Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ευρω-κόντρες «σείουν» την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι...

Από την απεργία στις τράπεζες

Eurokinissi

Από την απεργία στις τράπεζες
ΡΩΜΗ.-

Οι «μετασεισμικές δονήσεις» που προκαλεί στην ιταλική κυβέρνηση η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζέρο, δε φαίνεται να εκτονώνονται εύκολα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει απ' την περασμένη Κυριακή (οπότε ορκίστηκε προσωρινός υπουργός Εξωτερικών) ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» δε φάνηκε, επί παραδείγματι, να πείθει πολλούς για τις «αγνές φιλοευρωπαϊκές» προθέσεις της κυβέρνησής του.

«Το μέλλον της χώρας μας βρίσκεται σε μία Ευρώπη που είναι ισχυρότερη και γνωρίζει πώς να μιλήσει με μία φωνή και ξέρει πώς να προχωρήσει στην πολιτική, μετά την οικονομική, ολοκλήρωση, με ένα νέο σύνταγμα» είπε μεταξύ άλλων ο Μπερλουσκόνι στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα». Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αφορμή της παραίτησης του Ρενάτο Ρουτζέρο, που ήταν η αποτυχία της Ιταλίας στην εισαγωγή χρήσης του ευρώ, αλλά και η «δυσκαμψία» έως και αδιαφορία που επιδεικνύουν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι (όπως ο ηγέτης της «Λίγκας του Βορρά» Ουμπέρτο Μπόσι...) στις σχέσεις Ρώμης - ΕΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του έχει «σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Σε άλλο σημείο, εξήγησε γιατί θα κρατήσει ο ίδιος (για περίπου ένα εξάμηνο...) το υπουργείο Εξωτερικών: επειδή θέλει να πραγματοποιήσει «σημαντικές αλλαγές σ' αυτό, στρέφοντας το ενδιαφέρον του υπουργείου περισσότερο προς τις εμπορικές σχέσεις»...

Ωστόσο, πολλοί και εντός και εκτός των ιταλικών τειχών έσπευσαν να εκφράσουν επιφυλάξεις ή ακόμη και να διαφωνήσουν μαζί του, όχι μόνον για τις «φίλες προς την ΕΕ προθέσεις της Ρώμης», αλλά και σχετικά με το εάν τελικώς είναι ικανός να αντεπεξέλθει στα διπλά καθήκοντα ενός πρωθυπουργού και ενός υπουργού Εξωτερικών. Μεταξύ αυτών υπήρχαν ακόμη και στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός για τις Σχέσεις Κυβέρνησης - Κοινοβουλίου, Ρικάρντο Τζιοβανάρντι, που δήλωσε με νόημα: «Ενας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να τριγυρνά στον κόσμο ως κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και εμείς χρειαζόμαστε πρωθυπουργό που φροντίζει τις ιταλικές υποθέσεις».

Στο ζήτημα που προκάλεσε η παραίτηση Ρουτζέρο παρενέβη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρλο Τσιάμπι, που ζήτησε απ' τον Μπερλουσκόνι να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο.... το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και να επικυρώσει με πράξεις και συζήτηση στη Βουλή «την ευρωπαϊκή πίστη της κυβέρνησής του».

Ονόματα διαδόχων...

Επιπλέον, ο Κ. Τσιάμπι συγκαταλέγεται σ' αυτούς που πιέζουν να οριστεί γρήγορα αντικαταστάτης του Ρενάτο Ρουτζέρο, ωστόσο το θέμα αυτό μοιάζει σχετικώς «ομιχλώδες» για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς εμφανίζεται να δυσκολεύεται να επιλέξει επί του παρόντος άλλον - πλην αυτού...- υπουργό Εξωτερικών. Ο ίδιος φαίνεται να προτιμά τον υφυπουργό προεδρίας, Τζιάνι Λέτα, ο τελευταίος όμως επιθυμεί να μείνει στη θέση του.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για το πόστο του υπουργού Εξωτερικών είναι αυτό του προέδρου της Βουλής, Φερντινάντο Καζίνι, του Φράνκο Φρατίνι (υπουργός Δημόσιας Λειτουργίας) ακόμη και εκείνο του αρχηγού της... ακροδεξιάς «Εθνικής Συμμαχίας», Τζιανκάρλο Φίνι, μολονότι θεωρούνταν βέβαιο πως δε θα τύγχανε θερμής υποδοχής στην ΕΕ...

Οι «έξωθεν» αντιδράσεις...

Η παραίτηση Ρουτζέρο προκάλεσε αντιδράσεις σε αξιωματούχους χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «πρέπει να συζητήσει την κρίση» με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, χαρακτήρισε την παραίτηση Ρουτζέρο «ανησυχητική νίκη για τους αντι-ευρωπαϊστές εθνικιστές που έχουν μαζευτεί γύρω απ' τον (υπουργό Μεταρρυθμίσεων και ηγέτη της "Λέγκας του Βορρά") Ουμπέρτο Μπόσι».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) Τζόσεπ Πίκε, που επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον παραιτηθέντα Ρενάτο Ρουτζέρο, εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Και απεργία στις τράπεζες...

Κορυφή του παγόβουνου, που ωστόσο αποδεικνύει πως η Ιταλία αφέθηκε ηθελημένα απροετοίμαστη στην εισαγωγή του ευρώ, μοιάζει και η 24ωρη απεργία που κήρυξαν χτες οι Ιταλοί τραπεζοϋπάλληλοι.

Επτά ιταλικά συνδικάτα τραπεζοϋπαλλήλων κάλεσαν τα μέλη τους σε ολοήμερη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες έγινε η μετάβαση στο νέο νόμισμα, αλλά και ενόψει των νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Οι εκπρόσωποι του τραπεζοϋπαλλήλων ζήτησαν μάλιστα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να ενδυναμώσουν την εκπαίδευση και ασφάλεια του προσωπικού κατά τη μεταβατική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ