Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οξύτατη αντίδραση για τους υποστηρικτές του «Χιλιανού μοντέλου»

Κάλεσμα για ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο απευθύνει το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στα συνδικάτα οι αντεργατικές θέσεις που με ζέση πρόβαλαν επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης προχτές σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ. Μελέτη που προδιαγράφει τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα τύπου Χιλής, μέσα από τους τρεις πυλώνες και την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών χαρακτηριστικών.

Για «απόλυτη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΕΒ, στην αντιασφαλιστική τους επίθεση, για το γκρέμισμα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης» κάνει λόγο το Συντονιστικό Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους να ορθώσουν πλατύ αγωνιστικό μέτωπο. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, να κάνουν πράξη τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σπόρτιγκ, για νέες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και απεργίες.

Ολα αυτά, συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αθήνας, αποτελούν συνέχεια των θέσεων που διατυπώθηκαν στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ και δείχνουν ότι «πολύ σύντομα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα μπουν στην "προκρούστεια κλίνη" του μεγάλου κεφαλαίου, του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών εκφραστών του».

«Θέλουν, σημειώνει το συντονιστικό, να απαλλάξουν το κράτος και την εργοδοσία από την υποχρέωση της χρηματοδότησης και να φορτώσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους που θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές. Να ανοίξουν το δρόμο για να αρπάξουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ολόκληρη την πίτα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των αποθεματικών της. Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης».

Οι ταξικές δυνάμεις - υπογραμμίζει το Συντονιστικό - απορρίπτουν και καταδικάζουν τις επιλογές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, αλλά και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που στηρίζει τις θέσεις κυβέρνησης, ΝΔ και ΣΕΒ και συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο».

Από την πλευρά του χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας έδωσε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο και στις άκρως αντιασφαλιστικές απόψεις που διατύπωσε. Ο Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε ότι ο υπουργός Υγείας «γνωρίζει καλά το ασφαλιστικό σύστημα», πως παρουσίασε ένα πλαίσιο γενικών κατευθύνσεων και πως αυτή η συζήτηση δεν είναι αρνητική. Επί της ουσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε κάλυψη στο σχέδιο που προωθεί την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που μειώνει τις συντάξεις και ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση, παραδίδοντας τα επικουρικά ταμεία στις ασφαλιστικές εταιρίες. Επιπλέον χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός» ότι το ΙΟΒΕ κατέθεσε απόψεις που αναπαράγουν το Χιλιανό μοντέλο. Ενα μοντέλο που εξύμνησε και ο υπουργός Υγείας.

Οι αντιδραστικές αυτές θέσεις, ανάγκασαν χτες ακόμα και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να διαχωρίσει τη θέση της και να σχολιάσει ότι η μελέτη του ΙΟΒΕ «κυριαρχείται από τον μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης λογικής». Ταυτόχρονα θεωρεί «ατυχή τη σύμπλευση του υπουργού Υγείας» με την άποψη ότι απαιτούνται αλλαγές τύπου Λατινικής Αμερικής. Ταυτόχρονα όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ του «διαλόγου» με αυτούς τους ίδιους που διατυπώνουν αυτές τις αντεργατικές απαιτήσεις, με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ και συνεχίζει να καλλιεργεί σκόπιμα την αυταπάτη, ότι μέσα απ' αυτόν το «διάλογο» θα βγουν κερδισμένοι οι ασφαλισμένοι.

«Το πνεύμα Σπράου φαίνεται ότι ενώνει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ΝΔ στην επίθεσή τους, απέναντι στους εργαζόμενους στο ασφαλιστικό» σημείωσε σε δήλωσή του και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ