Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Ούτε που να ακούσουν για αγώνες

Απέρριψε η πλειοψηφία την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για αγωνιστική διεκδίκηση της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Στα μίζερα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής οι «διεκδικήσεις». Πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνεται σε στοιχειώδεις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, κατέθεσε η ΔΑΣ

Για άλλη μια φορά και στη χτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Στην άρνησή τους να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία συμπαρατάχτηκε και η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Η στάση αυτή της πλειοψηφίας δεν εκφράστηκε μόνο στο ζήτημα του τρόπου διεκδίκησης των αιτημάτων της εργατικής τάξης, αλλά αποτυπώθηκε και στο περιεχόμενο του πλαισίου αιτημάτων για τη νέα ΕΓΣΣΕ, που αποτελεί μια μίζερη αναπαραγωγή των συμβάσεων των προηγούμενων χρόνων, πλήρως ενσωματωμένη στις επιδιώξεις του ΣΕΒ και της κυβέρνησης.

Ετσι από κοινού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος και ο γενικός γραμματέας Γ. Μανώλης εισηγήθηκαν στο σώμα και πήραν την έγκρισή του να διαπραγματευτούν με τις εργοδοτικές οργανώσεις αυξήσεις που θα καλύπτουν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2002, αποκατάσταση των απωλειών του 2001 από υπέρβαση του ποσοστού του πληθωρισμού και γενικώς να ζητήσουν «συμμετοχή στην αύξηση της εθνικής παραγωγής».

Σε αυτό το πλαίσιο περιορίζει και εννοεί η πλειοψηφία τη «βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων», πλαίσιο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διαπιστώσεις που η ίδια η πλειοψηφία κάνει στο κείμενο της καταγγελίας της σύμβασης, όπου διαπιστώνει «μείωση του πραγματικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 25%» την τελευταία 20ετία. Οταν παραδέχεται ότι «το μερίδιο της εργασίας βρίσκεται σε μακροχρόνια πτωτική τάση» και πως «ο επιχειρηματικός τομέας παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας».

«Δεν είναι αυτά μεροκάματα, δεν είναι μισθοί που μπορεί να επιβιώσει μια εργατική οικογένεια. Δεν παίζουμε, δεν παζαρεύουμε τις κατακτήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους με το "όπλο παρά πόδας" να αποκρούσουμε την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γ. Μαυρίκος και κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση της παράταξης για την ΕΓΣΣΕ και την κοινωνική ασφάλιση. Αναπτύσσοντας τη διαφορετική αντίληψη της ΔΑΣ, για το πλαίσιο διεκδίκησης, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή σε όλους τους παράγοντες που καθορίζουν αυτό που οι εργαζόμενοι βιώνουν ως κόστος ζωής. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πρόσφατη έκθεση της ίδιας της ΕΕ αποκαλύπτει ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους πολύ περισσότερα απ' όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους για την υγεία και την παιδεία. Ετσι καταβάλλουν το 2,4% των δαπανών τους για την παιδεία και το 6,3% στην υγεία, όταν στην Ισπανία είναι 1,4% και 2,5%, στην Πορτογαλία είναι 1,3% και 4,6%, στη Δανία 0,4% και 2,4% αντίστοιχα.

Ειδικότερα η παράταξη της ΔΑΣ ζήτησε ως βάση διεκδίκησης για την ΕΓΣΣΕ του 2002, που πρέπει να είναι μονοετής, τα εξής: Κατώτερο μεροκάματο 12.000 δραχμές, κατώτερος μισθός 300.000, κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, αφορολόγητο όριο 3,5 εκατομμύρια, αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

«Σε πέντε τέρμινα», βλέπει την εναρμόνιση των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων με τους ευρωπαϊκούς, η παράταξη της «Α.Π.» που πρότεινε σε... πέντε χρόνια και σταδιακά τη διαμόρφωση του κατώτερου μεροκάματου στις 11.000 δραχμές και μάλιστα αυτό το θεωρεί διεκδίκηση ευρωπαϊκών μισθών!

Την ανάγκη διεκδίκησης της ΕΓΣΣΕ, η οποία αποτελεί και πιλότο για τις άλλες συμβάσεις, «από άλλη σκοπιά», υπογράμμισε το στέλεχος της ΔΑΣ Χρ. Κατσιώτης και σημείωσε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας καταδικάζει την εργατική τάξη στη λιτότητα και διευρύνει την εκμετάλλευση, ενώ υπονομεύει συνολικά τα εισοδήματα και τις εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται μόνο σαν κόστος, τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Κούτρας, όμως, συνέχισε, είναι αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και αυτό το αγνοεί η πρόταση της πλειοψηφίας. Θεωρεί το 12.000 κατώτερο μεροκάματο μεγάλο, όταν σήμερα οι μισθοί μας κινούνται στο 60% των ευρωπαϊκών, αλλά δε θεωρεί υπερβολικά τα κέρδη των επιχειρήσεων και την ιδιοποίηση εξ ολοκλήρου της αύξησης της παραγωγικότητας.

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε τη διενέργεια του καταστατικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλαίσιο αγωνιστικής δράσης και διεκδίκησης (2013-05-11 00:00:00.0)
Αγωνιστική επαναδιαπραγμάτευση (2001-02-04 00:00:00.0)
Συμφωνία ταξικής συναίνεσης και υποταγής (2000-05-28 00:00:00.0)
«Ταφόπλακα» στην Εθνική Σύμβαση! (2000-05-13 00:00:00.0)
Διεκδικητικές «εκπτώσεις» (2000-02-01 00:00:00.0)
"Συμβολικές" αυξήσεις το 1999 (1999-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ