ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Εντός της εβδομάδας οι πρώτοι αιχμάλωτοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των Αμερικανών, για τη δημιουργία του κέντρου κράτησης αιχμαλώτων της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν στη βάση Γκουαντανάμο, σε κουβανικό έδαφος εννοείται.

«Η εντολή για την ανάπτυξη των στρατιωτών εκδόθηκε και ήδη έχει αρχίσει η κινητοποίησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις και πρόσθεσε ότι το κύριο σώμα των αμερικανικών δυνάμεων στο κέντρο αυτό κράτησης του Γκουαντανάμο θα απαρτίζεται από τη στρατονομία του Φορτ Χουντ, στην πολιτεία του Τέξας, αλλά θα αναπτυχθούν εκεί και άλλοι στρατιώτες από διάφορες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε με τη σειρά της την είδηση, προσθέτοντας ότι οι εργασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί «ώστε πολύ σύντομα να δημιουργήσουν εκεί ένα κέντρο κράτησης υψίστης ασφαλείας για 2.000 αιχμαλώτους της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν» και ότι «οι εγκαταστάσεις θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες».

Ενώ οι συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και σχεδιάζονται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που έχουν συλλεχτεί για τα όσα συνέβησαν στην εξέγερση στη φυλακή της Μαζάρ ι Σαρίφ, τόνισε ο αξιωματούχος της CΙΑ, Μάικ Σπαν, καθώς «πολλοί εκ των αιχμαλώτων έχουν ήδη εκδηλώσει την αποφασιστικότητά τους να δολοφονήσουν άλλους ή να αυτοκτονήσουν ή να δραπετεύσουν». Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ίσως λιγότεροι από 100 αιχμάλωτοι αναμένονται στο Γκουαντανάμο εντός της εβδομάδας που διανύουμε, ενώ ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν είναι περίπου 1.500. Αρχικά προβλεπόταν η δημιουργία εγκαταστάσεων για περίπου 100 αιχμαλώτους της Αλ Κάιντα ή Ταλιμπάν, αλλά σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και έφτασε τους 2.000, κατέληξε η Κλαρκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στον 4ο μήνα οι βομβαρδισμοί

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Κανταχάρ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χτες, οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν εισήλθαν στον 4ο μήνα και θα συνεχιστούν με το ανεπίσημο «πράσινο φως» που έδωσαν χτες τα Ηνωμένα Εθνη. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των αμερικανικών δυνάμεων και των Αφγανών συμμάχων τους για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ, που φέρεται να έχει εγκαταλείψει την περιοχή του Μπαγκράν, και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος, σύμφωνα με Ουζμπέκους αξιωματούχους, βρίσκεται πιθανότατα στο Πακιστάν.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε την Κυριακή σε εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζον Εντουαρντς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν η πληροφορία είναι έγκυρη, το Πακιστάν θα συνδράμει τις αμερικανικές υπηρεσίες για τη σύλληψή του.

Πάντως, οι αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς από αέρος και ενισχύουν τις θέσεις τους στο έδαφος, στο ανατολικό Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τη σύλληψη μαχητών της «Αλ Κάιντα», που πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος» (ΑΙΡ).

Οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στη Ζαουάρ της επαρχίας Χοστ, όπου προηγουμένως είχαν προσγειωθεί τέσσερα ελικόπτερα μεταφέροντας Αμερικανούς κομάντος. Στην περιοχή αυτή πιστεύεται ότι, εκτός από μέλη της «Αλ Κάιντα», έχουν καταφύγει και Ταλιμπάν, υπό τις εντολές του διοικητή Τζαλαλουντίν Χακάνι, που βρίσκεται αρκετά υψηλά στη λίστα των καταζητούμενων των Αμερικανών.

«Εγκριση» των βομβαρδισμών από ΟΗΕ

Στην επαρχία Χοστ εκτυλίσσεται και μία ακόμη ιστορία, αυτή της παράδοσης του 14χρονου Αφγανού που φέρεται να είναι αυτός που έκοψε σε ενέδρα το νήμα της ζωής - αργά το βράδυ της Παρασκευής - του λοχία του αμερικανικού στρατού Ρος Τσάπμαν. Οι γηραιότεροι και αρχηγοί των φυλών επρόκειτο να αποφασίσουν για την παράδοσή του στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις είναι πολλές, και οι κυριότερες εστιάζονται στη συνέχιση των βομβαρδισμών παρά την αντίθεση που έχουν εκδηλώσει οι Αφγανοί, ακόμη και αυτός ο ίδιος ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Χαμίντ Καρζάι.

Οι Αμερικανοί πάντως συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ. Και γιατί όχι, αφού έστω και εμμέσως έχουν την έγκριση του ΟΗΕ, καθώς, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, ...οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πολύ προσεκτικές στους βομβαρδισμούς εναντίον του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών αμάχων. Ο Μπραχίμι δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα των αμάχων που πλήττονται από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς με το νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αλλά πρόσθεσε ότι δε ζήτησε να σταματήσουν οι επιδρομές. «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ του ΟΗΕ και των Αμερικανών γι' αυτό», επισήμανε ο Μπραχίμι. Από την πλευρά του, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ δήλωσε κατά την άφιξή του στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς μέχρι να εξαρθρώσουν το δίκτυο των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα».


ΗΠΑ
Ανθρωποκυνηγητού συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ--

Ω ναι! οι Αμερικανοί δηλώνουν ευθαρσώς και επισήμως ότι επιτέλους «εντόπισαν» την πηγή των χρημάτων για την πραγμάτωση της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου!

Τουλάχιστον, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, όπου αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν την πηγή από προήλθαν οι 325.000 δολάρια από τα συνολικά 500.000 δολάρια, με τα οποία υλοποιήθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ως βάση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες το Πακιστάν και η Γερμανία, οι οποίες μεταβίβασαν το ποσό στους 19 αεροπειρατές.

Οι πράκτορες που διεξάγουν την έρευνα, εντόπισαν τα ίχνη της προέλευσης των χρημάτων από αποδείξεις μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και ανάληψης μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και πληθώρα άλλων συναλλαγών. Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 175.000 δολάρια, καταβλήθηκε σε μετρητά, για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των αεροπειρατών. Οι αμερικανικές αρχές κατονόμασαν, επίσης, τον Μουσταφά Αχμέντ αλ-Χασάουι ως τον οικονομικό εγκέφαλο της αλ-Κάιντα, που όμως φέρεται να διέφυγε στο Καράτσι του Πακιστάν λίγο πριν από τις επιθέσεις.

Η έρευνα διεξήχθη με τη συνεργασία υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Αξιωματούχοι δήλωσαν στην Ουάσιγκτον Ποστ ότι προέκυψαν, επίσης, στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδειχτούν σημαντικά για την αποκάλυψη και άλλων συνωμοσιών.

«Σκούπα» σε Σιγκαπούρη...

Και εάν στη Γερμανία αποδείχτηκε η σύλληψη το Σάββατο από τη γερμανική αστυνομία, ενός 26χρονου άνδρα με καταγωγή από το Λίβανο, αποδείχτηκε άνθρακας για το προγκρόμ, που έχουν εξαπολύσει οι «ιθύνοντες» της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», δε φαίνεται να συνέβη το ίδιο όσον αφορά τους συλληφθέντες στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, η αμερικανική πρεσβεία περιλαμβανόταν ανάμεσα στα πολλά κτίρια αμερικανικών συμφερόντων, που είχαν στόχο να ανατινάξουν με βόμβες οι δεκαπέντε ύποπτοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, οι οποίοι συνελήφθησαν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας μεταξύ 9 και 24 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων κατά της τρομοκρατίας. Δεκατρείς από αυτούς ανήκουν στην οργάνωση Τζαμάα Ισλαμίγια, και είχαν ακολουθήσει εκπαίδευση σε στρατόπεδα της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

...και Υεμένη!

Συνάμα, στην Υεμένη, παραδόθηκε στις αρχές ένας ύποπτος για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό, που είχαν εξαπολύσει πριν από αρκετές βδομάδες οι αρχές για τη σύλληψή του.

Οπως γράφει η εφημερίδα Τάιμς της Υεμένης, ο Καϊντ Αλί μπιν Σινάιαν αλ Χαρέτι, μέλος της φυλής Μπαλχαρέτ, παραδόθηκε στις αρχές κατόπιν μεσολάβησης τοπικού σεΐχη και υπό τον όρο ότι δε θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο Αλ Χαρέτι -το όνομα του οποίου βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων που έδωσαν οι ΗΠΑ- έλαβε διαβεβαιώσεις από τις αρχές της Υεμένης ότι θα δικαστεί στη χώρα του και όχι στις ΗΠΑ, όπου τον κατηγορούν ότι έχει σχέσεις με τον Μπιν Λάντεν. Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι ο Αλ Χαρέτι και οκτώ σεΐχηδες που κατηγορούνται ότι τον προστάτευαν μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο Αντεν, ενώ η συμφωνία για την παράδοση του υπόπτου για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα επιτεύχθηκε ύστερα από σφοδρές μάχες μεταξύ ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Υεμένης και ενόπλων της φυλής αλ Σάλαχ, που κόστισαν τη ζωή 33 ανδρών και από τις δύο πλευρές και τον τραυματισμό άλλων τριάντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ