ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΟΜΑΛΙΑ
Επόμενος στόχος;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η Σομαλία είχε εξαρχής προβάλει έως ένας εκ των επόμενων στόχων της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», εμπνεύσεως και εκτελέσεως ΗΠΑ.

Απλά, χτες, οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έφεραν τον πόλεμο ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στη Σομαλία.

Καταρχήν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς που δήλωσε χτες ότι η Σομαλία θα μπορούσε να είναι στόχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά οι επιχειρήσεις δε θα ήταν απαραίτητο να είναι στρατιωτικές.

Οι δηλώσεις Μάγιερς αποτελούσαν απάντηση σε Γερμανό αξιωματούχο, που δήλωσε προχτές πως οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να έχουν ως επόμενο στόχο τη Σομαλία στην προσπάθεια εξόντωσης του δικτύου της Αλ Κάιντα. Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζοντας με έμφαση ότι «το θέμα δεν είναι "εάν", αλλά "πότε" και "πώς"».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει πως η Υεμένη και το Σουδάν είναι γνωστό ότι παρέχουν άσυλο σε πυρήνες της Αλ Κάιντα και η Σομαλία έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ηγέτες του δικτύου της οργάνωσης αυτής και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ανάγκη από την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πλήξει ύποπτους τρομοκρατικούς στόχους εκτός του Αφγανιστάν.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός διπλωμάτης, Γκλεν Ουόρεν, βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στο Μογκαντίσου, πραγματοποιώντας την πρώτη εδώ και πολλά χρόνια επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ στη Σομαλία, μία χώρα που θεωρείται ως πιθανός επόμενος στόχος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον μετά το Αφγανιστάν. Πάντως, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι, Τομ Χαρτ, αρνήθηκε να συσχετίσει την επίσκεψη του Ουόρεν, αρμόδιου της ίδιας πρεσβείας για τις σχέσεις με τη Σομαλία, με τις επιχειρήσεις κατά των μελών της Αλ Κάιντα και τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν και επισήμως ο Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται στη Σομαλία για συνομιλίες με κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, πηγές της Εθνικής Μεταβατικής Κυβέρνησης της Σομαλίας (TNG) δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της τρομοκρατίας, ζήτησαν όμως παράλληλα διεθνή βοήθεια, ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψουν τυχόν προσπάθειες υποστηρικτών του Μπιν Λάντεν να καταφύγουν στην αφρικανική αυτή χώρα.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ανοιχτά» τα πάντα - ακόμη κι ένας πόλεμος...

Ινδοί στρατιώτες σε περιπολία

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες σε περιπολία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ είπε χτες ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν επιζητούν «την έναρξη ενός πολέμου με το Πακιστάν», επανέλαβε όμως ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» όσον αφορά την «αντίδραση» -τα πιθανά αντίποινα- για την επίθεση αυτοκτονίας στο Κοινοβούλιο την περασμένη βδομάδα που είχε 13 θύματα. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της στρατιωτικής/ τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Πακιστάν, Αμπντούλ Σατάρ, καλούσε το Νέο Δελχί να «αποκαλύψει τι αποδείξεις έχει», και να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που «θα μπορούσε να λειτουργήσει αμερόληπτα», ίσως διαιτητεύοντας την κρίση. Αιτήματα, τα οποία αμφότερα απερρίφθησαν εντός ωρών από την άλλη πλευρά: «Είμαστε κυρίαρχη χώρα και δε θα δεχτούμε υποδείξεις από το Πακιστάν», απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, σύμφωνα με τους Τάιμς οφ Ιντια.

Η διπλωματική και πολιτική ατμόσφαιρα παρέμενε έτσι δηλητηριασμένη, ενώ οι κινήσεις στρατευμάτων ένθεν κακείθεν της Γραμμής Ελέγχου, του νοητού συνόρου των δύο χωρών στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, υπογράμμιζαν για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο να ξεσπάσει ο τέταρτος, από την ανεξαρτησία των δύο χωρών, πόλεμος ανάμεσά τους. Το ειδησάριο που μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο περί τραυματισμού τριών ανθρώπων λόγω Ινδικών βομβαρδισμών σε πακιστανικά παραμεθόρια χωριά, αποκτά άλλη σημασία... Χειρότερα, ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ, οι υφιστάμενοι του οποίου έχουν κατηγορήσει τις αυτονομιστικές οργανώσεις του Κασμίρ Τζάις-ε-Μοχάμαντ και Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου, έλεγε πως η Ινδία «διαθέτει και διεθνή υποστήριξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που διεξάγει. Νωρίτερα, ο υπουργός του των Εσωτερικών, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, απαιτούσε μιλώντας στο Κοινοβούλιο να παραδοθούν από το Πακιστάν οι ηγέτες αυτονομιστικών οργανώσεων Μολάνα Μασούντ Αζάρ και Νταούντ Ιμπραχίμ - κάτι μάλλον απίθανο - ενώ επαναλάμβανε την πρότασή του να υπάρξει διμερής συμφωνία έκδοσης - κάτι ακόμα πιο απίθανο στις σημερινές συνθήκες. Ο Αντβάνι, πάντως, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις θύμισε ότι η Ινδία δεν είχε εισβάλει στο Πακιστάν ούτε το 1999, όταν αυτονομιστές είχαν καταλάβει εδάφη της, προκαλώντας μια πολύμηνη σύρραξη με πάνω από 2.200 νεκρούς.

Οι γνωστές αλληλοκατηγορίες ανταλλάσσονταν ως συνήθως. Ο υποστράτηγος Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος του στρατηγού/ αυτοαναγορευθέντος Προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ έλεγε με οικεία σκληρό τόνο ότι «προσφέραμε κάθε συνεργασία στην Ινδία... αλλά πριν καν αρχίσει η έρευνα αυτή εκτοξεύει κατηγορίες προς το Πακιστάν... μοιάζει να κινείται μέσω σχεδίου, για να ταυτίσει τον απελευθερωτικό αγώνα στο Κασμίρ με την τρομοκρατία». Ο Αντβάνι απαντούσε στον ιδιότυπο αυτό διάλογο μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι «αν και το Πακιστάν δηλώνει πως στρέφεται κατά της τρομοκρατίας, δεν έχει αλλάξει μυαλά». Η αμερικανική πλευρά παρέμενε σιωπηλή, προφανώς αναμένοντας εξελίξεις, αν και την Τρίτη ο Κόλιν Πάουελ είχε καλέσει «να μην επιτρέψουμε στην κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν να τεθεί εκτός ελέγχου». Προφανώς, η αμερικανική πλευρά δε θα ήθελε να ανοίξει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ το Πακιστάν προσφέρει γην και ύδωρ στον πόλεμό της στο Αφγανιστάν, ένα νέο, και εντελώς απρόβλεπτο, μέτωπο. (Μπορεί ίσως να περιμένει για αργότερα...)

ΝΗΣΙΑ ΚΟΜΟΡΕΣ
«Αντιτρομοκρατική» απόπειρα πραξικοπήματος από μισθοφόρους!

ΜΟΡΟΝΙ.--

Ξένοι μισθοφόροι φαίνεται πως ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε γύρω στις 5.30 χτες το πρωί (και λίγες μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής...) στο Μοχέι, το μικρότερο σε έκταση μέλος του νησιωτικού συμπλέγματος Κομόρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών Αλί Τιχίρ, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν έως αργά χτες το απόγευμα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο μετά από συγκρούσεις με τους στασιαστές (πιθανότατα άνδρες του γνωστού Γάλλου παραστρατιωτικού Μπομπ Μπερνάρ, πρώην λεγεωνάριος και αρχηγός της οργάνωσης των «Τρομερών» που ευθύνεται για μία σειρά πραξικοπημάτων στα νησιά Κομόρες από το 1975!). Κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν πέντε από τους αλλοδαπούς επίδοξους στασιαστές (εκ των οποίων ο ένας Ρουμάνος), ένας τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος, ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν της σύλληψης.

Εως αργότερα χτες βράδυ η σαφής ταυτότητα των αλλοδαπών επίδοξων στασιαστών (και μάλλον επαγγελματιών μισθοφόρων) ήταν άγνωστη. Εντούτοις ο πρωθυπουργός των Νησιών Κομόρες δήλωσε στο Ρόιτερς πως οι αλλοδαποί στρατιώτες ήταν ξένοι μισθοφόροι που επιδίωκαν την αποσταθεροποίηση της χώρας ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής...

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η ομάδα των αλλοδαπών παραστρατιωτικών πραγματοποίησαν νωρίς τα ξημερώματα απόβαση στο νησί Μοχέι καταλαμβάνοντας το κέντρο τηλεπικοινωνιών και αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα του νησιού, Φομπόνι, έχοντας προηγουμένως ρίξει φυλλάδια υποστηρίζοντας πως είναι «ο στρατός των ΗΠΑ» και πως η επέμβασή τους σχετίζεται με την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας!

Με βάση το γενικότερο κλίμα σύγχυσης που προκαλεί η «ευρύτερη» τρομοκρατική πολεμική -και όχι μόνον...- εκστρατεία των ΗΠΑ, τα φυλλάδια των μισθοφόρων δεν μπορούσαν στην αρχή παρά να μοιάζουν πιστευτά...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνέλαβαν οκτώ γιατί ο υπουργός «πιστεύει» πως είναι... «τρομοκράτες»!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ούτε βδομάδα δεν πέρασε από την ψήφιση του νέου ενισχυμένου τρομονόμου στη Βρετανία και... ήδη συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί δίχως να δοθούν στη δημοσιότητα ούτε οι αδρές, έστω, κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, ούτε τα στοιχεία που έκαναν τις βρετανικές αρχές (αστυνομικοί και μέλη της Υπηρεσίας Μετανάστευσης) να συλλάβουν τους υπόπτους!

«Μετά από προσεκτική και λεπτομερή εξέταση... η Υπηρεσία Μετανάστευσης συνέλαβε οκτώ αλλοδαπούς που υποπτεύομαι πως είναι διεθνείς τρομοκράτες» έγραφε η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ αποστέλλοντάς τη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι λιγοστές πληροφορίες αναφέρουν πως οι συλλήψεις «έγιναν σε κτίρια στο Λονδίνο και δύο άλλες επαρχιακές περιοχές» της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον τρομονόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή, μεταξύ πολλών άλλων, οι αρχές έχουν πλέον δικαίωμα να κρατούν επ' όριστον «αλλοδαπούς ύποπτους τρομοκράτες» δίχως τη διεξαγωγή δίκης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ