ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /28
Αφαιρετική γραφή

Εργο του Βασίλη Καρακατσάνη
Εργο του Βασίλη Καρακατσάνη
Η νέα δουλιά του ζωγράφου Βασίλη Καρακατσάνη, με τίτλο «Πλατεία Βάθης 2ο μέρος», παρουσιάζεται από τις 10 του Γενάρη (7.30 μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Πρόκειται για έργα ζωγραφικής με μεικτή τεχνική σε καμβά, τα οποία καταγράφουν την εικαστική περιήγηση και την ιδιότυπη ταυτότητα της περιοχής.

Οπως σημειώνει η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Αγ. Ταμβάκη, «δεν πρόκειται για ένα χρονικό του αθηναϊκού περιθωρίου στο τέλος του 2000. Ούτε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον καλλιτέχνη οι άνθρωποι που κατοικούν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Βάθης, τα προβλήματα και οι ασχολίες τους. Με πολλή μαεστρία ο Β. Καρακατσάνης αποφεύγει την εύκολη διολίσθηση προς την εικαστική παραφιλολογία αυτού του τύπου, με στοιχεία μελοδραματικά ή με φανερή διάθεση κοινωνικής κριτικής. Η γραφή είναι αρκετά αφαιρετική, εντυπωσιακά ώριμη και συγκροτημένη, αλλά και όπου χρειάζεται "φευγάτη". Με τη συγκίνηση του ανθρώπου που νοιάζεται, αλλά και με την αντικειμενικότητα του παρατηρητή από απόσταση ο Β. Καρακατσάνης αποκαλύπτει τις κρυφές πτυχές της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής, παρασύροντας το θεατή σε μια προσεκτική ενατένιση. Η δύναμη της τέχνης ξεπερνάει εδώ με χάρη τους όποιους περιορισμούς της πεζής πραγματικότητας, μεταμορφώνοντας τους χώρους αυτούς της ευτέλειας και της παρακμής σε ένα μαγικό, ξεχωριστό σκηνικό». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 του Γενάρη.

  • Σύγχρονα ψηφιδωτά ή φανταστικές πόλεις; Ονειρικά χρώματα ή πρόταση αρχιτεκτονικής; Βουβοί λεωφόροι, ανύπαρκτοι ήχοι πόλης ή ιδανική πρόταση ζωής; Ολα αυτά χτισμένα και δομημένα με εσκεμμένα λάθος κλίμακα μακριά από κανόνες πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής του Γρηγόρη Λαγού, που εγκαινιάζεται στις 8 του Γενάρη στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3) με τίτλο «Λάθος κλίμακα». Θα διαρκέσει έως τις 26 του Γενάρη.
Μεταμορφώσεις του φωτός

Εργα του Χρήστου Μποκόρου, εμπνευσμένα από το νησί της Πάτμου, περιλαμβάνει το «Ημερολόγιο 2002» του Ομίλου Εταιριών «Ηρακλής». Οπως σημειώνει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, «...ο χρόνος βρίσκεται στο επίκεντρο της θεματικής του Μποκόρου. Ο χρόνος, όχι ως μαθηματική έννοια, αλλά ως βίωμα ανθρώπινο. Μέτρο του ανθρώπινου χρόνου είναι η φθορά και ελιξίριο της φθοράς είναι η μνήμη. Γι' αυτό ο ζωγράφος αναζητεί επίμονα παλιά γερασμένα ξύλα που φέρουν έκτυπα τα σημάδια μιας μακρόχρονης χρήσης: Θαλάσσια ξύλα, λείψανα ναυαγίων, σπαράγματα αγροτικών εργαλείων, απόμαχα σκεύη νοικοκυριών διασώζουν ανάμεσα στις ρυτίδες τους κάτι από τη θέρμη των χεριών που άγγιξαν κάποτε. Πάνω σε αυτά τα "τίμια" ξύλα, που λειτουργούν σαν τράπεζες προσφορών, ο ζωγράφος θα αποθέσει τις αρχέτυπες εικόνες του: Ενα κλαδί ελιάς, ένα αναμμένο καντήλι, ένα ακοίμητο φως, ένα ψωμί, ένα πρόσφορο, ένα αυγό... Τα έργα που θα συνοδεύουν τους μήνες του σύμμετρου 2002 προτείνουν μετωνυμικές εικόνες του ανέσπερου ελληνικού φωτός. Μεταμορφώσεις του φωτός. Από το μελισσοκέρι της λατρείας και της μνήμης ως τον κήπο του φωτός με τις ολάνθιστες φλόγες».

Εκθεσιακές περιπλανήσεις
  • Από τη Δευτέρα (14/1) στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής), παρουσιάζεται η δουλιά της Μαγδαληνής Κούρτη με τίτλο «Mindfluid».
  • Παλιότεροι και νεότεροι εικαστικοί μας δημιουργοί συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση γλυπτικής-ζωγραφικής, που φιλοξενείται έως τις 5 του Γενάρη στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α). Παρουσιάζονται έργα των: Κ. Ανανίδα, Στ. Γαβαλά, Κ. Γεωργίου, Θ. Μακρή, Σπ. Κουρσάρη, Κ. Μαρκόπουλου, Δ. Ράτσικα, Π. Σάμιου, Εύας Μελά, Κ. Ρόκου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Ν. Στεφάνου κ.ά.
  • Αφίσες του Πολωνού καλλιτέχνη Λεξ Ντρεβίνσκι παρουσιάζονται στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 8 του Γενάρη στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16).
  • Τη νέα του δουλιά με τίτλο «Μετά - Ανθρωπογεωγραφία» παρουσιάζει ο Δημήτρης Πανταζίδης έως τις 15 του Γενάρη στο «Κέντρο Τέχνης» (Στασινού 8Α, Στάδιο). Τα έργα αυτά αποτελούν ζωγραφικές εκδοχές των εγκαταστάσεων που είχε παρουσιάσει το 1998 και 1999 με τίτλο: «Τόποι επικοινωνίας». Το θέμα που απασχολεί τον καλλιτέχνη είναι η βία που τη συναντάμε κάτω από πολλές μορφές σε κάθε μας βήμα.
  • Από τις 18 του Δεκέμβρη έως τις 18 του Γενάρη στο θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά οδός 44), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής της Κατερίνας Κανέλλη. Η Κ. Κανέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Οπως σημειώνει ο Β. Κουντουρίδης, «τα θέματά της είναι λουλούδια, συνθέσεις με αντικείμενα εσωτερικού χώρου και ανθρώπινα σώματα. Τα χρώματά της κατά προτίμηση γαιώδη, απαλά ή δυνατά ενώνονται σε ψυχρές τονικές αρμονίες κι άλλοτε στις συνθέσεις των αντικειμένων εσωτερικού χώρου με το παίξιμο των φώτων αποδίδουν τη γλυκύτητα της σύνθεσης».
  • «Κείμενα και αντικείμενα» είναι ο τίτλος της έκθεσης νέων καλλιτεχνών που έγιναν με αφορμή το μάθημα Γραφικών Τεχνών στην ΑΣΚΤ. Οπτικοί και λεκτικοί πειραματισμοί επάνω στο βιβλίο, παραμορφώσεις και αποδόμηση του παραδοσιακού, τυπωμένες λέξεις σε διαφορετική διάσταση, βιβλία ως αυτόνομες και αυτάρκεις φόρμες, ως μοναδικά αντικείμενα και γλυπτά, σχηματίζουν μια φανταστική βιβλιοθήκη - αισθητική πρόκληση, όπου πέρα από τη σελίδα και τη λέξη ο κόσμος της τυπογραφίας συνδιαλέγεται με την καθαρή καλλιτεχνική δημιουργία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 του Γενάρη.
Εκτός των τειχών

Εως τις 18 του Γενάρη στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, σε συνεργασία με το Πειραματικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Νεάπολης Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται έκθεση έργων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών που παρήγαγε στους χώρους του το παραπάνω Κέντρο, τον Ιούνη του 2001. Τίτλος της: «Σχεδιασμοί και προγράμματα υλοποίησης». Την έκθεση επιμελείται ο Ε. Μαυρομάτης και συμμετέχουν οι: Γ. Ανδρέου, Α. Σταθόπουλος, Σ. Γαλανού, Μ. Ξενούλη, Τ. Καλδής, Η. Παπαηλιάκης, Β. Γκότση κ.ά.

  • Αναδρομική έκθεση έργων της Δάφνης Κωστοπούλου φιλοξενείται έως τις 17 του Φλεβάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Καλλιτέχνιδα με ιδιαίτερη ευαισθησία η Δ. Κωστοπούλου, πειραματίστηκε κατά καιρούς με διάφορα υλικά και τεχνικές. Βασικές πηγές έμπνευσης της δουλιάς της στάθηκαν τα πολυάριθμα ταξίδια της, αλλά και η βαθιά γνώση της Ελληνικής Μυθολογίας, ενώ τα έργα της συχνά διακατέχονται από μια μεταφυσική ανησυχία.
  • Στη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Καστοριάς (Βαλαλά 58), από τις 28 του Δεκέμβρη έως τις 10 του Γενάρη, παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας της Αναστασίας Μπόικου. Στιγμές ζωής, στιγμές κεφιού, ξέφρενες στιγμές, καταγράφονται όλες μέσα από το φακό της και αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα του πιο γνήσιου ελληνικού καρναβαλιού, των Καστοριανών Ραγκουτσαρίων. Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων που αρχίζουν τη μέρα των Φώτων και ολοκληρώνονται στις 8 του Γενάρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ