Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΕ
«Δανείζει» εργαζομένους σε ιδιώτες

... για να κάνουν έργο του Οργανισμού!

Συνεχίζονται οι «τράμπες» εργαζομένων μεταξύ ΟΤΕ, θυγατρικών του και «καθαρόαιμων» ιδιωτικών εταιριών. Πέρα από το φαινόμενο της «ενοικίασης» υπαλλήλων ιδιωτικών εταιριών από τον Οργανισμό για να εκτελούν εργασίες του και ιδιώτες «δανείζονται» υπαλλήλους του ΟΤΕ. Εκτελούν με αυτούς εργασίες που τους έχει αναθέσει ο ΟΤΕ! Εργασίες που κάλλιστα μπορούσαν να εκτελέσουν τα κατασκευαστικά τμήματα του Οργανισμού.

Το θέμα επαναφέρει στην επιφάνεια η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΟΤΕ. Παρουσιάζει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις INTRACOM και SIEMENS. Διευκρινίζει ότι η INTRACOM, μέσω της HELLASCOM (ΟΤΕ 51,4%, INTRACOM και SIEMENS από 14%), αναλαμβάνει να εγκαταστήσει ψηφιακά κέντρα στις εταιρίες που ελέγχει ο ΟΤΕ σε Αρμενία και Ρουμανία.

«Παρότι τα κατασκευαστικά τμήματα του ΟΤΕ μπορούσαν να εκτελέσουν αυτή την εργασία, αποκλείονται. Οι εργαζόμενοί τους "ενοικιάζονται" στην INTRACOM, έναντι του κόστους των ημερομισθίων τους» αναφέρει η παράταξη και συνεχίζει ότι η INTRACOM εισπράττει την εργολαβική αμοιβή εγκατάστασης, με τις πλάτες των τεχνικών του ΟΤΕ.

Για τα έργα που αναλαμβάνει η SIEMENS, η ΕΣΚ τονίζει ότι και εδώ την εργασία πραγματοποιούν «νοικιασμένοι» τεχνικοί του ΟΤΕ. «Μάλιστα οι μετακινήσεις των εργαζομένων από τον ΟΤΕ στην SIEMENS γίνονται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο υπηρεσιακό έγγραφο και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απόσπασης. Οι εργαζόμενοι ειδοποιούνται με την επίδειξη επιστολής της SIEMENS, η οποία τους ζητά ονομαστικώς» επισημαίνει η παράταξη και ρωτά:

Ποιοι υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες για εργασίες που μπορούν να τις κάνουν τα κατασκευαστικά τμήματα του ΟΤΕ; Ποιοι δίνουν προφορικές εντολές για μετακινήσεις προσωπικού σε ιδιωτικές εταιρίες; Ποιοι και γιατί παρέχουν τέτοιου είδους διευκολύνσεις σε ανταγωνιστές; Τι κάνουν η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα Σωματεία; Τι γίνεται με τους συνταξιούχους που δουλεύουν; Τους περικόπτεται η σύνταξη ή μέρος της σύνταξης;

Κάποιοι διευθυντές του ΟΤΕ προβάλλουν δικαιολογίες πως οι «ενοικιαζόμενοι» πάνε για εκπαίδευση. «Να εκπαιδευτούν σε τι; Σε μια εργασία που με επιτυχία την κάνουν 10 χρόνια; Πρόκειται γι' αυτούς που εγκατέστησαν όλα τα ψηφιακά Κέντρα του ΟΤΕ. Αλλά και εκπαίδευση να χρειάζονταν, αυτή δε γίνεται σ' όλα τα κέντρα της χώρας. Γίνεται στο εκπαιδευτικό κέντρο ή σε χώρο εργασίας και για λίγες ώρες» απαντά η ΕΣΚ.

Ζητά να αναθεωρηθούν οι συμβάσεις που ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Επειδή, δε, θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εργασίες κατασκευής, οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες να εξαντλούν τις δυνατότητες των υπηρεσιών του ΟΤΕ, πριν προχωρήσουν σε συμφωνίες με ιδιώτες.

Στο ζήτημα υπάρχει βεβαρημένο παρελθόν: Οπως κατήγγειλε το 2000 η ΕΣΚ, η θυγατρική του ΟΤΕ στην Αρμενία ARMENTEL ανέθεσε έργο στην ΙΝΤRΑCΟΜ. Αυτή το ανέθεσε κατόπιν στην HELLASCOM. Και αυτή απευθύνθηκε στη μητρική της και μεγαλομέτοχο της Armentel, τον ΟΤΕ, προκειμένου να της διαθέσει προσωπικό για να εκτελέσει το έργο της ARMENTEL.

Κατόπιν, συνταξιούχοι του ΟΤΕ, πρώην στελέχη του Συγκροτήματος Κατασκευών Αστικών Κέντρων (ΣΚΚΑ) του Οργανισμού, μαζί με στελέχη της ΙΝΤRΑCΟΜ εμφανίστηκαν στο ΣΚΚΑ. Ως τριτεργολάβοι, μαζί με ενεργά στελέχη του ΣΚΚΑ, διάλεγαν υπαλλήλους για την Αρμενία.

Αλλες «τράμπες» εργαζομένων μεταξύ ΟΤΕ, θυγατρικών του και ιδιωτικών εταιριών; Το 2000 η COSMOTE απασχολούσε περίπου 500 «δανεικούς» εργαζομένους από τις INTRACOM, 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ κ.α. Από τη 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «δανείστηκε» το 2000 και η ΟΤΕΝΕΤ. Η θυγατρική ΜΑRΙΤΕL «δανείστηκε» εργαζομένους από τις ALCATEL, Engineering & Finance SA και ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-12-29 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση και εργαζόμενοι - λάστιχο (2002-11-08 00:00:00.0)
Πιέζεται για να αγοράσει τις ακριβές τηλεκάρτες (2000-10-04 00:00:00.0)
Επενδύσεις στο εξωτερικό προς όφελος τρίτων (2000-07-21 00:00:00.0)
Διαπλεκόμενες μεθοδεύσεις μέσω θυγατρικής (1998-05-21 00:00:00.0)
Στον ΟΤΕ οι τηλεπικοινωνίες της Αρμενίας (1997-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ