Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΟΜΑΛΙΑ
Επόμενος στόχος;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η Σομαλία είχε εξαρχής προβάλει έως ένας εκ των επόμενων στόχων της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», εμπνεύσεως και εκτελέσεως ΗΠΑ.

Απλά, χτες, οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έφεραν τον πόλεμο ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στη Σομαλία.

Καταρχήν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς που δήλωσε χτες ότι η Σομαλία θα μπορούσε να είναι στόχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά οι επιχειρήσεις δε θα ήταν απαραίτητο να είναι στρατιωτικές.

Οι δηλώσεις Μάγιερς αποτελούσαν απάντηση σε Γερμανό αξιωματούχο, που δήλωσε προχτές πως οι ΗΠΑ είναι πιθανόν να έχουν ως επόμενο στόχο τη Σομαλία στην προσπάθεια εξόντωσης του δικτύου της Αλ Κάιντα. Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζοντας με έμφαση ότι «το θέμα δεν είναι "εάν", αλλά "πότε" και "πώς"».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε δηλώσει πως η Υεμένη και το Σουδάν είναι γνωστό ότι παρέχουν άσυλο σε πυρήνες της Αλ Κάιντα και η Σομαλία έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ηγέτες του δικτύου της οργάνωσης αυτής και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ανάγκη από την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πλήξει ύποπτους τρομοκρατικούς στόχους εκτός του Αφγανιστάν.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός διπλωμάτης, Γκλεν Ουόρεν, βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στο Μογκαντίσου, πραγματοποιώντας την πρώτη εδώ και πολλά χρόνια επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ στη Σομαλία, μία χώρα που θεωρείται ως πιθανός επόμενος στόχος των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον μετά το Αφγανιστάν. Πάντως, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι, Τομ Χαρτ, αρνήθηκε να συσχετίσει την επίσκεψη του Ουόρεν, αρμόδιου της ίδιας πρεσβείας για τις σχέσεις με τη Σομαλία, με τις επιχειρήσεις κατά των μελών της Αλ Κάιντα και τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν και επισήμως ο Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται στη Σομαλία για συνομιλίες με κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, πηγές της Εθνικής Μεταβατικής Κυβέρνησης της Σομαλίας (TNG) δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της τρομοκρατίας, ζήτησαν όμως παράλληλα διεθνή βοήθεια, ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψουν τυχόν προσπάθειες υποστηρικτών του Μπιν Λάντεν να καταφύγουν στην αφρικανική αυτή χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ