ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αλυσίδα ιδιωτικών ιατρείων εντός και εκτός!

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) με την απόφαση για τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της υγείας: Δίνει το δικαίωμα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να έχουν το δικό τους ιατρείο ως παράρτημα των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι χτες δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Φλωρίδη, σύμφωνα με την οποία «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς των πανεπιστημιακών κλινικών» στα νοσοκομεία Χαϊδαρίου (Αθήνα) και «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη), δίνεται το δικαίωμα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς εννέα νοσοκομείων να «λειτουργήσουν με δική τους ευθύνη το απογευματινό ιατρείο στο χώρο π.χ. που ασκούσαν το ιδιωτικό ιατρείο ως τμήμα όμως των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων» σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Βέβαια το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το ιδιωτικό ιατρείο «κλείνει από 1/1/2002» αλλά η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δηλαδή μπορεί και να μην έχει δημοσιευτεί η απόφαση και οι πανεπιστημιακοί καλούνται να κλείσουν το ιατρείο και ταυτόχρονα να τ'... ανοίξουν (!) με δική τους ευθύνη.

Το δικαίωμα της διατήρησης των ιδιωτικών ιατρείων έχουν οι πανεπιστημιακοί των νοσοκομείων: Λαϊκό, Ιπποκράτειο (Αθήνας και Θεσσαλονίκης), Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Σοφία, ΑΧΕΠΑ, Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι χώροι που θα απελευθερωθούν στα παραπάνω νοσοκομεία θα χρησιμεύσουν για τα απογευματινά ιατρεία.

Επίσης ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι «έγινε αποδεκτή η αναγκαιότητα να μπορέσουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί να πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο εκτός νοσοκομείου, στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την πραγματοποίησή τους εντός νοσοκομείου». Ετσι ικανοποιείται και η ΝΔ που όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχέδια για τα ιδιωτικά ιατρεία διαμαρτυρόταν για την έλλειψη των υποδομών που δε θα επέτρεπαν την εφαρμογή του μέτρου.

Εκτός απ' το ιδιωτικό τους ιατρείο οι πανεπιστημιακοί αποκτούν ακόμα ένα προνόμιο: Μέχρι τώρα απέδιδαν σε ειδικό λογαριασμό έρευνας του πανεπιστημίου το 30% και κρατούσαν το 70% της επίσκεψης. Με τη νέα ρύθμιση θα μπορούν να κρατούν το 75% για κάθε ιατρική επίσκεψη.

Το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε το σύνολο των ρυθμίσεων για την κατ' επίφαση, ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και προχωρά με γοργότερους ρυθμούς στην εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας.

Καθολική αντίδραση στα ΜΜΕ

Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών... «ζητάνε τα ρέστα» στα δικαστήρια! Νέες απολύσεις

Καθολική ήταν η συμμετοχή των δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στον Τύπο, στην τρίωρη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει οι ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΠΟΣΠΕΡΤ και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο των ΜΜΕ.

Στη συγκέντρωση που έγινε το μεσημέρι στο θέατρο «ΑΚΑΔΗΜΟΣ», με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο η αποφασιστικότητα του κλάδου για αγώνα, ώστε να μπει τέρμα στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αναξιοπιστίας της ενημέρωσης, για να τονίσει ότι «οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να χρεώνονται την αναξιοπιστία». «Για μας ο αγώνας για ποιοτική ενημέρωση των πολιτών δεν είναι πρόσχημα», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση όταν ο δημοσιογράφος εργάζεται σε συνθήκες διαφθοράς, φτώχειας και φόβου». Επισήμανε πως η «γυαλιστερή εικόνα που αποδίδεται στους δημοσιογράφους δεν αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων». Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την ασυδοσία των ιδιοκτητών και το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στηλιτεύοντας την άποψη κυβερνητικού παράγοντα «ν' αφήσουμε την αγορά να ρυθμίσει το πρόβλημα»!

Από το σύνολο των ομιλητών υπογραμμίστηκε η ανάγκη για συντονισμό και ένταση του αγώνα και στην προοπτική ίδρυσης Συνδικάτου Τύπου. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφεραν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και ο Τ. Τσίγκας από την ΚΕ του Κόμματος. Χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ χαιρετιστήρια έστειλαν η ΔΟΔ και η Ενωση Συντακτών Κύπρου, όπως και οι άλλες Ενώσεις Συντακτών της χώρας, το τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας κ.ά. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζεται: Η απαίτηση για σταμάτημα, τώρα, των απολύσεων και ανάκληση όσων έγιναν, για συνθήκες εργασίας και αποδοχές που να διασφαλίζουν την προσωπική αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων.

  • Απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης επιχειρείται με αγωγή που κατέθεσαν χτες κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ) και 19 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Με συνοπτικές και επείγουσες διαδικασίες, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ, απαιτούν να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας, που πραγματοποίησε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ). Η αγωγή εκδικάζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
  • Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι στην εφημερίδα «Μακεδονία» απολύθηκαν 3 στελέχη της και ανακοινώθηκαν νέες περικοπές από Γενάρη. Στη «Βραδυνή» έγινε χτες άλλη μία απόλυση δημοσιογράφου, ενώ 3 ακόμα απολύσεις έγιναν και στο «Φλας».
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Το κράτος μάς οφείλει

Μπροστά της θα βρει η κυβέρνηση και τις γυναίκες, στην προσπάθεια που κάνει να προωθήσει τα αντιασφαλιστικά της σχέδια. Αντιπροσωπεία 16 οργανώσεων τόνισε χτες στους «εκπροσώπους» του υφυπουργού Ρ. Σπυρόπουλου (σ.σ. ο ίδιος επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις, για να μη συναντηθεί μαζί τους) ότι: το κράτος οφείλει ήδη στις γυναίκες την εφαρμογή στην πράξη μιας σειράς δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

Οι γυναικείες οργανώσεις τόνισαν ιδιαίτερα, την ανάγκη να κατοχυρωθεί, να επεκταθεί και να εξασφαλιστεί για όλες, ο δημόσιος χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου, η Κοινωνική Ασφάλιση συνδέεται με θέματα Υγείας και Πρόνοιας και η επερχόμενη ανατροπή της δεν είναι ανεξάρτητη από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Υπογραμμίστηκε επίσης από τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων ότι οι πρώτες που θα πληγούν από την ανατροπή θα είναι οι γυναίκες. Ηδη το 70% δουλεύει με καθεστώς μερικής απασχόλησης, μεγάλος αριθμός δουλεύει επίσης χωρίς ασφάλιση, ενώ προβλήματα στην ασφάλιση αντιμετωπίζουν και οι αγρότισσες, λόγω των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών. Τέλος, θίχτηκε, η ανάγκη της διεύρυνσης ασφαλιστικών, υγειονομικών και κοινωνικών παροχών και για τις ευπαθείς ομάδες (γυναίκες με ειδικές ανάγκες, χήρες, διαζευγμένες χωρίς ασφάλιση, μονογονεϊκές οικογένειες).

Τέλος, αναρμόδια να εκπροσωπήσει όλες τις γυναίκες έκριναν την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Καραμάνου και κατήγγειλαν τα όσα απαράδεκτα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα που είχε οργανώσει η ίδια. Οπως είπε, μάλιστα, στο «Ρ» η πρόεδρος της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου: «η πενταετής διαφορά δεν είναι διάκριση φύλου, αλλά η ελάχιστη αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στη χώρα. Αν πιάσουμε τους δείχτες της εργασίας, της ασφάλισης, της μόρφωσης κ.ά., μετά θα παραιτηθούμε από το αίτημα».

Σήμα κινδύνου για τις επιτροπές ελέγχου

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η ζωή των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης από τη μεθοδευμένη αποδιοργάνωση των μεικτών 5μελών Επιτροπών Ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία αλλά και από την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης που σπεύδουν να επιβάλλουν οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι τόσο την υπονόμευση των Επιτροπών όσο και την παρατεταμένη αναδουλιά. Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται κρούουν τα σωματεία της Ζώνης. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι ακόμα περιμένουν απάντηση από τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους.

Χωρίς επίδομα εξαιτίας ευρώ

Οι άποροι της Θεσσαλονίκης, αποδέκτες επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, θα είναι από τα πρώτα θύματα της μετάβασης από τη δραχμή στο ευρώ, αφού σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, «λόγω αντικειμενικών δυσκολιών», τα επιδόματά τους δε θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές. Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει με την παραλαβή των επιταγών σύμφωνα με το νέο τρόπο πληρωμής και περίπου στις 12 μέχρι 15 Γενάρη 2002. Ετσι οι αποδέκτες των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, άνθρωποι με ελάχιστο εισόδημα, που για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των οικογενειών τους στηρίζονται στο επίδομα αυτό, φέτος θα υποχρεωθούν να κάνουν γιορτές χωρίς έστω κι αυτό το πενιχρό βοήθημα της κοινωνικής πρόνοιας.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΡΕΝΤΗ
Πετιούνται στο δρόμο 18 οικογένειες

Στη διελκυστίνδα μεταξύ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του μεγαλοεργολάβου Μπολτζή έχουν βρεθεί 18 οικογένειες που κατοικούν στις εργατικές κατοικίες του Ρέντη και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Ο μεγαλοεργολάβος προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε κατάσχεση 18 διαμερισμάτων με το αιτιολογικό ότι δεν έχει πληρωθεί γι' αυτά. Οι οικογένειες όμως που αποπληρώνουν τα διαμερίσματα μέσω δανείων του ΟΕΚ δεν έχουν λάβει χρήματα από αυτόν, εδώ και τρία χρόνια. Μάλιστα, ο Μπολτζής ζητάει εκτός από τα χρήματα τριών ετών και τόκους που για την κάθε οικογένεια φτάνει τα 4 με 5 εκατομμύρια... Χτες, οι κάτοικοι απελπισμένοι και αγανακτισμένοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κρέμασαν μαύρες σημαίες έξω από τα διαμερίσματα.

Επίσχεση εργασίας αρχίζουν οι σιδεράδες στη Γ' Εργολαβία της Κοινοπραξίας ΑΤΤΙ - ΚΑΤ ΑΤΕ, Σιγάλας ΑΤΕ, Προοδευτική ΑΤΕ και συγκεκριμένα στον εργολάβο Κουρτίδη από τον οποίο είναι απλήρωτοι δύο μήνες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ