ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυβερνητική στήριξη και δημαγωγία

Σύμπλευση και στήριξη των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών από τη μια και αχαλίνωτη δημαγωγία πάνω στα καυτά προβλήματα από την άλλη.

Επιβεβαίωση της παραπάνω τακτικής της ηγεσίας της ΝΔ αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή. Στην ημερήσια διάταξη «οι ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού» και η μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το πρώτο θέμα αξιοποιήθηκε για ανέξοδη δημαγωγία με επιθέσεις κατά της «ανεπάρκειας» του κρατικού μηχανισμού (μιλάνε οι θιασώτες του «λιγότερου κράτους» και της επανίδρυσής του) και της κυβέρνησης, αλλά όχι και της πολιτικής της. «Το κράτος εμφανίστηκε ακρωτηριασμένο, μισό, όχι απλώς να υπολειτουργεί, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να μη λειτουργεί καθόλου», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι «φθάνει κανείς να αναρωτηθεί εάν το κράτος λειτουργεί μόνον υπό ηλιοφάνεια». Επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «είκοσι χρόνια έφτιαξε ένα κράτος, το οποίο αντί να υπηρετεί τον πολίτη, τον ταλαιπωρεί και τον αφήνει εκτεθειμένο».

Για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η «ένσταση» της ΝΔ είναι ότι γίνεται με ερασιτεχνισμό και για καθαρά εισπρακτικούς λόγους και γι' αυτό θεωρούν ότι απέτυχε. Ομως αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τη Ρηγίλλης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για την οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, η κυβέρνηση «δεν έχει κάνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα»(!).

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εμφανίζεται να επανέρχεται στην αρχική γραμμή όσον αφορά το «σκληρό ροκ», να αφήσει δηλαδή τον Κ. Λαλιώτη και την κυβέρνηση «να χορέψουν μόνοι τους». Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «στο έργο "κατήφορος" το οποίο προβάλλεται εδώ και λίγο καιρό από τη Χ. Τρικούπη, η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει». Ταυτόχρονα απέφυγε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση γύρω από τους λογαριασμούς της ΝΔ σε λιβεριανή εταιρία, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι ισχύει η αρχική του δήλωση, ότι η ΝΔ δεν είχε ούτε έχει σχέση με off shore εταιρίες.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα (από τον «Σκάι») ο Μ. Εβερτ είπε ότι «η ΝΔ δεν είχε εταιρία στο εξωτερικό και εν πάση περιπτώσει όταν ανέλαβα τη ΝΔ το 1993 στους ελέγχους που κάναμε δεν είχαμε καμία εταιρία "Mayo", ούτε λογαριασμό στην Αγγλία». Παραδέχτηκε όμως ότι η ΝΔ διέθετε λογαριασμό στη Γερμανία, όπως ομολόγησε και ο Κ. Μητσοτάκης.

ΠΑΣΟΚ
Συντήρηση της μπόχας

Για «σύγχυση» και «έλλειψη γενναιότητας» κατηγόρησε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας τη ΝΔ, με αφορμή την «υπόθεση Γρυλλάκη» και τα υπόλοιπα περί «λιβεριανών λογαριασμών» του τελευταίου διαστήματος. Συντηρώντας την όλη υπόθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους υπευθύνους της ΝΔ «να ομολογήσουν τι πραγματικά γινόταν, πώς χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς σε of shore εταιρείες και για ποιο σκοπό διατίθεντο τα χρήματα που συγκεντρώνονταν από αυτούς τους λογαριασμούς».

Ας σημειωθεί πάντως πως σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «αποκαλύψεις Γρυλλάκη», αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «μείζον θέμα διαφάνειας», ερωτηθείς αν θα υπάρξει έρευνα, απάντησε: «Γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση. Αφορά άλλους. Οι αρμόδιοι ας ασχοληθούν»...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Χρ. Πρωτόπαππας ερωτηθείς και για τις υποκλοπές. Αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα ανακυκλώνεται η μπόχα, όταν ρωτήθηκε αν θα αναληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης, απάντησε: «Αυτά αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Εάν υπάρχουν αδικήματα, υπάρχουν οι αρμόδιοι να τα εξετάσουν. Εδώ και αρκετά χρόνια, τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν. Αυτό έχει διασφαλιστεί πλήρως με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης»! Συμπλήρωσε δε ότι σήμερα δε γίνονται υποκλοπές...

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
Μάρτυρες υπεράσπισης από σήμερα

Ολοκληρώθηκαν χτες οι καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου στη δίκη του αντιστασιακού και συγγραφέα Γιώργου Μανδίκου, ο οποίος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, επειδή τον εμφανίζει στο βιβλίο του «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος» ως ταγματασφαλίτη και γερμανοτσολιά.

Τελευταίος κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου Αθ. Τζούμας, ο οποίος συνδέεται με μακρόχρονη φιλία με τον Ε. Γιαννόπουλο και τον υπερασπίζεται με πάθος σε όλες τις δίκες του που αφορούν στην αμφισβήτηση της αντιστασιακής του δράσης. Ετσι, ο συγκεκριμένος μάρτυρας επανέλαβε ότι ο πρώην υπουργός «δεν υπηρέτησε ποτέ στα Τάγματα Ασφαλείας επί γερμανικής κατοχής γιατί ήταν τραυματίας στο νοσοκομείο και δεν παρουσιάστηκε», παρά τη σχετική διαταγή τοποθέτησής του σ' αυτά. Είπε, ακόμα, ότι «επειδή ο Γιαννόπουλος παρέμεινε πάντοτε στέλεχος του στρατού, είχε διπλή ιδιότητα: Τη μέρα υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό και τη νύχτα δρούσε μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Ν. Αθανασόπουλου, που αφορούσαν στο είδος της αντιστασιακής δράσης του Ε. Γιαννόπουλου, ο μάρτυρας είπε «δεν ξέρω, ρωτήστε τον ίδιο, έδρασε στην Κοκκινιά», ενώ στην καίρια ερώτηση «πότε ήλθε εις γνώση των εμπλεκομένων η ανακλητική διαταγή που ακύρωνε το διορισμό του ενάγοντος στα Τάγματα Ασφαλείας», απάντησε πάλι ότι δεν ξέρει. Τότε ο συνήγορος σημείωσε ότι «αυτή την παρουσίασε για πρώτη φορά ο κ. Γιαννόπουλος στο Εφετείο στη δίκη του με τον Κατριβάνο και άρα δεν τη γνώριζε ο Μανδίκος όταν έγραφε το βιβλίο».

Ο κατηγορούμενος συγγραφέας χαρακτήρισε τον μάρτυρα «φανατισμένο άτομο» και τον ρώτησε: «Μπορούσε ο κ. Γιαννόπουλος να βγει στο βουνό;».

Μάρτ.: «Μπορούσε. Απ' ό,τι ξέρω, πήγε δύο φορές πριν τραυματιστεί».

Κατ.: «Πότε πήγε;».

Μάρτ.: «Ο ΕΛΑΣ είχε μια διάρθρωση...».

Κατ.: «Μη μου πεις για τον ΕΛΑΣ, εσύ ήσουν αγέννητος τότε. Αφήστε με να τον ξεσκεπάσω, κ. πρόεδρε. Είναι κατασκευασμένος μάρτυρας».

Το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα, οπότε θα καταθέσουν μάρτυρες υπεράσπισης. Πριν αποχωρήσουν από τη δικαστική αίθουσα μηνυτής και κατηγορούμενος έριξαν γι' άλλη μια φορά χαμηλά το επίπεδο της αντιδικίας τους, εκστομίζοντας διάφορες, συνηθισμένες πια σ' όσους παρακολουθούν τη δίκη, φράσεις.

Οικονομική Εξόρμηση και πολιτικό άνοιγμα

Θέλω να μεταδώσω την εμπειρία μου από τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που ακόμα τρέχει. Ο χώρος δράσης μου είναι το Πανεπιστήμιο. Χώρος δύσκολος, πολύ περισσότερο που δουλιά της ΚΟΒ είναι να ανοιχτεί και στους καθηγητές, πέρα από τους εργαζόμενους σε αυτό. Δοκίμασα μεγάλη έκπληξη βλέποντας ότι πάρα πολλοί καθηγητές, άσχετα από τον πολιτικό χώρο στον οποίον ανήκουν, δέχτηκαν με χαρά σχεδόν όχι μόνο να δώσουν χρήματα για το ΚΚΕ - επαναλαμβάνω, ακόμα και αν διαφωνούν πολιτικά με αυτό - αλλά και να συζητήσουν μαζί του για τα προβλήματα του κλάδου (αφού η Οικονομική Εξόρμηση συνοδεύεται και με αντίστοιχο πολιτικό άνοιγμα κάθε φορά).

Υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο των καθηγητών των Πανεπιστημίων, υπάρχει απογοήτευση από τις συλλογικές διαδικασίες έτσι όπως γίνονται σήμερα. Υπάρχει, όμως, και δίψα για κάτι που θα αλλάξει αυτή την κατάσταση. Μου φαίνεται παράξενο που το αναφέρω, αλλά το Κόμμα μας μπορεί να παίξει ρόλο σημαντικότατο στην αντιστροφή αυτού του κλίματος, ακόμη κι εκεί που οι δυνάμεις του είναι περιορισμένες. Είναι επίσης κόσμος με μεγάλη διάθεση να συζητήσει για τα προβλήματα της Παιδείας, ειδικότερα βέβαια αυτά που έχει μπροστά της η ανώτατη εκπαίδευση. Ανησυχούν πολύ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα αλλά και για ό,τι η σημερινή πολιτική πάει να περάσει. Και είναι πολλοί αυτοί που βρίσκουν κοινό τόπο με τις θέσεις του Κόμματος.

Ο κόσμος αυτός περιμένει πολλά από εμάς. Εμείς πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία. Μπορούμε να το κάνουμε. Σκέφτομαι: αν αυτό γίνεται σε ένα χώρο που οι αντιλήψεις δεν είναι ξεκάθαρα ταξικές, πόσο περισσότερο μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο χώρο της εργατιάς. Εκεί που η καθημερινή βιοπάλη βάζει ακόμη πιο επιτακτικά τα πολιτικά ζητήματα. Εκεί που ο λόγος μας μπορεί πολύ πιο γρήγορα να πιάσει τόπο - και εκεί που πρέπει να πιάσει τόπο άμεσα - μας περιμένουν με περισσότερη ανυπομονησία. Ας μην απογοητεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ας τους δώσουμε την προοπτική που μόνο το Κόμμα μας μπορεί να δώσει.

Το οικονομικό άνοιγμα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο στην επόμενη εξόρμηση, οι σταθεροί συνδρομητές πολλοί περισσότεροι από σήμερα, εφόσον αποκτήσουμε μεγαλύτερη πολιτική επαφή με τον κόσμο, εφόσον τον αφουγκραστούμε καλύτερα, εφόσον συζητήσουμε τα προβλήματά του και του περάσουμε την αισιοδοξία του αγώνα. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που έχουν συμφέρον να δουν μπροστάρη αυτή την τάξη, μας περιμένουν. Ας μην τους αφήσουμε στον εχθρό.


Βαγγέλης ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
ΚΟΒ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΠΕΔΥΕ
Γιορτινό παζάρι δώρων

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) για τις γιορτές των Χριστουγέννων διοργανώνει παζάρι με μεγάλη ποικιλία δώρων. Το παζάρι «φιλοξενείται» στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος) και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Γενάρη, με ώρες λειτουργίας 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ