ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Προσωρινό καταφύγιο βρήκαν οι πρόσφυγες
  • Φιλοξενούνται με φροντίδα της ΤΑ και πολιτών, αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο, λόγω της κυβερνητικής αναλγησίας
  • Απόφαση απέλασης κοινοποίησαν στους 205, που κρατούνται στο παλιό αεροδρόμιο Χανίων

Alpha Τηλεόραση

Με την αγωνία για το πού, τελικά, θα καταλήξουν, ζουν οι 167 οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες - από το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν - που «πετάχτηκαν» από δουλέμπορους στη βραχονησίδα Γιούρα και από προχτές βράδυ φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου. Ο κίνδυνος της επαναπροώθησής τους προς την «κόλαση» απ' όπου απέδρασαν, εγκυμονεί πάντα - η κυβέρνηση δεν κρύβει τις αφιλόξενες διαθέσεις της προς τους πρόσφυγες, που αναζητούν σανίδα σωτηρίας στη χώρα μας - ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν πως η εγκατάστασή τους εκεί είναι προσωρινή.

Στο λιμάνι του Βόλου, οι πρόσφυγες έφτασαν με δυο μηχανότρατες μετά τα μεσάνυχτα. Από εκεί, οι πέντε γυναίκες και τα δυο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και οι υπόλοιποι στο εκθεσιακό κέντρο, που είχε ετοιμαστεί από το απόγευμα για την προσωρινή φιλοξενία τους. Μέχρι στιγμής και χάρη στις φροντίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών του Βόλου, κάπως βολεύονται, αλλά ουδείς κυβερνητικός αρμόδιος εγγυάται για τα περαιτέρω, καθώς η Ελλάδα, αν και την υπέγραψε το 1951, δεν τηρεί όλα όσα προβλέπονται για τους πρόσφυγες στη Συμφωνία της Λωζάνης. Είναι, δε, γνωστό ότι η κυβέρνηση δε φροντίζει, ώστε να υπάρξουν χώροι υποδοχής και διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας...

Την κυβερνητική απουσία από το καθήκον φροντίδας αυτών των δύσμοιρων και ταλαίπωρων συνανθρώπων μας, έρχεται να καλύψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο λαός του Βόλου, ενώ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων έσπευσε το ΚΚΕ. Ο βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος, Ν. Γκατζής, επισκέφτηκε το χώρο φιλοξενίας τους και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα που έχουν. Παράλληλα, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Σ' αυτήν την κατεύθυνση επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Στ. Μπένο, υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μεταφέροντάς του το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για έκτακτη οικονομική επιχορήγησή της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων, όπως σίτιση, ύδρευση κ.ά. Είχε, επίσης, επικοινωνία με τις αρχές του νομού, βοηθώντας στο συντονισμό των προσπαθειών και πήρε μέρος στη σύσκεψη εκπροσώπων αρμοδίων φορέων που πραγματοποιήθηκε γι' αυτόν το σκοπό.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν, επισκεπτόμενοι το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

Χανιά: Απόφαση απέλασης

Χτες η κυβέρνηση επέδωσε πρωτοχρονιάτικο μποναμά σε 205 πρόσφυγες που κρατούνται από τις αρχές Δεκέμβρη στο παλιό αεροδρόμιο Χανίων, σε χώρο που μόνο για φιλοξενία δεν προσφέρεται. Εφαρμόζοντας την πολιτική καταστολής και απέλασης απέναντι στα θύματα της παγκοσμιοποιημένης δυστυχίας, ζήτησε από τους αλλοδαπούς (Σύρους, Ιρακινούς, Πακιστανούς, Κούρδους, Αφρικανούς) να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της απόφασης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την απέλασή τους. Είναι, δε, τόση η βιασύνη της κυβέρνησης να διώξει από την Ελλάδα τα ξένα «μιάσματα», ώστε το έγγραφο έχει συνταχθεί στις 7/12/2001, ενώ οι πρόσφυγες ήρθαν στη χώρα μας μια μέρα πριν! Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν τους έδωσε το χρονικό περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Οι τελευταίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις στις ελληνικές αρχές την περασμένη βδομάδα.

Πρόβα για το νέο σύστημα αστικών δικών

Επιτείνεται η αγωνία στους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικηγόρους για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει από τις 7 του Γενάρη το νέο σύστημα διεξαγωγής των αστικών δικών στα Πολυμελή Πρωτοδικεία.

Χτες, στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων παρουσία, του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου, έγινε πρόβα με τη διεξαγωγή εικονικής δίκης, όπου στην έδρα κάθισαν απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ υποψήφιοι δικαστές βρέθηκαν στη θέση του δικηγόρου. Η εικονική δίκη κράτησε λιγότερο από μισή ώρα και για πρώτη φορά τα πρακτικά δεν καταγράφηκαν από δικαστικό υπάλληλο αλλά από μαγνητόφωνο.

Πάντως, οι δικηγόροι αντιδρούν στα νέα μέτρα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς εδώ και ένα μήνα δεν καταθέτουν προτάσεις για συζήτηση αστικών υποθέσεων αρμοδιότητας των Πολυμελών Πρωτοδικείων. Οι δικηγόροι έχουν προτείνει να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα από το νέο δικαστικό έτος (15/9/2002), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, όπως αίθουσες, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευσή της, όπου ο πρόεδρος της ΕΔΕ Κ. Βλαμαντώνης ανέφερε ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα επιφέρει επιπλέον φόρτο στους δικαστές που θα συνεδριάζουν ατέλειωτες ώρες για τις ανάγκες του νέου νόμου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος, ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα προκληθούν αναβολές για αρκετές δίκες.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πρωτοχρονιάτικες φιέστες

Στο ποσόν των 338 εκατ. δραχμών, ανέρχεται το κόστος των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά του Δήμου Αθηναίων, που φέτος θα αφορούν τη «δραχμή που φεύγει και το ΕΥΡΩ που έρχεται», όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Ν. Απέργης.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα γίνει η εκδήλωση για το ΕΥΡΩ με πυροτεχνήματα κλπ., ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Β. Παπακωνσταντίνου, Λ. Μαχαιρίτσας, «Πυξ - Λαξ» κ.ά. Παράλληλα, θα τραγουδήσει και το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα CUBARAMA και οι γνωστοί καλλιτέχνες του BUENA VISTA SOCIAL CLUB.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, θα γίνει η επονομαζόμενη «Παιδική Πρωτοχρονιά», στην οποία θα βραβευτούν τα παιδιά που κέρδισαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής του δήμου «Η δραχμούλα που φεύγει και το ΕΥΡΩ που έρχεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πέρυσι οι αντίστοιχες εκδηλώσεις είχαν κόστος που δεν ξεπέρασε τα 80 εκατ. δραχμές. Επίσης, ο Δήμος Αθήνας ξόδεψε τη χρονιά που πέρασε για τη δημιουργία νέων κοινωνικών προγραμμάτων μόλις 254 εκατ. δραχμές.

ΕΥΔΑΠ
Για 465 θέσεις 10.599 υποψήφιοι!

Συνολικά 10.599 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις για την κάλυψη 465 θέσεων τακτικού προσωπικού που προκήρυξε η ΕΥΔΑΠ με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, δηλαδή «τυχερός» θα αναδειχτεί ένας στους 22 περίπου υποψηφίους. Οι προσλήψεις αφορούν όλες τις κατηγορίες προσωπικού (πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που θα καλύψουν ανάγκες της ΕΥΔΑΠ στις κατά τόπους εγκαταστάσεις της που βρίσκονται σε επτά Νομαρχίες.

Πιο συγκεκριμένα, στη Νομαρχία Αθηνών κατατέθηκαν 9.391 αιτήσεις για την κάλυψη 343 θέσεων, στη Νομαρχία Πειραιά κατατέθηκαν 578 αιτήσεις για 76 θέσεις, στη Νομαρχία Αν. Αττικής 247 αιτήσεις για 24 θέσεις, στη Νομαρχία Δυτ. Αττικής 247 αιτήσεις για 12 θέσεις, στη Νομαρχία Βοιωτίας 111 αιτήσεις για 6 θέσεις, στη Νομαρχία Φωκίδας 10 αιτήσεις για 1 θέση και στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας 15 αιτήσεις για 3 θέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής του νέου προσωπικού θα αρχίσει εντός των προσεχών ημερών από τις ειδικές επιτροπές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ