Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση ασφαλείας μετά από τηλεφώνημα Πάουελ
  • Ο Σαρόν έδωσε εντολή στο Σιν Μπετ να επαναλάβει τις επαφές με Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας
  • Η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε 15 αστυνομικούς για «παραβίαση της έκκλησης Αραφάτ για κατάπαυση του πυρός»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, η πρώτη μετά την κλιμάκωση τις τελευταίες βδομάδες, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, αργά χθες, μετά από πιέσεις που άσκησε εκατέρωθεν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Πάουελ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους Σαρόν και Αραφάτ, καλώντας τους να «κάνουν βήματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης εκατέρωθεν και να μην υποσκάπτει ο ένας τις προσπάθειες του άλλου».

Σε άγνωστο σημείο της Δυτικής Οχθης, επρόκειτο να συναντηθούν, χθες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας των δύο πλευρών σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι, νωρίτερα, ο Αριέλ Σαρόν έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Σιν Μπετ, Αβί Ντίστερ, να επαναλάβει τις συναντήσεις ασφαλείας, χωρίς, όμως, να αναφερθεί το όνομα του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα, πάντα, με ισραηλινές πηγές, το υπουργείο Αμυνας έδωσε εντολή και να επιτραπεί η διέλευση Παλαιστινίων αστυνομικών από τα ισραηλινά οδοφράγματα προκειμένου να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις κατά των εξτρεμιστών μετά από παλαιστινιακό αίτημα.

Παράλληλα, ο Μοχάμαντ Νταχλάν, επικεφαλής ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 15 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επειδή «παραβίασαν την έκκληση Αραφάτ για κατάπαυση του πυρός». Επίσης, το προηγούμενο βράδυ, σφραγίστηκαν τουλάχιστον 6 γραφεία της «Χαμάς», ενώ η «Φατάχ» με ανακοίνωσή της καλούσε τις παλαιστινιακές παρατάξεις να σεβαστούν την έκκληση Αραφάτ υπεραμυνόμενη, όμως, του δικαιώματος αντίστασης του παλαιστινιακού λαού. Ο υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ δήλωνε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ «κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Ο Σιμόν Πέρες δήλωνε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τις παλαιστινιακές περιοχές, όπου θα αποδειχθεί ότι η παλαιστινιακή αστυνομία ελέγχει την κατάσταση και πρότεινε ως πρώτες περιοχές, αυτές της Τζενίν και της Νάμπλους. Νωρίτερα, μιλώντας στους πρεσβευτές της ΕΕ, τους καλούσε να πιέσουν τον Αραφάτ για πάταξη της τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Σαρόν φέρεται, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τόνι Μπλερ, να εκτίμησε κατηγορηματικά ότι ο «Αραφάτ δε θα εγκαταλείψει ποτέ την τρομοκρατία». Παράλληλα, αξιωματούχος του Σιν Μπετ διέρρεε στον Τύπο ότι οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές «προετοιμάζουν νέου είδους επιθέσεις κατά στρατηγικών στόχων, όπως είναι η ανατίναξη κτιρίων και οι απαγωγές» ενώ υποστήριζε ότι 400 «επικίνδυνοι εξτρεμιστές των «Χαμάς», «Τζιχάντ», «Φατάχ» και «Λαϊκό Μέτωπο» δρουν ανενόχλητοι στη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ