Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠεΣΥ ΚΡΗΤΗΣ
Εκλογές παρωδία για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Την παροιμία «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» θύμισαν οι εκλογές για την ανάδειξη δύο εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Κρήτης που έγιναν το περασμένο Σάββατο (15.12.2001). Υπήρξαν τόσες παραβάσεις στη διαδικασία που ανάγκασαν τις παρατάξεις Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση και τη Συνεργασία Εργαζομένων Νοσοκομείων Κρήτης να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους και να εμφανιστεί μόνη της στις εκλογές η Ενότητα Υγειονομικών Κρήτης - δηλαδή η ΠΑΣΚΕ - και να εκλέξει τους δύο εκπροσώπους.

Ηδη οι δύο παρατάξεις έχουν καταθέσει ενστάσεις για την ακύρωση των εκλογών. Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση με ανακοίνωσή της είχε καλέσει τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν με κάθε τρόπο σε αυτές τις εκλογές, με όποιον τρόπο επιλέξει ο κάθε εργαζόμενος (αποχή, λευκό, άκυρο).

Στις εκλογές προσήλθαν μόλις 705 εργαζόμενοι απ' τους 4.678 εγγεγραμμένους. Η Ενότητα Υγειονομικών Κρήτης πήρε 705 ψήφους, 146 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 49 ήταν λευκά.

Στήθηκαν μόνο τρεις κάλπες για όλη την Κρήτη. Μία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΕΠΑΓΝΗ), μία στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο και μία στην έδρα του ΠεΣΥ. Απ' τα υπόλοιπα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στάλθηκαν τα ψηφοδέλτια και η ψηφοφορία έγινε με προσωπική συστημένη επιστολή μέσω ταχυδρομείου από κάθε έναν εργαζόμενο!

Η διαδικασία ξεκίνησε δέκα μέρες πριν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας χωρίς να τηρηθεί και να εφαρμοστεί η στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία, η μυστικότητα της ψηφοφορίας και η προσωπική συστημένη επιστολή από κάθε υπάλληλο. Αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε η Αγωνιστική Συσπείρωση ΠΕΠΑΓΝΗ, να υπάρχουν φαινόμενα συλλογής ψηφοδελτίων από υποψηφίους συγκεκριμένης παράταξης (Ενότητα Υγειονομικών Κρήτης, βλέπε ΠΑΣΚΕ) συνεπικουρούμενη από διοικήσεις και διευθυντικά στελέχη, μέσα σε χαρτοκιβώτια (Ρέθυμνο), συλλογή ψηφοδελτίων σε ενιαίο φάκελο (Ιεράπετρα) κλπ.

Μετά από καταγγελίες εργαζομένων η Αγωνιστική Συσπείρωση γνωστοποίησε τα γεγονότα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και στον Πρόεδρο του ΠεΣΥ Κρήτης Β. Μπαρδή, ζητώντας την αναβολή των εκλογών και την αντικατάσταση των ψηφοδελτίων. Η Εφορευτική Επιτροπή και ο Β. Μπαρδής παραδέχτηκαν τη λαθεμένη διαδικασία, έριξαν όμως τις ευθύνες στις υπηρεσίες των νοσοκομείων, αλλά αρνήθηκαν να αναβάλουν τις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ