ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εμπρός μαρς για το Αφγανιστάν!
  • Η Ελλάδα θα στείλει δύο C-130 με μονάδα υγειονομικού, ένα λόχο μηχανικού και «μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων»
  • Προετοιμασίες για τον «επόμενο πόλεμο»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για τον επόμενο πόλεμο που θα 'ναι πολύ διαφορετικός από τον τρέχοντα πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει», δήλωσε χτες στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Υπουργών Αμυνας (NAC) o Αμερικανός σερίφης Ντ. Ράμσφελντ, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους ομολόγους του, με «νέες απειλές» που μπορεί να προέλθουν από το «Ιράκ».

Το ζήτημα του «τρομοκρατικού κακού» κυριάρχησε στη NAC μετά από τον υπερβάλλοντα ζήλο των ΗΠΑ να επιβάλουν και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τη νέα προπαγανδιστική «καραμέλα». Ετσι υπό το αμερικανικό μαστίγιο, το ΝΑC προκατέβαλε ως «εχθρικά καθεστώτα» όσα ενδεχομένως δεν προσφέρουν «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ. Και η Βρετανία ανέλαβε εν λευκώ, σε «ειδική σύσκεψη» στο περιθώριο του NAC να εξαναγκάσει σε «εθελοντική βάση» έντεκα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Τουρκία, να αποστείλουν «ειδικό εκστρατευτικό σώμα για να αποτελειώσει την εναέρια επέμβαση στο Αφγανιστάν με «βρώμικες» χερσαίες επιχειρήσεις υποστήριξης της προσωρινής κυβέρνησης» (Γ. Παπαντωνίου).

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας «η Βρετανία αθροίζει τις δυνάμεις και η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες στο Λονδίνο ή τις Βρυξέλλες». Η «αναφορά δυνατοτήτων» της Ελλάδας εμπεριέχει δύο C-130 με μονάδα υγειονομικού, ένα λόχο μηχανικού, αλλά και «μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων» (Γ. Παπαντωνίου). Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου είναι μια περαιτέρω συμμετοχή της χώρας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά «τις διευκολύνσεις στη Σούδα και την αποστολή 300 στρατιωτών στα Βαλκάνια για αποδέσμευση αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή προς το Αφγανιστάν».

Αλλά οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ήδη για την έκταση του πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου «ο Ντ Ράμσφελντ έκανε εκτενή ενημέρωση για το Αφγανιστάν επισήμανε ότι παραμένουν ενεργά στοιχεία της Αλ-Κάιντα, δεν ξέρουμε πού βρίσκονται και απαιτείται μακροχρόνιος πόλεμος εξόντωσης των τρομοκρατικών δυνάμεων. Μάλιστα, οι ΗΠΑ επιμένουν για νέα εκτίμηση των τρομοκρατικών απειλών» παρ' όλο που το ισχύον στρατιωτικό «δόγμα» του ΝΑΤΟ έχει από χρόνια προσδιορίσει επακριβώς την «τρομοκρατική απειλή».

Στα πλαίσια αυτά (...) «φωτογραφίζεται» το Ιράκ ως ενδεχόμενος νέος στόχος των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, αφού ο υιός Μπους βιάζεται να ολοκληρώσει την προσπάθεια του μπαμπά του. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα παίξει σημαίνοντα ρόλο. Ο Γ. Παπαντωνίου ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «το Ιράκ ανησυχεί τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες γιατί παράγει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα τρομοκρατικά δίκτυα», αλλά, τόνισε με έμφαση ότι «σήμερα στο ΝΑΤΟ δεν αποφασίστηκε τίποτα σχετικά με το Ιράκ».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «ανησυχίες» και υπογράμμισαν τον κίνδυνο σύνδεσης του Ιράκ με την τρομοκρατία. Και ενώ η Ουάσιγκτον τρομοκρατεί το ΝΑΤΟ για την «τρομοκρατία», το Λονδίνο ανέλαβε χτες μια νέα «πρωτοβουλία», που αφορά στην «ενιαία διοίκηση της KFOR για γενικότερο περιφερειακό ρόλο αστυνόμευσης στα Βαλκάνια».

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) απασχόλησε το «δείπνο» της περασμένης Δευτέρας, όπου έγινε και «εισήγηση» του Γερμανού υπουργού Αμυνας για την «παράμετρο της τρομοκρατίας». Πέραν τούτου «εκφράστηκε ευχή να «ρυθμιστεί» το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ που αφορά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και τις ελληνικές «διευκρινίσεις». Οι ΗΠΑ δε φαίνεται να βιάζονται περί αυτού. Κατά τ' άλλα, όπως κάθε χρόνο, Ελλάδα και Τουρκία «αλληλοεξαιρέθηκαν» από τον ετήσιο αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, εξαιτίας των τουρκικών αντιρρήσεων στη στρατιωτικοποίηση των μεγάλων νήσων του Αιγαίου.


Στις 10 Γενάρη η συνάντηση Μπους - Σημίτη

Μετά από μια επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τις συναντήσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Γ. Ζαφειρόπουλο, επιλύθηκαν, ως διά μαγείας, τα όποια προβλήματα υπήρχαν με τις ημερομηνίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Τ. Μίλερ στο υπουργείο Εξωτερικών, ένα οικοδομικό τετράγωνο πιο μακριά, ο υπουργός Τύπου επιβεβαίωνε την ημερομηνία επίσκεψης του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, που μια βδομάδα πριν είχε ήδη ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, προκαλώντας σύννεφα στην Αθήνα. Τα σύννεφα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το ζήτημα της συγκρότησης του Ευρωστρατού, κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, παραμένει, τυπικά έστω, ανοιχτό εξαιτίας και των ελληνικών αντιρρήσεων. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, δε θα ήθελε να δεχτεί αυτοπροσώπως την αμερικανική πίεση για περαιτέρω «ευελιξία».

Ο πρεσβευτής, πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλο, όταν ρωτήθηκε αν το ζήτημα του Ευρωστρατού θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Μπους - Σημίτη, απέφυγε να απαντήσει, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι αυτή που εμποδίζει τη συγκρότηση του Ευρωστρατού, απάντησε προκλητικά, λέγοντας ότι καλό θα είναι να αφήσουμε αυτό το ζήτημα πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να απορρίψει ή να μεταθέσει την πρόσκληση και σήμερα ο Τόμας Μίλερ, σε μια ακόμη επίσκεψή του στο ΥΠΕΞ και σε συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, θα μιλήσουν, εκτός των άλλων, και για την ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Τύπου, ανακοινώνοντας την επίσκεψη, είπε «ότι στις 10 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση γίνεται μετά από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα, γενικότερα, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί εντός των ημερών».

Γι' αυτό το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «όταν γίνεται μια τέτοια συνάντηση υπάρχουν συνομιλίες για μια σειρά από θέματα. Σας είπα ότι η ατζέντα των συνομιλιών θα καθοριστεί πολύ σύντομα και όλοι θα την πληροφορηθείτε. Πρέπει να τονίσω ότι η θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει αυτή που εκφράστηκε στο Λάακεν. Είναι σαφές ότι θέλουμε να προχωρήσει το θέμα του Ευρωστρατού, αλλά βεβαίως με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας».

«Θέλουμε να ιδρυθεί ο Ευρωστρατός»

Οταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα στην Ισπανία, σύμφωνα με τα οποία εκφράζεται η δυσφορία της ισπανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Ελλάδα δημιούργησε το πρόβλημα, μη δεχόμενη να συζητήσει το κείμενο και ότι όλο αυτό το θέμα μετατίθεται για να επιλυθεί στην Ισπανική Προεδρία, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε:

«Ελπίζουμε και θέλουμε να επιλυθεί στην Προεδρία της Ισπανίας. Θέλουμε να ιδρυθεί ο Ευρωστρατός, με τρόπο, που, όπως σας είπα, να διασφαλίζει τα συμφέροντα των κρατών - μελών της ΕΕ και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμφέροντα της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι ακόμη και για την ΕΕ δεν ήταν σωστή η διατύπωση της αγγλοαμερικανικής πρωτοβουλίας - και αναφέρομαι στο κείμενο που υπήρχε - διότι εδίδετο το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να παρέμβει για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων της ΕΕ, όχι μόνο σε μια περιοχή μας, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα. Αυτές οι δυνάμεις του λεγόμενου Ευρωστρατού, της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ), όπως γνωρίζετε, δεν έχουν να κάνουν με περιοχές εντός της ΕΕ. Κυρίως, έχουν να κάνουν με περιοχές εκτός της ΕΕ, όπου θα μπορούσε ο Ευρωστρατός να αποτελέσει δύναμη ασφάλειας, ομαλότητας και ειρήνης. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν αν μια τρίτη χώρα θα μπορούσε να παρεμβαίνει - και ειδικά να παρεμβαίνει με δικαίωμα veto - για τις περιπτώσεις αποστολών τέτοιων δυνάμεων σε τρίτες χώρες. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ δεν έχει να κερδίσει από μια τέτοια ρύθμιση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ