ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Και το... Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για το φορτίο όπλων του «Καρίν-Α»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η προέλευση των όπλων, βάρους πενήντα τόνων, που μετέφερε το κατασχεθέν απ' τους Ισραηλινούς πλοίο «Καρίν-Α» φαίνεται να ανάβει το φιτίλι και στις ισραηλινο-ιρανικές σχέσεις... Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν φαίνεται πως πλέον δεν αρκείται μόνο στη δαιμονοποίηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και στο χαρακτηρισμό του Ιράν ως ...«κέντρου της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Το φορτίο του πλοίου «Καρίν-Α» είναι «μαρτυρία πως το Ιράν και οι Παλαιστίνιοι συνεργάζονται στενά για να χτυπήσουν το Ισραήλ», είπε σε άλλο σημείο ο Αριέλ Σαρόν, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα σύντομα «διάφορα έγγραφα και ντοκουμέντα που φανερώνουν πως η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή ήταν υπεύθυνη για το φορτίο όπλων του "Καρίν-Α"», που πήρε απ' τους Ιρανούς «καταβάλλοντας 10 εκατομμύρια δολάρια για να διακυβευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ και να γίνει όμηρος του Αραφάτ»...

Η Παλαιστινιακή Αρχή, πάντως, επιμένει πως δε γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση και πως ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας θα αρχίσουν τις ανακρίσεις σ' αυτούς που κατηγορούνται απ' το Ισραήλ πως επιχείρησαν να μεταφέρουν λαθραία τα όπλα και τα πυρομαχικά.

Οσο για το Ιράν; Αυτό αρνείται κάθε ανάμειξη, με τον υπουργό Εξωτερικών Χαμίντ Ρέζα Ασέφι να δηλώνει πως το Ισραήλ «κατασκευάζει όλες αυτές τις κατηγορίες» με στόχο να εντείνει τη βία και την καταστολή σε βάρος της Παλαιστίνης.

Τέλος, στο ζήτημα πήρε θέση χτες και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος μετά τη συνάντησή του στο Αμάν με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλιλάχ Χατίμπ δήλωσε: «Εχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για επιστροφή (Ισραηλινών και Παλαιστίνιων) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι το επεισόδιο με το πλοίο ("Καρίν-Α") δε θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή».

ΗΠΑ
Νέος εκπαιδευτικός νόμος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νόμος του αμερικανικού κράτους είναι από χτες το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους «Κανένα Παιδί Πίσω»...

Ο νέος νόμος που μέλλει να εφαρμοστεί από τη σχολική χρονιά 2005-06 αναμένεται να προκαλέσει σαρωτικές αλλαγές στο ομοσπονδιακό εκπαιδευτικό σύστημα των δύο πρώτων βαθμίδων. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία, ο νέος νόμος για την παιδεία προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Την καθιέρωση ετήσιων γραπτών εξετάσεων σε ανάγνωση και μαθηματικά για τους μαθητές της τρίτης έως όγδοης τάξης. Στις τελευταίες τρεις τάξεις του δημοτικού οι μαθητές θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και στο μάθημα των επιστημών.

- Τα δημόσια σχολεία που αποτυγχάνουν να βελτιώσουν τις αποδόσεις των μαθητών τους σε δύο συναπτά σχολικά έτη θα λάβουν περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια. Ομως, εάν οι βαθμολογικές αποδώσεις των μαθητών δε βελτιωθούν, τότε οι μαθητές χαμηλόμισθων οικογενειών θα έχουν τη δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας ή μεταγραφής τους σε άλλο δημόσιο σχολείο. Εάν η απόδοση ενός σχολείου παραμένει χαμηλή επί έξι συναπτά έτη, τότε θα γίνουν αλλαγές στο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του.

- Τα σχολεία θα πρέπει να αυξήσουν τα ποσοστά των μαθητών με ικανότητα σε ανάγνωση και μαθηματικά σε ποσοστό 100% μέσα σε μία 12ετία, αλλά και να συρρικνώσουν τα κενά στις αποδόσεις φτωχών και πλουσίων ή λευκών και έγχρωμων μαθητών.

- Υπό προϋποθέσεις, οι γονείς των μαθητών θα έχουν τη δυνατότητα λήψης ειδικών κουπονιών προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

- Ζητείται από τις πολιτείες να εξασφαλίσουν σε περίοδο τεσσάρων χρόνων πως όλοι οι δάσκαλοι έχουν τα κατάλληλα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να ασκήσουν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.

- Καθιερώνονται ετήσιοι μαθητικοί έλεγχοι.

ΗΠΑ
Περνούν τους συμμάχους «από κόσκινο», απειλώντας την υφήλιο με επεμβάσεις!

Συνέντευξη του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, στους «Τάιμς» της Ν.Υόρκης, σχετικά με τους «επόμενους στόχους» του πολέμου...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, δεν αρκέστηκε να επαναβεβαιώσει τα σενάρια που κατά καιρούς βλέπουν τη Σομαλία, την Υεμένη, τις Φιλιππίνες να γίνονται τα επόμενα θέατρα του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας». Εξέπεμψε προς πάσα κατεύθυνση ένα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα, διακηρύσσοντας πως την τρέχουσα περίοδο η ηγεσία των ΗΠΑ περνάει από ...κόσκινο τους παλιούς αλλά και τους νέους συμμάχους που προέκυψαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, προκειμένου να διαπιστώσει «ποιοι απ' αυτούς είναι πραγματικοί, ποιοι θα εξελιχθούν σε μεγάλους ταραχοποιούς και ποιοι είναι έτοιμοι να αλλάξουν πλευρά»...

«Ενα απ' τα πιο δύσκολα πράγματα, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, είναι να ξεκαθαριστεί ποιοι απ' τους συμμάχους μας που τάχτηκαν στο πλευρό μας τα πρώτα στάδια του πολέμου θα αποδειχτούν και μακροπρόθεσμα πραγματικοί σύμμαχοι, ποιοι θα εξελιχθούν σε μεγάλοι ταραχοποιοί και ποιοι είναι έτοιμοι να αλλάξουν πλευρά», είπε επί λέξει ο Γούλφοβιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε προχτές στην εφημερίδα «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.

Κατά τα λοιπά, ο Γούλφοβιτς πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα εστιάσουν την προσοχή τους στην «εξάρθρωση τρομοκρατών» σε χώρες όπως η Σομαλία, η Υεμένη, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες. Στην περίπτωση της Σομαλίας και της Υεμένης αναζητούνται όπως διευκρίνισε, αυτόχθονες «σύμμαχοι» των Αμερικανών, που θα είναι πρόθυμοι, όπως είπε, να κάνουν τον πόλεμο έναντι των «τρομοκρατών» ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σομαλίας, όπου δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση... Οσον αφορά στις Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ «είναι πρόθυμες να βοηθήσουν» στη διάλυση της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, αλλά όπως είπε ο Γούλφοβιτς «το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση της Μανίλας δε θέλει να τη βοηθήσουν»...

Οι ΗΠΑ «θα ήθελαν να κάνουν άμεση στρατιωτική επέμβαση» στην Ινδονησία, π.χ. στο νησί Σουλαουέσι, όπου μαίνονται οι αιματηρές συγκρούσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά κάτι τέτοιο «είναι προφανώς δύσκολο να γίνει» λόγω, όπως είπε, των προβληματισμών και επιφυλάξεων της κυβέρνησης της Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι για την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της χώρας που θα προκαλούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στο Ιράκ στον Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, λέγοντας πως οι ΗΠΑ «δεν τον έχουν ξεχάσει», αλλά «στην παρούσα φάση είναι εμφανές πως ο τελευταίος έχει σκύψει το κεφάλι». Ο Γούλφοβιτς, σ' αυτό το σημείο απείλησε με στρατιωτική επέμβαση όχι μόνον το Ιράκ, αλλά εμμέσως το Ιράν λέγοντας πως «δεν έχει δείξει, απ' τις 11 Σεπτέμβρη, σαφή σημάδια πως αντιτίθενται στην τρομοκρατία» Και επιπλέον; Μας υπενθύμισε με νόημα πως το Πεντάγωνο «είναι έτοιμο να προβεί σε στρατιωτική βάση σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου»!

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε στις 7 Γενάρη η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν) και εξέτασαν την κατάσταση στην περιοχή. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν τη «σοβαρή τους ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μετά τη βομβιστική επίθεση κατά του Κοινοβουλίου του Νέου Δελχί που αποδίδεται από την Ινδία σε ισλαμιστές κομάντος από το Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ έχει από την πλευρά του καταδικάσει την τρομοκρατική αυτή επίθεση. Κάλεσαν την Ινδία και το Πακιστάν να συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να καταλήξουν σε μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», τα κράτη-μέλη του ΟΣΣ εξέφρασαν την επιθυμία να απαλλαγεί το Αφγανιστάν από την ξένη επιρροή. Στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΟΣΣ αναφέρεται ότι οι προσπάθειες ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κρίση στην περιοχή. Στο ντοκουμέντο δεν αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο κράτος, ωστόσο, τα μέλη του ΟΣΣ θεωρούν τις ΗΠΑ και το Πακιστάν ως πιθανούς ανταγωνιστές στον αγώνα για την επιρροή στο μεταπολεμικό Αφγανιστάν. Τα δυτικά ΜΜΕ προβλέπουν επίσης την αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον και της Μόσχας στο Αφγανιστάν. Η εφημερίδα «The Washington post» έγραφε ότι η Ρωσία έστειλε στο Αφγανιστάν αποβατικό άγημα μόλις η πόλη πέρασε στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας. Οπως είναι γνωστό, ο ΟΣΣ είναι ένας Οργανισμός που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνη για να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ασφάλειας ανάμεσα στη Ρωσία, την Κίνα, το Καζαχστάν, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ