ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μεγάλη η ευθύνη της στη διαφθορά προοδευτικών συνειδήσεων

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους ξεκίνησε με ερώτηση που αναφερόταν σε χτεσινά δημοσιεύματα που, παίρνοντας αφορμή από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Πορτογαλία, μιλούσαν για υποχώρηση της Αριστεράς στην Ευρώπη. Ζητήθηκε το σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ποιας Αριστεράς»; αναρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα. Και συνέχισε: «Γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε... Νομίζω ότι υπάρχουν αποτελέσματα στην Ευρώπη, όπως και το αποτέλεσμα της Δανίας. Και εκτός Ευρώπης μπορώ να πω, αλλά ας μην πάει η ματιά μου τόσο μακριά. Υπάρχουν αποτελέσματα που δείχνουν αυτό που λέμε, μια μετατόπιση δυνάμεων, κυρίως από τα σοσιαλιστικά κόμματα, προς τα νεοφιλελεύθερα, τα κλασικά συντηρητικά. Από την Κεντροαριστερά, λένε, προς την Κεντροδεξιά.

Αυτό το φαινόμενο είναι υπαρκτό, και όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, δείχνει στο βάθος, ότι υπάρχουν οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Για να δούμε, όμως, τι μετατόπιση είναι αυτή; Είναι η μετατόπιση από το ένα κόμμα στο άλλο. Δεν ξέρω αν θα την πω συντηρητική στροφή. Γιατί, τι προοδευτικό έχουν οι σοσιαλιστές της Πορτογαλίας; Ο,τι το προοδευτικό έχει ο κ.Σημίτης απέναντι στον κ. Καραμανλή. Δηλαδή, τίποτα.

Επομένως δεν μπορούμε να πούμε στροφή προς τα δεξιά. Τι δείχνει; Οτι ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών λαών, το οποίο είχε παλιότερα πλησιάσει σοσιαλιστικά κόμματα, χάνει την εμπιστοσύνη του, παγιδεύεται στη λογική των κομμάτων εξουσίας, παγιδεύεται στη μοιρολατρία και στην άποψη, ότι δεν υπάρχουν λύσεις και όταν πάει να ψηφίσει, σκέπτεται να ψηφίσει αυτόν που μπορεί να πάρει την κυβέρνηση.

Αυτή είναι η λογική. Και αυτή η λογική είναι επικίνδυνη. Γι' αυτό εμείς λέμε, ότι δεν πρέπει η δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, να εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και στην Ελλάδα. Εξίσου κίνδυνος είναι να παραμείνεις στο ΠΑΣΟΚ. Εξίσου κίνδυνος να πας στη ΝΔ.

Οι λαοί πρέπει να δουν τα πράγματα με προοπτική, να δουν το αύριο. Οχι με κριτήριο ποιος βγαίνει στην κυβέρνηση, ή ποιος δε βγαίνει, αλλά με κριτήριο, ότι πρέπει να δυναμώσει η εναλλακτική λύση. Και η εναλλακτική λύση, δε δυναμώνει σ' ένα βράδυ. Γιατί μιλάμε για εναλλακτική λύση που είναι σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική. Θέλει δουλιά. Και θα μεγαλώσει σταδιακά. Αν υποτάξεις το σήμερα στο σήμερα, τότε θα γίνεσαι έρμαιο των κυρίαρχων κομμάτων.

Ομως, θέλω να πω για τη μεγάλη ευθύνη που έχει η σοσιαλδημοκρατία, η οποία, διέφθειρε, κυριολεκτικά, προοδευτικές και αριστερές συνειδήσεις. Και τις διέφθειρε με δύο τρόπους: Με τη μοιρολατρία και με την εξαγορά. Περισσότερο μαζικά με τη μοιρολατρία, λιγότερο με την εξαγορά, αλλά πάντως και με τα δύο.

Γι' αυτό εμείς ανησυχούμε. Και τοποθετούμε το ζήτημα ότι πρέπει ο καθημερινός αγώνας για τα μεγάλα, πιεστικά προβλήματα, να υποταχτεί στην προοπτική. Διότι αν σε πιάσει η ανυπομονησία, εδώ και τώρα αποτελέσματα -είναι δικαιολογημένο- δε βγάζει πουθενά. Θα είσαι έρμαιο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλος θα λέει, 17 χρόνια ΠΑΣΟΚ είναι. Να γυρίσουμε στη ΝΔ που μπορεί τώρα, να επανέλθει στην κυβέρνηση με άλλο πρόσωπο. Με κανένα άλλο πρόσωπο. Με το ίδιο θα επανέλθει! Κι εδώ αποδεικνύεται ότι πρέπει να φύγει ο κόσμος απ' αυτά τα δύο κόμματα. 17 χρόνια αντιπολίτευση η ΝΔ δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας. Η κριτική της είναι, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρά πιο γρήγορα αυτή την πολιτική.

Και το ΠΑΣΟΚ αν γίνει αντιπολίτευση, το ίδιο θα λέει στην κυβέρνηση. Οτι αυτή την πολιτική δεν την προχωρά γρήγορα, ή εν πάση περιπτώσει, δεν τη διαχειρίζεται πάρα πολύ σωστά. Αυτό είναι το ζήτημα κι από αυτή την άποψη καλό είναι να ανησυχούμε για τέτοιες εξελίξεις, για τον εγκλωβισμό, αλλά και να δουλεύουμε πραγματικά για τον απεγκλωβισμό.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Να τρέμει όλη η Ευρώπη από τις διαδηλώσεις

Για τις ευρω-διαδηλώσεις και τα κινήματα που τις πραγματοποιούν ήταν η επόμενη ερώτηση. Πιο συγκεκριμένα, η Αλέκα Παπαρήγα ερωτήθηκε:

- Ασκήσατε κριτική στα ζητήματα των κινημάτων των ευρω-διαδηλώσεων, λέγοντας ότι δεν αρκεί μόνο να πηγαίνουμε στη Γένοβα και στο Λάακεν και να διαδηλώνουμε. Επειδή συζητήσαμε και λίγο νωρίτερα το θέμα της ανάπτυξης συμμαχιών, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν βλέπετε δυνατότητα από το ΚΚΕ, να συνομιλήσει, αγωνιστικά ή πολιτικά, με ομάδες, με κινήματα - δεν αναφέρομαι σε κόμματα αναγκαστικά - τα οποία έχουν κριτική στάση στα ζητήματα που θέτετε εσείς (ΕΕ, ΝΑΤΟ), ή ενδεχομένως ακόμη και να αρνούνται, αλλά να μην έχουν την ίδια κατεύθυνση, την ίδια προοπτική που δίνετε εσείς.

- Α. Π. Κατ' αρχήν δεν είχα κριτική στάση. Θα ήταν σαν να κάνω κριτική στους 3.000 κομμουνιστές που πήγαν στη Γένοβα και στους 300 κομμουνιστές από την Ελλάδα και από τη Γερμανία, μετανάστες, που ήταν στο Λάακεν. Καμία κριτική στάση.

Ποια πλευρά θέλουμε να θίξουμε; Είναι σημαντικές αυτές οι κοινές διαδηλώσεις; Σημαντικές. Δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Σαν επιλογή, σαν μορφή, να πας και να διαδηλώνεις μπροστά στην αστυνομία, να συγκρούεσαι έξω από τα βασιλικά ανάκτορα των Βρυξελλών, δεν είναι μικρό πράγμα.

Ομως, εδώ μπαίνει κι ένας προβληματισμός που νομίζω ότι είναι λογικός: Αυτό το κίνημα έχει μόνο αυτή τη μορφή; `Η, για να το πω αλλιώς: Από τη δική μας πλευρά, το μεν πνεύμα είναι πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενεί. Εγώ πιστεύω ότι και 10.000 κομμουνιστές θα ήθελαν να πάνε στο Λάακεν. Θέλει χρήματα, θέλει μέσα μεταφοράς, θέλει άδεια από τη δουλιά σου, και εκεί ήταν 3 μέρες. Βέβαια, δε θα πηγαίνουν πάντα οι ίδιοι, πρέπει να πηγαίνουν κι άλλοι. Αλλά καταλαβαίνετε ότι προκύπτει κι ένα ζήτημα.

Αναμφισβήτητα, πρέπει να συνεχιστούν οι κοινές διαδηλώσεις. Αυτοί παίρνουν μέτρα. Αύριο θα πάνε στις Αλπεις. Το κίνημα μπορεί να βρει πάρα πολλές μορφές, τίποτα δεν μπαίνει εμπόδιο. Αλλά η ουσία της διεθνοποίησης της πάλης είναι κοινές δράσεις σε όλη την Ευρώπη, π.χ., την ίδια μέρα, την ίδια βδομάδα. Είναι κι αυτή η μορφή, όχι μόνο σε κάθε χώρα, αλλά σε όλες τις πόλεις της κάθε χώρας. Να τρέμει ολόκληρη η Ευρώπη από τις διαδηλώσεις!

Αυτός είναι ο προβληματισμός και όχι τίποτε άλλο. Είναι γεγονός ότι μέσα σ' ένα κίνημα πρέπει να γεννιούνται και καινούριες ιδέες, να μην υπάρχει τυποποίηση.

Εμείς είχαμε πάρει μέρος όχι μόνο στη Γένοβα και στο Λάακεν, αλλά και σε άλλες κοινές δραστηριότητες, και στη Λισαβόνα και στο Παρίσι πριν χρόνια με την ευκαιρία συναντήσεων κομμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για να παίρνουμε μέρος σε διαδηλώσεις, για να σηκώνουμε τη σημαία μαζί με άλλους, σημαίνει ότι έχουμε κάποια επικοινωνία και με άλλους. Δεν υπάρχει κόμμα, δύναμη που είναι μόνο του και συμμετέχει σε διεθνείς διαδηλώσεις. Η συμμετοχή προϋποθέτει ότι δέχεσαι προτάσεις και ιδέες που τις λένε οι άλλοι, τις ακούς και τις παίρνεις υπόψη σου ή τις προσαρμόζεις και στις δικές σου επιλογές.

Αναμφισβήτητα, είμαστε σε μια τέτοια συζήτηση με ομάδες, με κινήματα και με κόμματα. Μάλιστα, το κόμμα μας ξεκίνησε και ορισμένες διμερείς συναντήσεις με κομμουνιστικά κι άλλα κόμματα στην Ευρώπη, όπου ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων είναι οι εξελίξεις στην ΕΕ και ο συντονισμός της δράσης.

Επομένως, είναι μέσα στην κατεύθυνσή μας. Από εκεί και πέρα έχουμε υπογραμμίσει και κάτι άλλο: Μέσα σε αυτό το μεγάλο κίνημα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Επιπροσθέτως να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν και εισαγόμενες δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν αυτό το κίνημα να το παρεμποδίσουν.

Υπάρχουν ορισμένες οργανώσεις που έχουν φτιαχτεί, οι οποίες εμφανίζονται ως οργανώσεις της αντι-παγκοσμιοποίησης και την ίδια ώρα είναι συνομιλητές της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στηρίζονται οικονομικά από κυβερνήσεις (κυβέρνηση Ζοσπέν), από τον «Economist».

Εχετε δει εσείς κανένα κίνημα εδώ στην Ελλάδα που αμφισβητεί τη σημερινή κατάσταση, που να χρηματοδοτείται από το ΠΑΣΟΚ ή δεν ξέρω από ποιο περιοδικό; Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να πάρουν μέρος βέβαια, αλλά δε σημαίνει ότι πάμε με όλους μαζί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ