Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δικαίωση του ΚΚ Ουκρανίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας δικαίωσε το ΚΚ Ουκρανίας, το οποίο εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Στις 31 του Μάρτη 2002 αναμένεται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, κι αυτή τη φορά με βάση ένα εκλογικό σύστημα «καρμπόν» μ' αυτό της Ρωσίας. Ετσι, 225 βουλευτές θα εκλεγούν με βάση την απλή αναλογική από ενιαία κομματική λίστα σε πανεθνική κλίμακα, και άλλοι 225 από ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες. Η μόνη διαφορά είναι πως εδώ το εκλογικό όριο για την είσοδο των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, από την πανεθνική λίστα, έχει οριστεί στο 4%.

Στις 29/12/2001 εκδόθηκε τελικά η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΣΔ) της χώρας, μετά από πολυετή αγώνα του ΚΚ Ουκρανίας. Ετσι το ΣΔ αναγνώρισε πως ήταν αντισυνταγματικά τα διατάγματα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας «Για την προσωρινή απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας», της 26ης του Αυγούστου 1991 και «Για την απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας», της 30ής του Αυγούστου 1991.

Στο ΣΔ είχαν προσφύγει από το 1997 οι 139 βουλευτές του ΚΚ Ουκρανίας, ζητώντας την ακύρωση των σχετικών διαταγμάτων, με το σκεπτικό ότι καταπατούσαν τα συνταγματικά δικαιώματα των εκατομμυρίων μελών του ΚΚ, αφού το Προεδρείο του Ανωτάτου Σοβιέτ είχε προχωρήσει σε μια απαράδεκτη απόφαση, απαγορεύοντας το ΚΚ χωρίς μάλιστα κάποια δικαστική διαδικασία. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ομάδα στελεχών του ΚΚ Ουκρανίας είχε προσφύγει στο ΣΔ μετά την απαγόρευση του κόμματος και το 1993 είχε εκδοθεί απόφαση του ΣΔ που επέτρεπε στους κομμουνιστές να ιδρύσουν νέο ΚΚ, αλλά άφηνε σε ισχύ τα σχετικά αντικομμουνιστικά διατάγματα. Το ΚΚ Ουκρανίας, έναν χρόνο μετά την επανίδρυσή του, το 1994, είχε καταφέρει, ώστε η πλειοψηφία του Ανωτάτου Σοβιέτ (ΑΣ) της χώρας να ταχθεί υπέρ της ακύρωσης των σχετικών διαταγμάτων, όμως τη σχετική απόφαση αρνήθηκε να υπογράψει τότε η ηγεσία του Ανωτάτου Σοβιέτ.

Σχετικά με τη νέα απόφαση του ΣΔ ο Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονιένκο, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣΔ δεν αποτελεί μόνο μια απόφαση αποκατάστασης των δικαιωμάτων των κομμουνιστών στην πολιτική δράση, αλλά πρώτα απ' όλα είναι μια απόφαση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας που συνδέεται με τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτή δίνει τη δυνατότητα διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς όχι με βάση την πλαστογραφημένη ιστορία των σημερινών σχολικών εγχειριδίων, αλλά με βάση τα ιστορικά γεγονότα. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στους νέους να βγάλουν αντικειμενικά συμπεράσματα... Το αποτέλεσμα του αγώνα μας ήταν η απόρριψη όλων των ανυπόστατων κατηγοριών σε βάρος των κομμουνιστών. Επρόκειτο για κατηγορίες που δεν τους άξιζαν, όπως δεν τους αξίζουν το ψέμα, οι διώξεις, οι παράνομες απολύσεις και οι συκοφαντίες».

Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το ΚΚ Ουκρανίας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ΚΚ Ουκρανίας εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 20,9%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων «Η Ουκρανία μας» με 14,7%. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 14-19 του Δεκέμβρη 2001, πριν δηλαδή την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης (2015-12-22 00:00:00.0)
«Νιώθουμε την αλληλεγγύη σας» (2002-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ