπόλοιπο του μεροκάματου μετά τη στάση εργασίας.

ΟΤΕ
«Δανείζει» εργαζομένους σε ιδιώτες

... για να κάνουν έργο του Οργανισμού!

Συνεχίζονται οι «τράμπες» εργαζομένων μεταξύ ΟΤΕ, θυγατρικών του και «καθαρόαιμων» ιδιωτικών εταιριών. Πέρα από το φαινόμενο της «ενοικίασης» υπαλλήλων ιδιωτικών εταιριών από τον Οργανισμό για να εκτελούν εργασίες του και ιδιώτες «δανείζονται» υπαλλήλους του ΟΤΕ. Εκτελούν με αυτούς εργασίες που τους έχει αναθέσει ο ΟΤΕ! Εργασίες που κάλλιστα μπορούσαν να εκτελέσουν τα κατασκευαστικά τμήματα του Οργανισμού.

Το θέμα επαναφέρει στην επιφάνεια η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΟΤΕ. Παρουσιάζει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις INTRACOM και SIEMENS. Διευκρινίζει ότι η INTRACOM, μέσω της HELLASCOM (ΟΤΕ 51,4%, INTRACOM και SIEMENS από 14%), αναλαμβάνει να εγκαταστήσει ψηφιακά κέντρα στις εταιρίες που ελέγχει ο ΟΤΕ σε Αρμενία και Ρουμανία.

«Παρότι τα κατασκευαστικά τμήματα του ΟΤΕ μπορούσαν να εκτελέσουν αυτή την εργασία, αποκλείονται. Οι εργαζόμενοί τους "ενοικιάζονται" στην INTRACOM, έναντι του κόστους των ημερομισθίων τους» αναφέρει η παράταξη και συνεχίζει ότι η INTRACOM εισπράττει την εργολαβική αμοιβή εγκατάστασης, με τις πλάτες των τεχνικών του ΟΤΕ.

Για τα έργα που αναλαμβάνει η SIEMENS, η ΕΣΚ τονίζει ότι και εδώ την εργασία πραγματοποιούν «νοικιασμένοι» τεχνικοί του ΟΤΕ. «Μάλιστα οι μετακινήσεις των εργαζομένων από τον ΟΤΕ στην SIEMENS γίνονται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο υπηρεσιακό έγγραφο και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απόσπασης. Οι εργαζόμενοι ειδοποιούνται με την επίδειξη επιστολής της SIEMENS, η οποία τους ζητά ονομαστικώς» επισημαίνει η παράταξη και ρωτά:

Ποιοι υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες για εργασίες που μπορούν να τις κάνουν τα κατασκευαστικά τμήματα του ΟΤΕ; Ποιοι δίνουν προφορικές εντολές για μετακινήσεις προσωπικού σε ιδιωτικές εταιρίες; Ποιοι και γιατί παρέχουν τέτοιου είδους διευκολύνσεις σε ανταγωνιστές; Τι κάνουν η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα Σωματεία; Τι γίνεται με τους συνταξιούχους που δουλεύουν; Τους περικόπτεται η σύνταξη ή μέρος της σύνταξης;

Κάποιοι διευθυντές του ΟΤΕ προβάλλουν δικαιολογίες πως οι «ενοικιαζόμενοι» πάνε για εκπαίδευση. «Να εκπαιδευτούν σε τι; Σε μια εργασία που με επιτυχία την κάνουν 10 χρόνια; Πρόκειται γι' αυτούς που εγκατέστησαν όλα τα ψηφιακά Κέντρα του ΟΤΕ. Αλλά και εκπαίδευση να χρειάζονταν, αυτή δε γίνεται σ' όλα τα κέντρα της χώρας. Γίνεται στο εκπαιδευτικό κέντρο ή σε χώρο εργασίας και για λίγες ώρες» απαντά η ΕΣΚ.

Ζητά να αναθεωρηθούν οι συμβάσεις που ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Επειδή, δε, θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εργασίες κατασκευής, οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες να εξαντλούν τις δυνατότητες των υπηρεσιών του ΟΤΕ, πριν προχωρήσουν σε συμφωνίες με ιδιώτες.

Στο ζήτημα υπάρχει βεβαρημένο παρελθόν: Οπως κατήγγειλε το 2000 η ΕΣΚ, η θυγατρική του ΟΤΕ στην Αρμενία ARMENTEL ανέθεσε έργο στην ΙΝΤRΑCΟΜ. Αυτή το ανέθεσε κατόπιν στην HELLASCOM. Και αυτή απευθύνθηκε στη μητρική της και μεγαλομέτοχο της Armentel, τον ΟΤΕ, προκειμένου να της διαθέσει προσωπικό για να εκτελέσει το έργο της ARMENTEL.

Κατόπιν, συνταξιούχοι του ΟΤΕ, πρώην στελέχη του Συγκροτήματος Κατασκευών Αστικών Κέντρων (ΣΚΚΑ) του Οργανισμού, μαζί με στελέχη της ΙΝΤRΑCΟΜ εμφανίστηκαν στο ΣΚΚΑ. Ως τριτεργολάβοι, μαζί με ενεργά στελέχη του ΣΚΚΑ, διάλεγαν υπαλλήλους για την Αρμενία.

Αλλες «τράμπες» εργαζομένων μεταξύ ΟΤΕ, θυγατρικών του και ιδιωτικών εταιριών; Το 2000 η COSMOTE απασχολούσε περίπου 500 «δανεικούς» εργαζομένους από τις INTRACOM, 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ κ.α. Από τη 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «δανείστηκε» το 2000 και η ΟΤΕΝΕΤ. Η θυγατρική ΜΑRΙΤΕL «δανείστηκε» εργαζομένους από τις ALCATEL, Engineering & Finance SA και ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

«ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ»
Υπαναχώρηση Παναγόπουλου

Δεν εφάρμοσε τη συμφωνία για τα πλοία στη Φινλανδία. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προετοιμάζονται για κινητοποίηση σε συνεννόηση με τα φινλανδικά συνδικάτα

Η... φιλοπατρία που επιδεικνύει ο εφοπλιστής Π. Παναγόπουλος, η οποία ξεκινάει από την κατασκευή πλοίων του σε ξένα ναυπηγεία και φτάνει μέχρι στο να αντιμετωπίζει τους Ελληνες ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία του σαν... «τριτοκοσμικούς», από χτες ενισχύθηκε και με απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών. Υποτίθεται ότι χτες θα έμπαινε τέλος στην προκλητική εξαίρεση των Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία «SUPER FAST VII» και «SUPER FAST VIII» (δρομολογημένα στη Βαλτική), από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει ο Π. Παναγόπουλος με τα φιλανδικά ναυτεργατικά σωματεία και ισχύει για το υπόλοιπο πλήρωμα. Αυτό τουλάχιστον προέβλεπε η δέσμευση που έδωσαν προχτές εκπρόσωποι της εταιρίας «SUPER FAST FERRIES» στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και κάτω από την επιμονή των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Ωστόσο, όπως καταγγέλθηκε από τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στη Φινλανδία, μέχρι και χτες το βράδυ η δέσμευση του Παναγόπουλου παρέμενε «κενό γράμμα». Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν την προκλητική στάση της εταιρίας, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ και συγκεκριμένα τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ «γιατί όχι μόνο δε στηρίζουν τον αγώνα των ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά, τον υπονομεύουν στηρίζοντας ανοιχτά τις αυθαιρεσίες της "SUPER FAST FERRIES"».

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία προειδοποιούν: «Κάθε προσπάθεια υπαναχώρησης ή καθυστέρησης εφαρμογής θα συναντήσει την οργανωμένη αντίδραση των ναυτεργατών και των σωματείων μας» και επισημαίνουν ότι οι αντιπρόσωποί τους που βρίσκονται στη Φινλανδία, ήδη προετοιμάζουν με τα φιλανδικά ναυτεργατικά συνδικάτα «όλες τις αναγκαίες ενέργειες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ