Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανθρωποκυνηγητού συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ--

Ω ναι! οι Αμερικανοί δηλώνουν ευθαρσώς και επισήμως ότι επιτέλους «εντόπισαν» την πηγή των χρημάτων για την πραγμάτωση της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου!

Τουλάχιστον, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, όπου αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν την πηγή από προήλθαν οι 325.000 δολάρια από τα συνολικά 500.000 δολάρια, με τα οποία υλοποιήθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ως βάση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες το Πακιστάν και η Γερμανία, οι οποίες μεταβίβασαν το ποσό στους 19 αεροπειρατές.

Οι πράκτορες που διεξάγουν την έρευνα, εντόπισαν τα ίχνη της προέλευσης των χρημάτων από αποδείξεις μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και ανάληψης μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και πληθώρα άλλων συναλλαγών. Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 175.000 δολάρια, καταβλήθηκε σε μετρητά, για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των αεροπειρατών. Οι αμερικανικές αρχές κατονόμασαν, επίσης, τον Μουσταφά Αχμέντ αλ-Χασάουι ως τον οικονομικό εγκέφαλο της αλ-Κάιντα, που όμως φέρεται να διέφυγε στο Καράτσι του Πακιστάν λίγο πριν από τις επιθέσεις.

Η έρευνα διεξήχθη με τη συνεργασία υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Αξιωματούχοι δήλωσαν στην Ουάσιγκτον Ποστ ότι προέκυψαν, επίσης, στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδειχτούν σημαντικά για την αποκάλυψη και άλλων συνωμοσιών.

«Σκούπα» σε Σιγκαπούρη...

Και εάν στη Γερμανία αποδείχτηκε η σύλληψη το Σάββατο από τη γερμανική αστυνομία, ενός 26χρονου άνδρα με καταγωγή από το Λίβανο, αποδείχτηκε άνθρακας για το προγκρόμ, που έχουν εξαπολύσει οι «ιθύνοντες» της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», δε φαίνεται να συνέβη το ίδιο όσον αφορά τους συλληφθέντες στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, η αμερικανική πρεσβεία περιλαμβανόταν ανάμεσα στα πολλά κτίρια αμερικανικών συμφερόντων, που είχαν στόχο να ανατινάξουν με βόμβες οι δεκαπέντε ύποπτοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, οι οποίοι συνελήφθησαν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας μεταξύ 9 και 24 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων κατά της τρομοκρατίας. Δεκατρείς από αυτούς ανήκουν στην οργάνωση Τζαμάα Ισλαμίγια, και είχαν ακολουθήσει εκπαίδευση σε στρατόπεδα της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

...και Υεμένη!

Συνάμα, στην Υεμένη, παραδόθηκε στις αρχές ένας ύποπτος για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό, που είχαν εξαπολύσει πριν από αρκετές βδομάδες οι αρχές για τη σύλληψή του.

Οπως γράφει η εφημερίδα Τάιμς της Υεμένης, ο Καϊντ Αλί μπιν Σινάιαν αλ Χαρέτι, μέλος της φυλής Μπαλχαρέτ, παραδόθηκε στις αρχές κατόπιν μεσολάβησης τοπικού σεΐχη και υπό τον όρο ότι δε θα εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο Αλ Χαρέτι -το όνομα του οποίου βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων που έδωσαν οι ΗΠΑ- έλαβε διαβεβαιώσεις από τις αρχές της Υεμένης ότι θα δικαστεί στη χώρα του και όχι στις ΗΠΑ, όπου τον κατηγορούν ότι έχει σχέσεις με τον Μπιν Λάντεν. Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι ο Αλ Χαρέτι και οκτώ σεΐχηδες που κατηγορούνται ότι τον προστάτευαν μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο Αντεν, ενώ η συμφωνία για την παράδοση του υπόπτου για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα επιτεύχθηκε ύστερα από σφοδρές μάχες μεταξύ ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Υεμένης και ενόπλων της φυλής αλ Σάλαχ, που κόστισαν τη ζωή 33 ανδρών και από τις δύο πλευρές και τον τραυματισμό άλλων τριάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ