Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
«Νιώθουμε την αλληλεγγύη σας»

Επιστολή του Α' Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας προς την ΚΕ του ΚΚΕ

Οπως είναι γνωστό, στις 29/12/2001 εκδόθηκε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΣΔ) της χώρας, μετά από πολυετή αγώνα του ΚΚ Ουκρανίας. Ετσι το ΣΔ αναγνώρισε πως ήταν αντισυνταγματικά τα διατάγματα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας «Για την προσωρινή απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας», της 26ης Αυγούστου 1991 και «Για την απαγόρευση της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας» της 30ής Αυγούστου 1991. Με την ευκαιρία εκείνη η ΚΕ του ΚΚΕ είχε αποστείλει (στις 17/01/2002) στην ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας το εξής συγχαρητήριο μήνυμα:

«Προς την ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

Πρόσφατα και στη χώρα μας έγινε γνωστή η νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, με την οποία θεωρούνται αντισυνταγματικά τα αντικομμουνιστικά διατάγματα του 1991, με τα οποία είχε γίνει προσπάθεια να απαγορευτεί η δράση των κομμουνιστών της χώρας σας και να σπιλωθεί στη συνείδηση του ουκρανικού λαού το ΚΚ Ουκρανίας. Επιτρέψτε μας, εκ μέρους των κομμουνιστών της Ελλάδας να σας συγχαρούμε γι' αυτήν τη σημαντική ηθική και πολιτική επιτυχία, που οφείλεται τόσο στην πολυετή επιμονή του ΚΚ Ουκρανίας για δικαίωση, όσο και στη συνεχιζόμενη αύξηση του κύρους και της εκτίμησης που δείχνει ο ουκρανικός λαός προς το ΚΚ Ουκρανίας. Με την ευκαιρία, σας ευχόμαστε τη νέα χρονιά, που είναι μια χρονιά κρίσιμων βουλευτικών εκλογών για τη χώρα σας, κάθε επιτυχία στους αγώνες σας για την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και το σοσιαλισμό».

Η απάντηση του ΚΚ Ουκρανίας

Στις 4/2/2002 στην ανταπάντησή του προς την ΚΕ του ΚΚΕ ο Πιότρ Σιμονένκο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, σημειώνει τα εξής:

«Προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αγαπητοί σύντροφοι!

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εγκάρδια σχετικά με τα συγχαρητήριά σας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, με την οποία ακυρώνεται η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, καθώς και για τις ευχές σας, με την ευκαιρία των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας εξαναγκάστηκε να διεξάγει έναν πολύχρονο αγώνα για να αναγνωριστεί η ανομία των αποφάσεων του 1991. Η κατάργησή τους είναι πολύ σημαντική, αφού καταρχήν καταρρίπτονται οι αισχρές κατηγορίες περί εγκληματικής δράσης ενάντια σε χιλιάδες τίμιους κομμουνιστές. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, που η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου βγήκε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών, κάτι που αναμφισβήτητα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κύρους του ΚΚ Ουκρανίας στη χώρα. Στη διάρκεια της πολύχρονης περιόδου του αγώνα του κόμματός μας για την κατάργηση των άνομων αποφάσεων του 1991, πάντα αισθανόμασταν την αλληλέγγυα υποστήριξή σας, η οποία μας έδινε δυνάμεις στο δύσκολο αγώνα. Σας είμαστε ευγνώμονες για τη συνέπεια και την ενεργητικότητα των προσπαθειών σας κι ελπίζουμε στην παραπέρα ενίσχυση του συντονισμού του αγώνα για την απελευθέρωση των εργαζομένων από την καταπίεση του κεφαλαίου, για το σοσιαλισμό, τη δικαιοσύνη και την πρόοδο.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη

Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

Πιότρ ΣΙΜΟΝΕΝΚΟ»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για τις νέες διώξεις σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας (2018-07-21 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις αντικομμουνιστικές προκλήσεις η ουκρανική κυβέρνηση (2018-05-11 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την προσπάθεια απαγόρευσής του (2014-04-18 00:00:00.0)
Στερούν από το λαό το δικαίωμα να επιλέγει το μέλλον του! (2003-06-13 00:00:00.0)
Δικαίωση του ΚΚ Ουκρανίας (2002-01-08 00:00:00.0)
Σε αυταρχική αντικομμουνιστική πορεία (2000-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ