Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέος γύρος έντασης

Η αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο

Associated Press

Η αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Οι εγκαταστάσεις στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο επεκτάθηκαν και οι μεταφορές αιχμαλώτων από το Αφγανιστάν ξανάρχισαν, όπως και οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις.

Μια νέα ομάδα από 28 κρατούμενους έφθασαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Γκουαντανάμο - τοπική ώρα - γεγονός που ανεβάζει σε συνολικά 186 τους κρατούμενους στη βάση αυτή, μέχρι στιγμής. Οι εικόνες της ντροπής και του αίσχους αυτή τη φορά δεν έκαναν το γύρο του κόσμου, αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα.

Εξάλλου, είχε προηγηθεί η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αναφορικά με το καθεστώς κράτησής τους. Καθεστώς, που έχει προκαλέσει τη μήνιν της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των «φίλων και συμμάχων» των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τους κρατούμενους «παράνομους μαχητές» και όχι αιχμαλώτους πολέμου, που θα σήμαινε και τη χορήγηση των δικαιωμάτων της συνθήκης της Γενεύης.

Κατ' αρχήν, φαίνεται ότι η «παραίνεση» του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, έπιασε τόπο και ο Αμερικανός Πρόεδρος αργά το βράδυ της Πέμπτης - τοπική ώρα - ανακοίνωσε την απόφασή του όσον αφορά στους κρατούμενους, και συμφώνησε να εφαρμόσει τις προβλέψεις των Συνθηκών της Γενεύης για τους Ταλιμπάν, αλλά όχι για τα μέλη που φέρονται να ανήκουν στο δίκτυο Αλ Κάιντα, αφού σύμφωνα με τον Μπους δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος που συμμετέχει στις συνθήκες αυτές, οι οποίες εγγυώνται τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου. Και μολονότι παραδέχτηκε πως οι Συνθήκες ισχύουν για τους Ταλιμπάν, η Ουάσιγκτον δήλωσε πως δε θα τους δοθεί πλήρες καθεστώς αιχμαλώτων πολέμου.

Ως απάντηση στη δήλωση Μπους, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε χθες ότι θεωρεί αιχμαλώτους πολέμου τους μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, παρά την άρνηση της Ουάσιγκτον να το δεχτεί, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, Ντάρσι Κρίστεν, «συνελήφθησαν στη μάχη και τους θεωρούμε αιχμαλώτους πολέμου».

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - (UNHCR), Μέρι Ρόμπινσον, δεν έκανε καμία δήλωση και σύμφωνα με πηγές, περιμένει την εκτίμηση των ειδικών για την απόφαση Μπους, ενώ ο εκπρόσωπος της UNHCR, Χοσέ Λουίς Δίας, είπε ότι «φαίνεται πως έγινε ένα θετικό βήμα όσον αφορά στο ζήτημα της μεταχείρισης των κρατουμένων».

Ομως όλα αυτά εξανεμίστηκαν μεμιάς, μετά τη δήλωση του ταγματάρχη Στιβ Κοξ, εκπροσώπου του κέντρου κράτησης για τους αιχμαλώτους στο Γκουαντανάμο, που τόνισε ότι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους να χορηγήσει στους κρατούμενους Ταλιμπάν τα δικαιώματα της συνθήκης της Γενεύης θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί! «Λόγω της φύσης των επιχειρήσεων που άρχισαν μόνο πριν από τριάντα ημέρες και με δεδομένο το γεγονός ότι το στρατόπεδο κράτησης X Ray είναι μια προσωρινή εγκατάσταση, δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε αμέσως σεβαστά όλα τα άρθρα της Συνθήκης της Γενεύης, αν και έχουμε την επιθυμία να το κάνουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κοξ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φάλαγγα» made in USA (2006-10-19 00:00:00.0)
Θα αποφυλακιστούν οι περισσότεροι; (2004-10-06 00:00:00.0)
«Νέο Αουσβιτς» βλέπει Ευρωπαίος απεσταλμένος (2002-05-14 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις σκοπιμότητας και στρατιωτικές επιχειρήσεις (2002-01-29 00:00:00.0)
Από το Αφγανιστάν στην ...Κούβα! (2002-01-11 00:00:00.0)
Στην Κούβα; (2001-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ