ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τα προβλήματα των αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης

Επίσκεψη στη Βουλή πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα το Προεδρείο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ), όπου παρέδωσε υπόμνημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τα χρονίζοντα προβλήματα και αιτήματά τους. Το νέο αυτό υπόμνημα έγινε βάσει παλιότερου με το οποίο είχε κάνει παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στο Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, το Προεδρείο της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ επισκέφτηκε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα των αναπήρων. Οι εκπρόσωποί τους υπενθύμισαν τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να εκπληρωθούν ποτέ. Τους παρέδωσαν επίσης νέο υπόμνημα, με κύριο αίτημα την εξομοίωση των αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού και του Αντιδικτατορικού Αγώνα με τους αναπήρους άλλων πολέμων, ώστε να ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν γι' αυτούς, καθώς και το αίτημα για Νομοθετική Ρύθμιση όλων των άλλων εκκρεμούντων χρόνιων προβλημάτων της Ομοσπονδίας, όπως:

- Να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που συντάχθηκε και ψηφίστηκε από την Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα το 1989 - αφού φέρει υπογραφές οκτώ αρμοδίων υπουργών και με τροπολογίες που υπέβαλαν αντιστασιακές οργανώσεις - και δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί.

- Να τακτοποιηθεί το πρόβλημα του πλαφόν των 800.000 δραχμών του νόμου 1043/80 με αναδρομική ισχύ, έτσι ώστε οι ανάπηροι και θύματα που έχουν περίπτερα - κυλικεία να μη διατρέχουν τον κίνδυνο να τους τα πάρουν πίσω. Επίσης σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν δικαιολογητικά για παραχώρηση περιπτέρων - κυλικείων, να μην τα απορρίπτουν, γιατί υπερβαίνουν το πλαφόν των 800.000 δρχ. που αφορούσε εισοδήματα προηγούμενων εποχών, άσχετα με τη σημερινή πραγματικότητα. Ετσι, δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται ούτε μια δραχμή, ζητούν το αφορολόγητο ποσό - πλαφόν - να είναι 3.000.000 δρχ.

- Τέλος, οι ανάπηροι - θύματα πολέμου της Εθνικής Αντίστασης ζητούν την τροποποίηση του Νόμου 2445/1996 (ΦΕΚ Α` 274 της 16-12-1966), ο οποίος προβλέπει την απαλλαγή καταβολής διοδίων τελών συγκεκριμένων οχημάτων, στα οποία δε συμπεριλαμβάνονται τα αναπηρικά οχήματα.

Κατά την επίσκεψή τους στη Βουλή οι εκπρόσωποι των ανάπηρων αντιστασιακών είχαν επαφή και με τους υπεύθυνους του Συνασπισμού, όπου τους ζήτησαν να παρέμβουν στην κυβέρνηση, πάνω στα παραπάνω επίμαχα θέματα, βάσει παλιότερων υποσχέσεων που τους είχαν δοθεί από στελέχη τους.

Το Προεδρείο της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ απευθύνθηκε και σε βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους υπενθύμισε προηγούμενη επαφή μαζί τους, καθώς και τις υποσχέσεις που είχαν τότε δοθεί για συμπαράσταση στη συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Τέλος, η Επιτροπή παρέδωσε στη Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής το υπόμνημα και ζήτησε προσωπική επαφή μαζί του, η οποία και αναμένεται να οριστεί.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΞΑΝΘΗΣ
Γιόρτασαν την ίδρυση ΕΑΜ και ΔΣΕ

Οι αντιστασιακοί της Ξάνθης, οι φίλοι και οπαδοί της Εθνικής μας Αντίστασης, γιόρτασαν μαζικά - αγωνιστικά, δυο μεγάλες επετείους, τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 55 από τη συγκρότηση του ΔΣΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ και του Τοπικού Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, το περασμένο Σάββατο.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης κάλυψαν οι ομιλίες που έγιναν από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ Βασίλη Μεγκίσογλου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Απογόνων Χαράλαμπο Φωτιάδη. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος - μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΕΑ Μακεδονίας -Θράκης, Θανάσης Θεοδοσιάδης και ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Ανδρέου. Επίσης χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλαν στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Απογόνων Ηλίας Γεωργόπουλος και ο β` αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Σγουρίδης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο αγωνιστής και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, ζωντανεύοντας μνήμες και αναμνήσεις από την Εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης, η οποία υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας και στη συνέχεια του ένδοξου ΔΣΕ, που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια της Ελλάδας ενάντια στον εγγλέζικο και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ο Βασίλης Φυτσιλής τιμήθηκε με την πλακέτα του υλιστή φιλοσόφου Δημόκριτου, που γεννήθηκε και έζησε στα Αβδηρα της Ξάνθης, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά του στην πατρίδα και τις νέες γενιές. Στο όνομα του Β. Φυτσιλή, τιμήθηκαν όλοι οι αγωνιστές, ζώντες και πεσόντες, επώνυμοι και ανώνυμοι, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας ενάντια στους κατακτητές και τους ιμπεριαλιστές.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απαγγελίες ποιημάτων, όπως το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, ΕΑΜ, το οποίο απέδωσε με ευαισθησία η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Συλλόγου Απογόνων. Ακόμα, έγινε από τον Β. Φυτσιλή παρουσίαση του συγγραφικού του έργου, με την αρμόζουσα σεμνότητα του πραγματικού αγωνιστή που τον χαρακτηρίζει. Η γιορτή έκλεισε με γλέντι μέχρι πρωίας.

Οι Ελληνες του Βερολίνου, για την 60ή επέτειο του ΕΑΜ

Σημαντικός αριθμός Ελλήνων του Βερολίνου στη Γερμανία, γιόρτασαν στις 24 Νοέμβρη την επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ πριν από 60 χρόνια. Αν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σχετική χρονική καθυστέρηση από την ιστορική ημερομηνία της ίδρυσης της μεγαλύτερης Εθνικοαπελευθερωτικής Οργάνωσης του ελληνικού λαού, στην κατεχόμενη από τους ναζί Γερμανούς Ελλάδα, πρόθυμα οι εργαζόμενοι και επιστήμονες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των παλιών ΕΑΜιτών - ΕΠΟΝιτών, της Δημοκρατικής Παράταξης και της Δημοκρατικής Κοινότητας του Βερολίνου, που ήσαν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης, με βάση στοιχεία και γεγονότα της εποχής εκείνης, έδωσε μια πραγματική εικόνα της τετράχρονης τριπλής κατοχής και διευκρίνισε γιατί το πολυκομματικό ΕΑΜ, με κύριο μοχλό και αιμοδότη το ΚΚΕ, μπόρεσε με τους αγώνες του και τους σκοπούς του, να συνεγείρει το πανελλήνιο στην πάλη κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, για την απόκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς.

«Αν όλοι οι επιδιωκόμενοι στόχοι δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν -τόνισε ο ομιλητής - οι θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης δεν πήγαν χαμένες. Αποτέλεσαν τη βάση για τους μετέπειτα αγώνες του ελληνικού λαού ως τα σήμερα, κατά των ιμπεριαλιστών εμπρηστών του πολέμου». Και κλείνοντας, ο ομιλητής, υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη τιμή για το ΕΑΜ στους καιρούς μας είναι η συσπείρωση του λαού στο Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Δημοκρατικό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ, ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλπ.

Μια ζεστή εκδήλωση - συνάντηση σε ταβέρνα της Θεσσαλονίκης είχαν τα παιδιά του Εμφυλίου, απόφοιτοι των τεχνικών σχολών Γιάνγκι Γιουλ και Τσιρτσίκ Τασκένδης και μέλη του Πανελλαδικού Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Πρόκειται για παιδιά πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειπαν τότε, στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου, την πατρίδα για να σωθούν και βρήκαν φιλοξενία στις σοσιαλιστικές χώρες. Η φωτογραφία από τη ζεστή αυτή εκδήλωση σε θεσσαλονικιώτικη ταβέρνα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το περιοδικό της ΠΕΕΠΠ «Ενημερωτικό Δελτίο», με πλούσια όπως πάντα και ενδιαφέρουσα ύλη, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Στο τεύχος αυτό δημοσιεύονται: - Κύριο Αρθρο σχετικό με τους αγώνες μέσα από τις γραμμές του ΑΑΔ Μετώπου.- Αφιέρωμα στα 60χρονα του ΕΑΜ. - Σχόλιο, που αφορά τα γεγονότα που στάθηκαν μοιραία για την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. - Αρθρο του Κ. Τάτση για το «δίκαιο» του ισχυρού. - Ενημέρωση γύρω από το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.- Ρεπορτάζ από τη συνάντηση των Πολιτικών Προσφύγων στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας το καλοκαίρι, που ήταν αφιερωμένη στα 55 χρόνια του ΔΣΕ και η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Γ. Φώτου.

Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε σ' αυτό το τεύχος, ρεπορτάζ από τις δραστηριότητες των Παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων. Απαντήσεις υπουργών σε διαβήματα της Ενωσης για επίλυση των αιτημάτων κ.ά. Βιβλιοπαρουσιάσεις και αφιέρωμα για τους αγωνιστές που φεύγουν από τη ζωή.

Καταγγελία

Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την άνανδρη επίθεση της χιλιανής κυβέρνησης κατά των στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ