Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Από τη βία στην ποινικοποίηση και τον εμπαιγμό

Τον αυταρχισμό που επέδειξε προχτές η κυβέρνηση, στέλνοντας τα ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων οδοκαθαριστών του Δήμου Αθηναίων, συμπλήρωσε η χτεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική η απεργία που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα η ΠΟΠ - ΟΤΑ, με το σκεπτικό ότι «δεν ελήφθη με απόφαση της γενικής της συνέλευσης».

Οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να επιστρέψουν στις δουλιές τους, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από το υπουργείο για τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, καθώς απειλούνται με πρόστιμο 100.000 δραχμών από τη μία και με επιστράτευση από την άλλη. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, με τον οποίο συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ήταν σαφής, λέγοντας, πως αν δεν ανασταλεί η απεργία η κυβέρνηση θα κηρύξει την πολιτική τους επιστράτευση. Την ίδια ώρα ακριβώς κάτω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι του δήμου και διαδήλωναν πως «η τρομοκρατία δε θα περάσει», δηλώνοντας, ταυτόχρονα, πως δεν πτοούνται από τη δικαστική απόφαση. Στη γενική συνέλευση που είχε προηγηθεί, μιλώντας εκ μέρους του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ο Μπάμπης Βορτελίνος κάλεσε τους απεργούς να "ανοίξουν" τον αγώνα τους και έξω από τα όρια του Δήμου να καλέσουν σε συμπαράσταση όλη την εργατική τάξη, έχοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση όπως δεν κάνει πίσω ούτε στο επιμέρους αίτημα έτσι δε θα κάνει πίσω όσο θα έχει να αντιμετωπίσει μόνη της μία ομάδα εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, σημείωσε, καταδικάζει την ποινικοποίηση του αγώνα και την αστυνομική επίθεση κατά των απεργών, τονίζοντας ότι η επίδειξη αυταρχισμού δεν μπορεί να φρενάρει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.

Ενδεικτικό, πάντως, της κυβερνητικής πρόθεσης να ξεμπερδεύει με την υπόθεση χωρίς κανένα κόστος, είναι ότι μετέθεσε το βάρος των διαπραγματεύσεων στα θεσμικά ζητήματα, που επίσης «καίνε» τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα ο Λ. Παπαδήμας, αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω στην εισοδηματική της πολιτική και να δώσει στους συμβασιούχους τις αυξήσεις που ζητούν, μοίρασε υποσχέσεις ότι θα προωθήσει τη μονιμοποίησή τους, θα δρομολογήσει την αύξηση του εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότησή τους, θα εξετάσει την υπαγωγή των εργαζομένων στα νεκροταφεία και το πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Και πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο κατάλογος των υποσχέσεων, πέταξε το μπαλάκι για το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό στο υπουργείο Εργασίας και στο γενικότερο διάλογο που... θα ξεκινήσει. Ακολούθως, παρέπεμψε τους συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Φλεβάρη, να απευθυνθούν στο Δήμο Αθηναίων και να ζητήσουν την ανανέωσή τους... Ο δήμαρχος, Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα το κάνει, εφόσον έχει την έγκριση του υπουργείου. Πρόκειται για παρελκυστική πολιτική που ουσιαστικά μονιμοποιεί την τακτική προσλήψεων έκτακτου προσωπικού και ομηρίας τους από την εκάστοτε κυβέρνηση και δήμαρχο.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν, για να εκτιμήσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και ανάλογα θα καθορίσουν τη στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ