Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ανοιχτά» τα πάντα - ακόμη κι ένας πόλεμος...

Ινδοί στρατιώτες σε περιπολία

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες σε περιπολία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ είπε χτες ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος δεν επιζητούν «την έναρξη ενός πολέμου με το Πακιστάν», επανέλαβε όμως ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» όσον αφορά την «αντίδραση» -τα πιθανά αντίποινα- για την επίθεση αυτοκτονίας στο Κοινοβούλιο την περασμένη βδομάδα που είχε 13 θύματα. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της στρατιωτικής/ τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Πακιστάν, Αμπντούλ Σατάρ, καλούσε το Νέο Δελχί να «αποκαλύψει τι αποδείξεις έχει», και να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που «θα μπορούσε να λειτουργήσει αμερόληπτα», ίσως διαιτητεύοντας την κρίση. Αιτήματα, τα οποία αμφότερα απερρίφθησαν εντός ωρών από την άλλη πλευρά: «Είμαστε κυρίαρχη χώρα και δε θα δεχτούμε υποδείξεις από το Πακιστάν», απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, σύμφωνα με τους Τάιμς οφ Ιντια.

Η διπλωματική και πολιτική ατμόσφαιρα παρέμενε έτσι δηλητηριασμένη, ενώ οι κινήσεις στρατευμάτων ένθεν κακείθεν της Γραμμής Ελέγχου, του νοητού συνόρου των δύο χωρών στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, υπογράμμιζαν για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο να ξεσπάσει ο τέταρτος, από την ανεξαρτησία των δύο χωρών, πόλεμος ανάμεσά τους. Το ειδησάριο που μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο περί τραυματισμού τριών ανθρώπων λόγω Ινδικών βομβαρδισμών σε πακιστανικά παραμεθόρια χωριά, αποκτά άλλη σημασία... Χειρότερα, ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ, οι υφιστάμενοι του οποίου έχουν κατηγορήσει τις αυτονομιστικές οργανώσεις του Κασμίρ Τζάις-ε-Μοχάμαντ και Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου, έλεγε πως η Ινδία «διαθέτει και διεθνή υποστήριξη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που διεξάγει. Νωρίτερα, ο υπουργός του των Εσωτερικών, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, απαιτούσε μιλώντας στο Κοινοβούλιο να παραδοθούν από το Πακιστάν οι ηγέτες αυτονομιστικών οργανώσεων Μολάνα Μασούντ Αζάρ και Νταούντ Ιμπραχίμ - κάτι μάλλον απίθανο - ενώ επαναλάμβανε την πρότασή του να υπάρξει διμερής συμφωνία έκδοσης - κάτι ακόμα πιο απίθανο στις σημερινές συνθήκες. Ο Αντβάνι, πάντως, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις θύμισε ότι η Ινδία δεν είχε εισβάλει στο Πακιστάν ούτε το 1999, όταν αυτονομιστές είχαν καταλάβει εδάφη της, προκαλώντας μια πολύμηνη σύρραξη με πάνω από 2.200 νεκρούς.

Οι γνωστές αλληλοκατηγορίες ανταλλάσσονταν ως συνήθως. Ο υποστράτηγος Ρασίντ Κερέσι, εκπρόσωπος του στρατηγού/ αυτοαναγορευθέντος Προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ έλεγε με οικεία σκληρό τόνο ότι «προσφέραμε κάθε συνεργασία στην Ινδία... αλλά πριν καν αρχίσει η έρευνα αυτή εκτοξεύει κατηγορίες προς το Πακιστάν... μοιάζει να κινείται μέσω σχεδίου, για να ταυτίσει τον απελευθερωτικό αγώνα στο Κασμίρ με την τρομοκρατία». Ο Αντβάνι απαντούσε στον ιδιότυπο αυτό διάλογο μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι «αν και το Πακιστάν δηλώνει πως στρέφεται κατά της τρομοκρατίας, δεν έχει αλλάξει μυαλά». Η αμερικανική πλευρά παρέμενε σιωπηλή, προφανώς αναμένοντας εξελίξεις, αν και την Τρίτη ο Κόλιν Πάουελ είχε καλέσει «να μην επιτρέψουμε στην κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν να τεθεί εκτός ελέγχου». Προφανώς, η αμερικανική πλευρά δε θα ήθελε να ανοίξει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ το Πακιστάν προσφέρει γην και ύδωρ στον πόλεμό της στο Αφγανιστάν, ένα νέο, και εντελώς απρόβλεπτο, μέτωπο. (Μπορεί ίσως να περιμένει για αργότερα...)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ