Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποκλεισμένα χωριά και χωρίς ρεύμα

Αποκλεισμένα έμειναν και χτες εκατοντάδες χωριά λόγω της κακοκαιρίας στους νομούς της Θεσσαλίας και τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και την ηλεκτροδότηση εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Οι κάτοικοι των αποκλεισμένων χωριών ανησυχούν έντονα και ζητούν την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε ν' ανοίξουν οι δρόμοι. Επίσης, για δεύτερη μέρα χτες κλειστά έμειναν, με απόφαση των Νομαρχιών, τα σχολεία και στους τέσσερις νομούς της περιοχής.

Χωρίς ρεύμα άφησε και χτες τους κατοίκους πολλών αποκλεισμένων χωριών της Λάρισας η απουσία του κρατικού μηχανισμού, που με αφορμή το αναμενόμενο «κύμα» κακοκαιρίας απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι μακριά και πέρα από τις λαϊκές ανάγκες. Οι πολυήμερες διακοπές ρεύματος στο Νομό Λάρισας άρχισαν από το απόγευμα της Κυριακής και χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς θέρμανση. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων της ΔΕΗ, που είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν, τα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος συνεχίστηκαν.

Συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα ήταν και χτες οι κάτοικοι όλων των ορεινών και χωριών της επαρχίας Ελασσόνας, καθώς και των χωριών Αγιοι Ανάργυροι, Μεσοράχη, Γλαύκη, Μελία, Νάματα, Πρόδρομος, Δήμητρα, Ανάβρα, Αγιόκαμπος και πολλών άλλων.

Η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς διεξαγόταν με δυσκολία, ακόμα και με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, με εξαίρεση την εθνική οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων όπου είχε διακοπεί. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποίησαν οι οδηγοί ακόμα και στα κέντρα των πρωτευουσών των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, όπου όλες αυτές τις μέρες χιόνιζε.

Χτες, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για έναν βοσκό από το Μεσοχώρι Ελασσόνας, που εγκλωβίστηκε στο χιόνι, έξω από το χωριό, το οποίο έφτανε το ενάμιση μέτρο. Τελικά, κατάφερε να απεγκλωβιστεί και γύρισε στην οικογένειά του που τον αναζητούσε από το βράδυ της Δευτέρας.

Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Την απαράδεκτη εικόνα που παρουσίασαν ο κρατικός, νομαρχιακός και δημοτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καμιά δικαιολογία για το μέγεθος της χιονόπτωσης. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η πρόβλεψη τέτοιων καιρικών φαινομένων είναι και δυνατή, και είναι αντιμετωπίσιμα, όταν υπάρχει έγκαιρος σχεδιασμός, κατάλληλος υλικοτεχνικός μηχανισμός και ανθρώπινο δυναμικό». Και τονίζεται ότι «χρειάζεται, έστω και τώρα, να παρθούν μέτρα για το καθάρισμα των δρόμων, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο, όσο και μέσα στην πόλη, καθώς και για την έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών της ΔΕΗ».

Με ανακοίνωσή της και η «Δημοτική Συνεργασία» Λάρισας επισημαίνει ότι το γεγονός πως οι χιονοπτώσεις δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για την πόλη, «δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την ανεπάρκεια που έδειξε ο Δήμος Λάρισας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη "λειτουργία" της πόλης, που προέκυψαν από το χιόνι την πρώτη, κιόλας, μέρα». Και αφού αναφέρεται στη δημιουργική περίοδο του Δήμου Λάρισας, επί δημαρχίας του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη, τονίζει ότι «χρόνια, τώρα, στο Δήμο επικρατεί μια προχειρότητα, ανυπαρξία σχεδιασμού και προγραμματισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Λάρισας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλύπτονται οι μεγάλες ελλείψεις στην προστασία (2022-01-25 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων (2021-02-16 00:00:00.0)
Οι ελλείψεις «βουλιάζουν» τη χώρα στο χιόνι (2006-02-07 00:00:00.0)
Μετρούν τις πληγές... (2004-01-27 00:00:00.0)
Στον «πάγο» του κρατικού μηχανισμού (2001-12-20 00:00:00.0)
Βρέξει - χιονίσει η χώρα θα "διαλύσει"! (1999-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ