Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Εντός της εβδομάδας οι πρώτοι αιχμάλωτοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των Αμερικανών, για τη δημιουργία του κέντρου κράτησης αιχμαλώτων της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν στη βάση Γκουαντανάμο, σε κουβανικό έδαφος εννοείται.

«Η εντολή για την ανάπτυξη των στρατιωτών εκδόθηκε και ήδη έχει αρχίσει η κινητοποίησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις και πρόσθεσε ότι το κύριο σώμα των αμερικανικών δυνάμεων στο κέντρο αυτό κράτησης του Γκουαντανάμο θα απαρτίζεται από τη στρατονομία του Φορτ Χουντ, στην πολιτεία του Τέξας, αλλά θα αναπτυχθούν εκεί και άλλοι στρατιώτες από διάφορες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε με τη σειρά της την είδηση, προσθέτοντας ότι οι εργασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί «ώστε πολύ σύντομα να δημιουργήσουν εκεί ένα κέντρο κράτησης υψίστης ασφαλείας για 2.000 αιχμαλώτους της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν» και ότι «οι εγκαταστάσεις θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες».

Ενώ οι συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και σχεδιάζονται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που έχουν συλλεχτεί για τα όσα συνέβησαν στην εξέγερση στη φυλακή της Μαζάρ ι Σαρίφ, τόνισε ο αξιωματούχος της CΙΑ, Μάικ Σπαν, καθώς «πολλοί εκ των αιχμαλώτων έχουν ήδη εκδηλώσει την αποφασιστικότητά τους να δολοφονήσουν άλλους ή να αυτοκτονήσουν ή να δραπετεύσουν». Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ίσως λιγότεροι από 100 αιχμάλωτοι αναμένονται στο Γκουαντανάμο εντός της εβδομάδας που διανύουμε, ενώ ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν είναι περίπου 1.500. Αρχικά προβλεπόταν η δημιουργία εγκαταστάσεων για περίπου 100 αιχμαλώτους της Αλ Κάιντα ή Ταλιμπάν, αλλά σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και έφτασε τους 2.000, κατέληξε η Κλαρκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ