Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πανάκεια η υποτίμηση

Ο Πρόεδρος Ντουάλδε με μερικούς από τους βασικούς υπουργούς του

Associated Press

Ο Πρόεδρος Ντουάλδε με μερικούς από τους βασικούς υπουργούς του
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

«Ολα τα λεφτά» του έχει στοιχηματίσει ο νέος Πρόεδρος Εδουάρδο Ντουάλδε στην υποτίμηση του νομίσματος, προκειμένου να ανατρέψει την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία. Ωστόσο, το εγχείρημά του μέχρι στιγμής έχει γίνει αποδεκτό με περίσσιο σκεπτικισμό, αφού η υποτίμηση μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ, προκαλώντας πληθωρισμό και ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση της διαφθοράς, καθώς ήδη οι τιμές στις υπηρεσίες και τα καταναλωτικά αγαθά αυξάνονται και η μαύρη αγορά για δολάρια έχει ήδη αρχίσει.

Πάντως, είναι πια γεγονός, η νέα επίσημη ισοτιμία του πέσο για τις εμπορικές συναλλαγές καθορίστηκε στο 1,40 για 1 δολάριο, υποτίμηση κατά 28,47%, με την προοπτική το εθνικό νόμισμα να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο νέος Αργεντινός υπουργός Οικονομίας, Χόρχε Λέμες Λένικοφ.

Ο ίδιος δήλωσε πως «μία υποτίμηση απαιτεί την κατανόηση», αναφερόμενος στις ισπανικές εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα και στις «πιέσεις και τις επικρίσεις» που έχουν διατυπωθεί στην Ισπανία. «Ολοι πρέπει να καταβάλουν μία προσπάθεια. Οι φτωχότεροι το κάνουν προ πολλού», εξήγησε ο Λένικοφ, προσθέτοντας ότι οι «πλούσιοι θα πρέπει να είναι πιο αλληλέγγυοι... Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους τομείς».

Παράλληλα, ο Λένικοφ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της Αργεντινής θα ξεκινήσει να αναδιαπραγματεύεται «στις αρχές Φεβρουαρίου» με τους πιστωτές το εξωτερικό χρέος της, μετά τη μονομερή παύση της αποπληρωμής του και τόνισε πως η κυβέρνηση θα εστιάσει επίσης τις προσπάθειές της στην αναθέρμανση των σχέσεών της με τους ξένους δανειστές και τις πιστωτικές υπηρεσίες.

Τέλος, την Τετάρτη θα ξαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο, που είχε παραμείνει κλειστό από την 21η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Λένικοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ