ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Με νέα έμφαση οι ίδιες αξιώσεις

Κατά την πάγια τακτική τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δεν έκρυψαν πως περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση

«Σε θετική κατεύθυνση κινείται η κυβερνητική πολιτική, ωστόσο σε εμάς αυτό δεν αρκεί». Αυτό είναι το στίγμα των χτεσινών δηλώσεων της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου οι βιομήχανοι βρήκαν και πάλι την ευκαιρία να κάνουν τα, πάγια πλέον, παράπονά τους για την ταχύτητα υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και να αξιώσουν με μεγαλύτερη ένταση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Επ' αυτών, λοιπόν, και προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι ασκούν κριτική ή πρόσκεινται φιλικά σε κόμματα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ο. Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι «δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα και δεν ασκούμε κριτική υπέρ ή κατά κανενός (κόμματος)». Αυτονόητο είναι πως τάσσονται υπέρ με τον οποιοδήποτε που ικανοποιεί τις αξιώσεις τους.

Ετσι, ακόμα περισσότερα ανέμεναν οι βιομήχανοι για τις φορολογικές ελαφρύνσεις από αυτές που εξάγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. «Περιμέναμε πιο γενναία μέτρα - σημείωσε ο έτερος πρόεδρος Λ. Αντωνακόπουλος - και εξειδικεύοντας, υποστήριξε ότι απαιτείται η μείωση των συντελεστών (που πέφτουν κάτω και από το 35%) να είναι πιο γενναία, συνδυάζοντας το θέμα και με την απλοποίηση των διαδικασιών. Εκπληξη - όπως αναφέρθηκε - προκάλεσε στη διοίκηση του ΣΕΒ η αναφορά του Ν. Χριστοδουλάκη, ότι η φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην Ευρώπη.

Περισσότερες διευκολύνσεις περίμεναν οι βιομήχανοι και από νομοσχέδιο που αφορά τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Εκριναν άδικο που δεν προβλέπεται η φορολογική ελάφρυνση στην περίπτωση που η συγχώνευση αφορά διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις, αφού, όπως αναφέρθηκε, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι διασυνδεδεμένες. Οι διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις είναι θυγατρικές ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν επιχειρηματίες με υψηλό ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή ακόμα είναι δικές τους και θέλουν να τις απορροφήσουν. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Ο. Κυριακόπουλος έχουν κοινοποιήσει το αίτημά τους στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Φωτιάδη, ο οποίος τους... εξήγησε ότι μπορούν και τώρα και γίνουν τροποποιήσεις.

Το ασφαλιστικό

Τα εύσημα του αντιπροέδρου του ΣΕΒ Ν. Αναλυτή απέσπασε ο υπουργός Υγείας Α. Παπαδόπουλος, που σημείωσε ότι κατά την παρουσίαση της μελέτης των βιομηχάνων για το ασφαλιστικό, «ο υπουργός Υγείας μίλησε με πολύ θάρρος»! Για την ιστορία να πούμε ότι ο Α. Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ του χιλιανού συστήματος «κοινωνικής» ασφάλισης των τριών πυλώνων, που επέβαλε η χούντα του Πινοτσέτ και χαρακτηρίζεται ως το αντιδραστικότερο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, «με την αναφορά ότι θα επισημάνω ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα», ο Ο. Κυριακόπουλος εξέφρασε την έντονη αντίθεση των βιομηχάνων - σε σημείο που κάποιος να νομίζει ότι τελούν υπό κατάσταση πανικού - για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που θέτει όριο στο όργιο ασυδοσίας των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων. Ανέφερε, λοιπόν, ότι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων απολύσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για παρεμβάσεις και σε άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα! Εχουν και τέτοιες ανησυχίες οι μεγαλοβιομήχανοι!


ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Νέες αρνητικές αποφάσεις

Παγωμένες ποσοστώσεις και μειωμένες επιδοτήσεις και τιμές «ξεφούρνισε» χτες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Να εμφανίσει ως επιτυχία τα νέα καταστροφικά μέτρα, που αποφασίστηκαν προχτές στις Βρυξέλλες, σε βάρος των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων, επιχείρησε χτες διά ανακοινώσεώς του ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς.

Ο υπουργός Γεωργίας, με «εκσυγχρονιστικές» αλχημείες, εμφάνισε χτες ότι οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι θα εισπράξουν αυξημένες πριμοδοτήσεις μέχρι και 30%. Στην ανακοίνωσή του, βέβαια, δεν εξήγησε από πού το έβγαλε αυτό, αφού ο νέος κανονισμός, που ψηφίστηκε προχτές, κινείται στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ. Δηλαδή, στην περικοπή της στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας. Και δε γνωρίζουμε πώς θα δικαιολογήσει ο Γ. Δρυς τα «πανηγύρια» του, μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός και οι αιγοπροβατοτρόφοι αρχίσουν να «βελάζουν» από τις αρνητικές συνέπειές του.

Η επιτυχία του Γ. Δρυ έγκειται... στο ότι καταργήθηκαν οι «ελλειμματικές πληρωμές» - η διατήρηση των οποίων συνιστά κυβερνητική επιτυχία για το βαμβάκι - και ακόμα στο ότι καταργήθηκε η τιμή βάσης, δηλαδή η τιμή παρέμβασης στο αιγοπρόβειο κρέας, η οποία πρόσφερε μια ελάχιστη προστασία στο εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων. Επιτυχία... για τον Γ. Δρυ αποτέλεσε, επίσης, το ότι πέρασε η πρόταση της Κομισιόν για πριμοδότηση στα αιγοπρόβατα της Ελλάδας με 16,8 ευρώ ανά ζώο (5.724,4 δρχ.), ενώ για βόρειες χώρες είναι 21 ευρώ ανά ζώο (7.155,7 δρχ.). Και φυσικά, δεν αναφέρεται ούτε κουβέντα για το ότι το ποσό της πριμοδότησης είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν εξευτελιστικό, για τα τωρινά δεδομένα, αφού το ύψος της καθορίζεται στα επίπεδα του μέσου όρου της δεκαετίας του 1990. Επίσης, ο υπουργός Γεωργίας ούτε που ανέφερε πως το εθνικό πλαφόν για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα παρέμεινε στα 14.500.000 ζώα και πως για περισσότερα από 3.500.000 ζώα δε θα δίνεται επιδότηση. Επιπλέον, δεν εξηγείται αναλυτικά στην ανακοίνωσή του, τι είδους επιτυχία αποτελεί η ονομαστική αύξηση της ειδικής επιδότησης των ορεινών και προβληματικών περιοχών (από 5,97 σε 7 ευρώ/ζώο), η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν αντιμετωπίζει ούτε τις συνέπειες του πληθωρισμού, ενώ για να την πάρουν στο εξής οι κτηνοτρόφοι θα φτύνουν αίμα...


ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Το 24% πήγε για την πληρωμή τόκων

Στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2001 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,3%. Μεγάλες οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του ΠΔΕ

Το τραπεζικό κεφάλαιο συνεχίζει να λυμαίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο της χώρας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2001. Οι δαπάνες για τόκους έφτασαν σε 2,73 τρισ. δρχ. με αύξηση 0,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2000. Η συγκεκριμένη εξέλιξη βρίσκεται σε αντίθεση ακόμη και με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις οποίες οι τόκοι θα μειώνονταν κατά 2%. Ετσι από το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το 24% πήγαν για τόκους, δηλαδή στα θησαυροφυλάκια του ντόπιου και ξένου τραπεζικού κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μόνη υπέρβαση δαπανών καταγράφεται στις πληρωμές τόκων. Ολες οι άλλες δαπάνες βρίσκονται χαμηλότερα ακόμη και από τα επίπεδα των αρχικών αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, από τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη προκύπτουν τα εξής:

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 7 τρισ. δρχ. και έτρεχαν με ρυθμό 7,5%, δηλαδή χαμηλότερο από την πρόβλεψη 7,7% του προϋπολογισμού.
  • Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού που προέρχονται, πρώτα και κύρια, από τη φορολογία πάνω στα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους, αυξήθηκαν κατά 8,3%. Κινούνται με ρυθμό τριπλάσιο του πληθωρισμού και ταυτόχρονα πάνω από τον στόχο 7,1% του προϋπολογισμού.
  • Σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): Τα έσοδα, σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2000, μειώθηκαν κατά 53,3% (έναντι πρόβλεψης για αύξηση 17,3%) και οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 6,7% (έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 9,9%).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ