Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθολική αντίδραση στα ΜΜΕ

Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών... «ζητάνε τα ρέστα» στα δικαστήρια! Νέες απολύσεις

Καθολική ήταν η συμμετοχή των δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στον Τύπο, στην τρίωρη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει οι ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΠΟΣΠΕΡΤ και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο των ΜΜΕ.

Στη συγκέντρωση που έγινε το μεσημέρι στο θέατρο «ΑΚΑΔΗΜΟΣ», με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο η αποφασιστικότητα του κλάδου για αγώνα, ώστε να μπει τέρμα στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αναξιοπιστίας της ενημέρωσης, για να τονίσει ότι «οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να χρεώνονται την αναξιοπιστία». «Για μας ο αγώνας για ποιοτική ενημέρωση των πολιτών δεν είναι πρόσχημα», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση όταν ο δημοσιογράφος εργάζεται σε συνθήκες διαφθοράς, φτώχειας και φόβου». Επισήμανε πως η «γυαλιστερή εικόνα που αποδίδεται στους δημοσιογράφους δεν αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων». Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την ασυδοσία των ιδιοκτητών και το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στηλιτεύοντας την άποψη κυβερνητικού παράγοντα «ν' αφήσουμε την αγορά να ρυθμίσει το πρόβλημα»!

Από το σύνολο των ομιλητών υπογραμμίστηκε η ανάγκη για συντονισμό και ένταση του αγώνα και στην προοπτική ίδρυσης Συνδικάτου Τύπου. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφεραν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και ο Τ. Τσίγκας από την ΚΕ του Κόμματος. Χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ χαιρετιστήρια έστειλαν η ΔΟΔ και η Ενωση Συντακτών Κύπρου, όπως και οι άλλες Ενώσεις Συντακτών της χώρας, το τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας κ.ά. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζεται: Η απαίτηση για σταμάτημα, τώρα, των απολύσεων και ανάκληση όσων έγιναν, για συνθήκες εργασίας και αποδοχές που να διασφαλίζουν την προσωπική αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων.

  • Απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης επιχειρείται με αγωγή που κατέθεσαν χτες κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ) και 19 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Με συνοπτικές και επείγουσες διαδικασίες, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ, απαιτούν να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας, που πραγματοποίησε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ). Η αγωγή εκδικάζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
  • Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι στην εφημερίδα «Μακεδονία» απολύθηκαν 3 στελέχη της και ανακοινώθηκαν νέες περικοπές από Γενάρη. Στη «Βραδυνή» έγινε χτες άλλη μία απόλυση δημοσιογράφου, ενώ 3 ακόμα απολύσεις έγιναν και στο «Φλας».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν αύριο, Παρασκευή και Σάββατο (2010-12-14 00:00:00.0)
«Στάσεις» υποταγής (2006-03-14 00:00:00.0)
Νέες απολύσεις στο χώρο των ΜΜΕ (2004-04-02 00:00:00.0)
Καταγγελία κατά της ΕΙΙΡΑ (2002-06-18 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση (2002-03-06 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο, «δράση τώρα»! (2001-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ