ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάστηκε η συνεπής πατριωτική, αντιΝΑΤΟική δράση

Κατηγορηματικές οι πρώτες αντιδράσεις από παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής της Θεσσαλονίκης

Καθ' οδόν προς το Μεταγωγών
Καθ' οδόν προς το Μεταγωγών
«Είναι προφανές ότι με την απόφαση του δικαστηρίου δικάστηκε η συνεπής πατριωτική, αντιιμπεριαλιστική, αντιΝΑΤΟική στάση του Ζ. Καρακίτσιου, ο οποίος κινούνταν μέσα στα πλαίσια της συλλογικά επεξεργασμένης πολιτικής του Κόμματος μας», δήλωσε ο Χρήστος Κόφφας Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Και πρόσθεσε: «Αλλωστε τη στιγμή αυτή, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ για να παραδώσει γην και ύδωρ. Ο Καρακίτσιος με τη στάση του δήλωσε ότι εμείς δεν παραδίνουμε γη και ύδωρ». Αναφερόμενος στην κατηγορία του ενδεχόμενου δόλου σχολίασε: «Ο δόλος, δηλαδή να επιτεθείς για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο, είναι μακριά από τη λογική των κομμουνιστών».

«Ισως, αυτή η εξέλιξη, να αποτελεί το προοίμιο του πώς θα αντιμετωπίζονται ορισμένες αντιδράσεις του λαού μας και του κινήματος, με βάση τον τρομονόμο, το νέο πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί. Ενα προοίμιο που εκπέμπεται ευρύτερα. Οτι δηλαδή, καθίστε καλά, μη σηκώνετε κεφάλι στη Νέα Τάξη και την πολιτική της.

Εμείς, είμαστε κοντά στο σύντροφο, αλληλέγγυοι και καλούμε και τους φορείς της πόλης, της Ελλάδας να πάρουν θέση», κατέληξε ο Χρ. Κόφφας.

Θέλουν να πατάξουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής ΚΚΕ, σε δήλωσή του σημειώνει:

Λίγο πριν από την έναρξη της δίκης

Eurokinissi

Λίγο πριν από την έναρξη της δίκης
«Με τη σημερινή απόφαση καταδίκης του συντρόφου μας και συναγωνιστή, επιβεβαιώνεται ότι όλοι οι μηχανισμοί, πλέον, λειτουργούν στο να πατάξουν το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Κύριο στόχο έχουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού απέναντι στα σχέδια ΕυρωΝΑΤΟικών, Αμερικάνων αλλά και της κυβέρνησης.

Εχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να κάμψουν τους κομμουνιστές, που είναι η πρωτοπορία σ' αυτό το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, αλλά ούτε και το δημοκρατικό λαό της χώρα μας. Το φιλειρηνικό κίνημα θα δώσει και πάλι το «παρών» του. Οι κομμουνιστές θα είναι και πάλι η πρωτοπορία αυτού του αγώνα και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα. Τόσο για το ποια είναι η σημερινή κυβέρνηση, όσο και για το ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί».

Η Γεωργία Νίκα, σύζυγος του Ζ. Καρακίτσιου, εξηγώντας την απόφαση του συντρόφου της να μην εξαγοράσει την ποινή του δήλωσε:

«Με αυτό τον τρόπο ήθελε να πει ότι η πολιτική ζωή δεν ποινικοποιείται. Δεν είναι κρατούμενος για έγκλημα. Ηθελε να διαδηλώσει, να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον τόπο μας, το πήγαιν' έλα των Αμερικανών, στην παραλία του Λιτόχωρου. Αυτό θέλαμε να κάνουμε, - ήμουν και εγώ εκεί - είδα την κατάσταση που επικρατούσε, τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών γύρω του».

Και κατέληξε τονίζοντας πως οι συνθήκες σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε. «Η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί άνοιξαν νέα μέτωπα. Μετά της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, σήμερα χτυπούν στο Αφγανιστάν και αύριο ποιος ξέρει πού».

Και τα τρία ανήλικα παιδιά του Ζ. Καρακίτσιου, δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο πατέρας τους είναι κρατούμενος. Γνωρίζουν πως δεν μπορεί να επιδιώξει το κακό συνανθρώπων του και πως οι ενέργειές του, για τις οποίες καταδικάστηκε, ήταν καθαρά πολιτικές».

Συμπαραστέκονται οι συνδικαλιστές

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας την καταδίκη του Ζαχαρία Καρακίτσιου, δήλωσε:

«Αυτή η αντιμετώπιση των πολιτών πρέπει να σταματήσει. Ο κάθε πολίτης έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να διαδηλώνει για τις ιδέες του, πολύ περισσότερο όταν η δραστηριότητά του άπτεται της ευαισθησίας του λαού για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις είναι λάθος και εμάς σαν Εργατικό Κέντρο μας βρίσκουν αντίθετους. Καταδικάζουμε αυτήν την τακτική ποινικοποίησης των αγώνων του λαού για ελευθερία, δημοκρατικά δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία».

Ο Θεόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μας δήλωσε:

«Πρόκειται για κατάφωρα αυταρχική προκλητική πράξη που προσβάλλει τα αισθήματα του λαού μας. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη γιατί προσπαθεί με κάθε μέσον να καταπνίξει το κίνημα και να τρομοκρατήσει τους λαϊκούς αγωνιστές, που υπερασπίζονται την τιμή του ελληνικού λαού απέναντι στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες. Το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα δεν πρόκειται να υποταχθεί στη λογική των νέων «γιες μεν» αλλά θα συνεχίσει με ένταση τους αγώνες».

Ο Αχιλλέας Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σημείωσε:

«Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απόφαση του 3μελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης που έστειλε στη φυλακή τον Ζαχαρία Καρακίτσιο. Τέτοιες ενέργειες έχουν καταδικαστεί από την κοινή γνώμη πολλές φορές στο παρελθόν γιατί η αντίσταση ενάντια σε ξένους εισβολείς δεν μπορεί να δικαστεί».

Ο Σπύρος Ράλλης, Γ. Γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου και υπογράμμισε:

«Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού η κρατική εξουσία προχωρεί σε καταδίκες συνδικαλιστών και δημοκρατικών πολιτών που αντιστέκονται στη βία, την αυθαιρεσία και την καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρώτη απάντηση στην τρομοκρατία

Μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης στο φυλακισμένο κομμουνιστή, χτες το απόγευμα, στο Μεταγωγών

Με μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον Ζ. Καρακίτσιο. Διαδήλωσαν πως «η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Προειδοποίησαν πως «σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές» και απαίτησαν «κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές». Υπενθύμισαν πως «ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δε λύγισαν οι κομμουνιστές».

Με αυτοκινητοπομπή που ξεκίνησε μετά τις 6μμ, από την πύλη 11 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην περιοχή του Μεταγωγών, έξω από τα όρια της πόλης. Σε μεγάλη απόσταση από το κτίριο παρατάχθηκαν και πεζή - με πορεία - προχώρησαν. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πρόσβαση σε απόσταση πολλών μέτρων. Τελικά κάτω από την πίεση της μεγάλης διαδήλωσης οι αστυνομικοί υποχώρησαν και οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την είσοδο του κτιρίου.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Χ. Κόφφα, γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, επισκέφθηκε τον Ζ. Καρακίτσιο. Σε όλη τη διάρκεια παραμονής της αντιπροσωπείας στα κρατητήρια, οι εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχιζαν ασταμάτητα να καταγγέλλουν την κυβερνητική τρομοκρατία και τον αυταρχισμό. Καλούσαν το λαό σε αντίσταση και πάλη. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», βροντοφώναζαν και την ίδια στιγμή έγραφαν στους τοίχους του κτιρίου συνθήματα καταδίκης της τρομοκρατίας.

Στη διαδήλωση, χαιρέτισε ο Μ. Σπυριδάκης πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια απάντηση στην καθαρή πρόκληση που γίνεται όχι μόνο στον συγκεκριμένο αγωνιστή, αλλά σε όλους όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για μια πατρίδα ελεύθερη. Δεν τρομοκρατούμαστε, δε συμβιβαζόμαστε», είπε.

Λίγο αργότερα, ο Θ. Κωνσταντινίδης ενημέρωσε τους διαδηλωτές πως το ηθικό του συντρόφου και συναγωνιστή τους είναι ακμαίο. Πως ο Ζ. Καρακίτσιος παραμένει στην απόφαση που πήρε, γιατί θεωρεί ότι ο αγώνας του είναι απόλυτα δίκαιος. Εξέφρασε τη συγκίνησή του για τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν και θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις άλλες πόλεις και αναμένει τη μεταγωγή του στις φυλακές.

Το χρονικό της ντροπής... .

Η Αστυνομία επιμένει ότι ο δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου δε χτυπήθηκε. Η φωτογραφία μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης, αδιάψευστος μάρτυρας

Status

Η Αστυνομία επιμένει ότι ο δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου δε χτυπήθηκε. Η φωτογραφία μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης, αδιάψευστος μάρτυρας
Στη Γρίτσα Λιτοχώρου, στις 11 Απρίλη του 2000, η κτηνωδία ξεπέρασε κάθε όριο. Εκείνο το βράδυ δεκάδες αστυνομικοί χτύπησαν ανελέητα δύο κομμουνιστές. Αιμόφυρτους τους κουβάλησαν στο Τμήμα όπου τους έκρυβαν επί 6 ολόκληρες ώρες, χωρίς ιατρική περίθαλψη και τους φίμωσαν για να μην τους εντοπίσουν οι σύντροφοί τους.

Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Λιτόχωρου και ο Δημήτρης Κουρίτας, σπουδαστής του ΟΑΕΔ και μέλος της ΚΝΕ, ένιωσαν πάνω τους την ωμή βία των μηχανισμών καταστολής της κυβέρνησης, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν ενάντια στη μετατροπή του τόπου τους σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο θανάτου.

Με ρόπαλα, κλοτσιές και γροθιές, οι αστυνομικοί χτύπησαν τους δυο κομμουνιστές και στη συνέχεια τους συνέλαβαν και αιμόφυρτους, με χειροπέδες στα χέρια, τους μετέφεραν στα κρυφά στο ΑΤ Κατερίνης. Μάλιστα για πέντε ολόκληρες ώρες, οι επίσημες αστυνομικές αρχές δήλωναν ότι δε γνώριζαν πού βρίσκονταν οι δυο κομμουνιστές!!!

Πολύ αργότερα και κάτω από ισχυρές πιέσεις, παραδέχτηκαν ότι ήταν κρατούμενοι και κάλεσαν ασθενοφόρο, που τους μετέφερε στο νοσοκομείο Κατερίνης. Εκεί νοσηλεύτηκαν φρουρούμενοι ως κοινοί εγκληματίες.

Η συνέχεια ακόμα πιο κατάπτυστη... Με ευθύνη του επικεφαλής της ΑΔ Πιερίας Νικόλαου Μπέτσιου, ο Ζ. Καρακίτσιος παραπέμπεται με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, αντίστασης και απείθειας. Στο κείμενο της ΑΔ Πιερίας αναφέρεται πως ο Ζ. Καρακίτσιος «κινήθηκε απρόκλητα εναντίον του Χ. Ιορδανίδη, υποδιευθυντή της ΑΔ, με σκοπό να τον συνθλίψει και επιφέρει το θάνατό του». Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Χ. Ιορδανίδης, είχε μιλήσει σε στελέχη του ΚΚΕ που τον είχαν επισκεφθεί, στο νοσοκομείο και παραδεχόταν πως «μέσα στον πανικό που δημιουργήθηκε κατά λάθος έπεσα και χτύπησα».

Στις 13 Απρίλη ο Ζ. Καρακίτσιος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Κατερίνης όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στην Εισαγγελία. Παρουσιάστηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Β. Θεοδώρου, η οποία τελικά τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης κατά της αρχής, της απείθειας και της παράβασης διατάξεων του ΚΟΚ.

Στις 14 Απρίλη κομμουνιστές, αλλά και εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πόλη της Κατερίνης.

Η «αυλαία» έπεσε στις 15 Απρίλη, όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης καταδίκασε τον Ζαχαρία Καρακίτσιο σε δέκα μήνες φυλάκιση, με τιμή εξαγοράσιμη προς 1.500 δρχ. τη μέρα. Σε μια δίκη που διήρκεσε περίπου 8 ώρες και παρά το γεγονός ότι στην ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε πόσο διάτρητες ήταν οι κατηγορίες που επιχείρησαν να στηρίξουν οι μάρτυρες αστυνομικοί και λιμενικοί, τελικά το δικαστήριο καταδίκασε τον Ζ. Καρακίτσιο για την κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών με ενδεχόμενο δόλο και για παράβαση του άρθρου 45 του ΚΟΚ. Τότε ο Ζ. Καρακίτσιος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Χτες, η νέα καταδικαστική απόφαση ήρθε να φανερώσει ότι μοναδικός στόχος ήταν να καταδικαστεί ο πατριωτικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Καταγγέλλει την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Τη συμπαράστασή του στο Ζ. Καρακίτσιο, εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Λιτόχωρου. Παράλληλα, καταγγέλλει την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και δηλώνει ότι προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα για την αποφυλάκισή του, εάν ο ίδιος αποφασίσει να εξαγοράσει την ποινή του.

Στο ψήφισμά αναφέρεται: «Το Δ Λιτόχωρου συμπαραστέκεται στο δημοτικό σύμβουλο Ζ. Καρακίτσιο που καταδικάστηκε από το Εφετείο Θεσσαλονίκης και οδηγήθηκε στις φυλακές για την αντιιμπεριαλιστική του δράση και αντίσταση κατά τη διέλευση και επιβίβαση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων των Απρίλη του 2000 στη Γρίτσα Λιτόχωρου.

Ο Ζ. Καρακίτσιος μαζί με άλλους φιλειρηνιστές διαδήλωνε, σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, την αντίθεσή του στην αμερικάνικη επέμβαση στα Βαλκάνια και τη μετατροπή του Λιτόχωρου σε ορμητήριο θανάτου.

Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και δράσης κάθε Ελληνα πολίτη. πιστεύουμε ότι όλοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και καλούμε κάθε αρμόδιο να υπερασπίσει την ομαλότητα της πολιτικής ζωής και τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Ελληνα πολίτη».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν επίσης το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Αγροτών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Επαγγελματιών και Σύλλογος Γυναικών Λιτόχωρου.

Πικετοφορία διαμαρτυρίας για την καταδίκη του Ζ. Καρακίτσιου, οργανώνει σήμερα στην Κατερίνη η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από το Σιντριβάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ