Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Επιδιώκουν «ενιαία μεγάλη δίκη» σε βάρος του Μιλόσεβιτς...
  • Με «επιχείρημα» πως οι πόλεμοι που ξέσπασαν στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία ήταν ευθύνη του Μιλόσεβιτς και μέρος του σχεδίου της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας»!
  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή κατά των ΝΑΤΟικών επεμβατικών δυνάμεων γιατί η ΟΔ Γιουγκοσλαβία δεν είναι... μέλος

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Εφεση κατά της απόφασης του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατέθεσαν χτες εισαγγελείς της Χάγης, ζητώντας τη διεξαγωγή ενιαίας δίκης για όλες τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των εισαγγελέων, Φλόρενς Χάρτμαν, η έφεση ασκήθηκε χτες το απόγευμα, ενώ νωρίτερα η γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, είχε υποστηρίξει την ιδέα διεξαγωγής ενιαίας δίκης με το πρόσχημα πως οι πόλεμοι που ξέσπασαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν «μέρος ευρύτερου σχεδίου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το σχηματισμό της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας»!

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως τρεις απ' τους δικαστές που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης Μιλόσεβιτς δεν αποδέχονται το αίτημα της εισαγγελίας για συνένωση των κατηγορητηρίων, εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν στο χρόνο και στο είδος των συγκρούσεων.

Στο μεταξύ, ο Ιβιτσα Ντάσιτς, ανώτερο στέλεχος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε χτες πως μεταξύ των ατόμων που θα κληθούν να καταθέσουν στις δίκες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα είναι «πολλές προσωπικότητες απ' τον πολιτικό κόσμο, μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, η κυβέρνηση του οποίου είχε χαρακτηρίσει τον Μιλόσεβιτς παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο ανακοίνωσε πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα παραμείνει στην κορυφή της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας για, τουλάχιστον, τα τρία επόμενα χρόνια.

Απερρίφθη με τα γνωστά προσχήματα...

Την προσφυγή έξι Γιουγκοσλάβων, θυμάτων των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών του 1999 σε βάρος της σερβικής ραδιοτηλεόρασης, απέρριψε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το πρόσχημα πως το σώμα δε νομιμοποιείται να αποφανθεί επί της συγκεκριμένης προσφυγής... γιατί η ΟΔ Γιουγκοσλαβία δεν είναι συμβαλλόμενη χώρα...

Σύμφωνα, με δηλώσεις εκπροσώπου του δικαστηρίου, το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο εξετάζει μόνο υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις εντός των εθνικών ορίων κάθε συμβαλλόμενης χώρας, μεταξύ των οποίων δε συγκαταλέγεται η Γιουγκοσλαβία. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται στο παραδεκτό της προσφυγής και όχι στο εάν οι βομβαρδισμοί συνιστούν παραβίαση της συνθήκης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Η προσφυγή είχε κατατεθεί από έξι Γιουγκοσλάβους πολίτες εναντίον των 17 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που έχουν υπογράψει τη σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ