Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόβα για το νέο σύστημα αστικών δικών

Επιτείνεται η αγωνία στους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικηγόρους για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει από τις 7 του Γενάρη το νέο σύστημα διεξαγωγής των αστικών δικών στα Πολυμελή Πρωτοδικεία.

Χτες, στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων παρουσία, του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου, έγινε πρόβα με τη διεξαγωγή εικονικής δίκης, όπου στην έδρα κάθισαν απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ υποψήφιοι δικαστές βρέθηκαν στη θέση του δικηγόρου. Η εικονική δίκη κράτησε λιγότερο από μισή ώρα και για πρώτη φορά τα πρακτικά δεν καταγράφηκαν από δικαστικό υπάλληλο αλλά από μαγνητόφωνο.

Πάντως, οι δικηγόροι αντιδρούν στα νέα μέτρα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς εδώ και ένα μήνα δεν καταθέτουν προτάσεις για συζήτηση αστικών υποθέσεων αρμοδιότητας των Πολυμελών Πρωτοδικείων. Οι δικηγόροι έχουν προτείνει να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα από το νέο δικαστικό έτος (15/9/2002), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, όπως αίθουσες, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευσή της, όπου ο πρόεδρος της ΕΔΕ Κ. Βλαμαντώνης ανέφερε ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα επιφέρει επιπλέον φόρτο στους δικαστές που θα συνεδριάζουν ατέλειωτες ώρες για τις ανάγκες του νέου νόμου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος, ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα προκληθούν αναβολές για αρκετές δίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ