Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η απόφαση για την απεργία στους ΟΤΑ

Εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείου Εσωτερικών κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ), με την οποία ζητά να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των συμβασιούχων εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Η απεργία άρχισε από την περασμένη βδομάδα για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του 2001 με αύξηση 3,9% και έξοδα κίνησης 7.000 δραχμές το μήνα, καταβολή του πριμ παραγωγικότητας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του σήμερα το μεσημέρι, ενώ κάλεσε τις δύο πλευρές να υποβάλουν μέχρι τότε τις προτάσεις τους για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Παν. Βελέντζας, τόνισε ότι η απεργία δεν είναι ούτε παράνομη ούτε καταχρηστική και ότι έχει οριστεί προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τα νοσοκομεία, τις λαϊκές αγορές και όπου υπάρχει άμεση ανάγκη. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε η διευθύντρια του τομέα Αυτοδιοίκησης, Αννα Μαρκάκη, η οποία υποστήριξε ότι με την απεργία «σαφώς βλάπτεται η δημόσια υγεία», ενώ αμφισβήτησε την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, λέγοντας ότι «στο υπουργείο δεν έχει κατατεθεί έγγραφο που να το πιστοποιεί αυτό». Οσον αφορά στις οικονομικές διεκδικήσεις των συμβασιούχων, η εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι «ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις αυξήσεις που προβλέπει η συλλογική σύμβαση την οποία έχει υπογράψει με την ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Στο μεταξύ, σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε χτες ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, και στον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο, όσον αφορά στην απεργία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν και οι δύο με δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της παύσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και της έναρξης διαλόγου. Ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένει σήμερα την απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα και κάλεσε τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργιακή κινητοποίηση δηλώνοντας ότι θα είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί τους όλα τα προβλήματα. Στο ίδιο πνεύμα ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως ο υπουργός με τις δηλώσεις του «δείχνει τη διάθεση που χρειάζεται για να ανοίξει άμεσα ένας καλόπιστος διάλογος».

Πάντως, οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, σε ένδειξη καλής θέλησης, αποφάσισαν χτες να μαζεύουν τα σκουπίδια από το χώρο της Κεντρικής Αγοράς, μετά από σχετική παράκληση των καταστηματαρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ