ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κρούσμα αστυνομικής τρομοκρατίας

Ερώτηση για το επεισόδιο στο ΕΚΑ κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Στα όσα συνέβησαν πριν από περίπου δέκα μέρες, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ), όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Πεδίου του Αρεως, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κάνελλη και Αντώνης Σκυλλάκος.

«Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πεδίου του Αρεως, στο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του ΕΚΑ, απαιτώντας να πληροφορηθούν τον αριθμό, το ποιόν και τα ονόματα των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που διεξαγόταν εκείνη την ώρα, με θέμα τον καθορισμό της παραπέρα αγωνιστικής στάσης για την αντιμετώπιση της καταπάτησης του πάρκου απ' τον ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΝΑ Μ. Κυριακού», σημειώνουν οι δύο βουλευτές στην Ερώτησή τους. Υπενθυμίζουν ακόμη, ότι η θυρωρός του ΕΚΑ εμπόδισε τους άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας να μπουν στο κτίριο και κλείδωσε την πόρτα, ενώ οι αστυνομικοί παρέμειναν έξω απ' το κτίριο για ένα εικοσάλεπτο και μετά έφυγαν...

«Πρόκειται για νέο κρούσμα αστυνομικής τρομοκρατίας, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι στο στόχαστρο της αστυνομίας δεν είναι οι λαϊκοί αγώνες και οι φορείς του», τονίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Τέλος, ρωτούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη «γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική να χρησιμοποιεί τα Σώματα Ασφαλείας για τρομοκράτηση του λαού, όταν αυτός κινητοποιείται προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική».

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Πρόστιμα με δόσεις και εκπτώσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών για συνυπογραφή το σχετικό νομοθέτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ

Το «πράσινο φως» για τη δόμηση σε δάση και δασικές εκτάσεις που κατέχουν οι διάφοροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση με τις νέες εισπρακτικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
Το «πράσινο φως» για τη δόμηση σε δάση και δασικές εκτάσεις που κατέχουν οι διάφοροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση με τις νέες εισπρακτικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
Προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις και πολλές δόσεις, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει από τις αρχές του 2002 να εισπράξει τα πρόστιμα των αυθαιρέτων 1ης και 2ης γενιάς (δηλαδή αυτά που χτίστηκαν μέχρι το 1993) και τα οποία σωρευτικά υπολογίζεται ότι αγγίζουν ίσως και τα 500 δισ. δρχ. Ηδη τις σχετικές ρυθμίσεις έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και το νομοθέτημα βρίσκεται στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών για συνυπογραφή.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα αυτά (ανέγερσης και διατήρησης) προσαυξάνονται κάθε χρόνο, και για πολλούς ιδιοκτήτες αυθαιρέτου μπορεί να φτάσει, ανάλογα με τα τετραγωνικά και την αντικειμενική αξία, σε μερικά εκατομμύρια δραχμές, ενώ η μέχρι τώρα ρύθμιση που ισχύει για έκπτωση 10%, σε περίπτωση που το ποσό καταβληθεί εφάπαξ, θεωρείται ότι απέτυχε να τους προσελκύσει να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που προωθεί τώρα η κυβέρνηση:

  • Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που θα κληθούν να υποβάλουν σειρά δικαιολογητικών, θα μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό των προστίμων με μια έκπτωση 40% ή σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Σε περίπτωση που το αυθαίρετο αποτελεί τη μοναδική σε όλη την Ελλάδα κύρια κατοικία, που δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ανήκει σε άπορη ή πολύτεκνη οικογένεια ή σε οικογένεια που το ένα μέλος της έχει αναπηρία πάνω από 67%, τότε ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό του προστίμου με έκπτωση 50% ή σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε χτεσινές δηλώσεις της η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ρ. Ζήση, είπε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δε θα ισχύσουν για τα αυθαίρετα τρίτης γενιάς (δηλαδή αυτά που ανεγέρθηκαν μετά το 1994). Επίσης, υποστήριξε πως οι ρυθμίσεις αυτές «δε δημιουργούν πολεοδομικό κεκτημένο» και πως «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι νομιμοποιούν αυθαίρετα κτίσματα».

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές τελικά θα αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου πολυνομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την αντιπεριβαλλοντική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και με προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες, θα προχωρήσει σε εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων, ώστε να νομιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα και να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόμηση σε δάση και δασικές εκτάσεις που κατέχουν οι διάφοροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδας...

Σήμερα η απόφαση για την απεργία στους ΟΤΑ

Εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείου Εσωτερικών κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ), με την οποία ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των συμβασιούχων εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Η απεργία άρχισε από την περασμένη βδομάδα για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του 2001 με αύξηση 3,9% και έξοδα κίνησης 7.000 δραχμές το μήνα, καταβολή του πριμ παραγωγικότητας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του σήμερα το μεσημέρι, ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές να υποβάλουν μέχρι τότε τις προτάσεις τους για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Παν. Βελέντζας, τόνισε ότι η απεργία δεν είναι ούτε παράνομη ούτε καταχρηστική και ότι έχει οριστεί προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τα νοσοκομεία, τις λαϊκές αγορές και όπου υπάρχει άμεση ανάγκη. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε η διευθύντρια του τομέα Αυτοδιοίκησης, Αννα Μαρκάκη, η οποία υποστήριξε ότι με την απεργία «σαφώς βλάπτεται η δημόσια υγεία», ενώ αμφισβήτησε την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, λέγοντας ότι «στο υπουργείο δεν έχει κατατεθεί έγγραφο που να το πιστοποιεί αυτό». Οσον αφορά στις οικονομικές διεκδικήσεις των συμβασιούχων, η εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι «ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις αυξήσεις που προβλέπει η συλλογική σύμβαση την οποία έχει υπογράψει με την ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Στο μεταξύ, σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε χτες ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, και στον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο, όσον αφορά στην απεργία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν και οι δύο με δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της παύσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και της έναρξης διαλόγου. Ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένει σήμερα την απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα και κάλεσε τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργιακή κινητοποίηση δηλώνοντας ότι θα είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί τους όλα τα προβλήματα. Στο ίδιο πνεύμα ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως ο υπουργός με τις δηλώσεις του «δείχνει τη διάθεση που χρειάζεται για να ανοίξει άμεσα ένας καλόπιστος διάλογος».

Πάντως, οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, σε ένδειξη καλής θέλησης, αποφάσισαν χτες να μαζεύουν τα σκουπίδια από το χώρο της Κεντρικής Αγοράς, μετά από σχετική παράκληση των καταστηματαρχών.

Σύσκεψη για το κτήμα Θων

Σύσκεψη φορέων και κατοίκων συγκαλούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κέντρου και Ανω Αμπελοκήπων, στις 16 του Γενάρη, για το θέμα του κτήματος ΘΩΝ. Παράλληλα, ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, σημειώνοντας πως πρέπει να αξιοποιηθεί «όλος ο ελεύθερος χώρος για λειτουργικό πράσινο».

Απαιτούν, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, την ανάκληση της απόφασης της υπουργού Β. Παπανδρέου, να δεχτεί την εισήγηση του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, να δοθεί το κτήμα στον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό. Από το Δήμο Αθηναίων, ζητούν, να προσθέσει στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό, ποσό για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Οι δύο σύλλογοι, επιμένουν, στις πάγιες θέσεις τους, να δοθεί εφτάμηνη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και να ολοκληρωθεί άμεσα η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως.

Συνέδριο απόφοιτων ιταλικών ΑΕΙ

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελλήνων που σπούδασαν στην Ιταλία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως 19 Μάη 2002 στη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα. Το συνέδριο διοργανώνει ο Ελληνοϊταλικός Σύνδεσμος Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Ελληνικό - Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας, το Σύνδεσμο Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τύπου.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να έχουν σταλεί στον Ελληνοϊταλικό Σύνδεσμο Καρδίτσας μέχρι τις 30 Γενάρη 2002, στη διεύθυνση Καποδιστρίου 24 και Κολοκοτρώνη, Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα.

Από το Μάρτη το ευρώ στα ταξί

Από την 1η Μάρτη του 2002 οι μετρητές των ταξί θα έχουν ενδείξεις μόνο σε ευρώ, ενώ τη μεταβατική περίοδο Γενάρη - Φλεβάρη που θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα και τα δύο τα νομίσματα (δραχμές και ευρώ), τα περισσότερα ταξίμετρα θα «μετρούν» σε δραχμές.

Αυτό ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων, με την παράκληση προς τους εργαζόμενους στα ταξί να προμηθευτούν έγκαιρα το νέο νόμισμα, ώστε ανεξάρτητα από το νόμισμα που πληρώνει ο επιβάτης, να αρχίσουν να δίνουν ρέστα σε ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ