Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρονικό της ντροπής... .

Η Αστυνομία επιμένει ότι ο δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου δε χτυπήθηκε. Η φωτογραφία μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης, αδιάψευστος μάρτυρας

Status

Η Αστυνομία επιμένει ότι ο δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου δε χτυπήθηκε. Η φωτογραφία μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης, αδιάψευστος μάρτυρας
Στη Γρίτσα Λιτοχώρου, στις 11 Απρίλη του 2000, η κτηνωδία ξεπέρασε κάθε όριο. Εκείνο το βράδυ δεκάδες αστυνομικοί χτύπησαν ανελέητα δύο κομμουνιστές. Αιμόφυρτους τους κουβάλησαν στο Τμήμα όπου τους έκρυβαν επί 6 ολόκληρες ώρες, χωρίς ιατρική περίθαλψη και τους φίμωσαν για να μην τους εντοπίσουν οι σύντροφοί τους.

Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Λιτόχωρου και ο Δημήτρης Κουρίτας, σπουδαστής του ΟΑΕΔ και μέλος της ΚΝΕ, ένιωσαν πάνω τους την ωμή βία των μηχανισμών καταστολής της κυβέρνησης, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν ενάντια στη μετατροπή του τόπου τους σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο θανάτου.

Με ρόπαλα, κλοτσιές και γροθιές, οι αστυνομικοί χτύπησαν τους δυο κομμουνιστές και στη συνέχεια τους συνέλαβαν και αιμόφυρτους, με χειροπέδες στα χέρια, τους μετέφεραν στα κρυφά στο ΑΤ Κατερίνης. Μάλιστα για πέντε ολόκληρες ώρες, οι επίσημες αστυνομικές αρχές δήλωναν ότι δε γνώριζαν πού βρίσκονταν οι δυο κομμουνιστές!!!

Πολύ αργότερα και κάτω από ισχυρές πιέσεις, παραδέχτηκαν ότι ήταν κρατούμενοι και κάλεσαν ασθενοφόρο, που τους μετέφερε στο νοσοκομείο Κατερίνης. Εκεί νοσηλεύτηκαν φρουρούμενοι ως κοινοί εγκληματίες.

Η συνέχεια ακόμα πιο κατάπτυστη... Με ευθύνη του επικεφαλής της ΑΔ Πιερίας Νικόλαου Μπέτσιου, ο Ζ. Καρακίτσιος παραπέμπεται με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, αντίστασης και απείθειας. Στο κείμενο της ΑΔ Πιερίας αναφέρεται πως ο Ζ. Καρακίτσιος «κινήθηκε απρόκλητα εναντίον του Χ. Ιορδανίδη, υποδιευθυντή της ΑΔ, με σκοπό να τον συνθλίψει και επιφέρει το θάνατό του». Λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Χ. Ιορδανίδης, είχε μιλήσει σε στελέχη του ΚΚΕ που τον είχαν επισκεφθεί, στο νοσοκομείο και παραδεχόταν πως «μέσα στον πανικό που δημιουργήθηκε κατά λάθος έπεσα και χτύπησα».

Στις 13 Απρίλη ο Ζ. Καρακίτσιος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Κατερίνης όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στην Εισαγγελία. Παρουσιάστηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Β. Θεοδώρου, η οποία τελικά τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο με τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης κατά της αρχής, της απείθειας και της παράβασης διατάξεων του ΚΟΚ.

Στις 14 Απρίλη κομμουνιστές, αλλά και εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πόλη της Κατερίνης.

Η «αυλαία» έπεσε στις 15 Απρίλη, όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης καταδίκασε τον Ζαχαρία Καρακίτσιο σε δέκα μήνες φυλάκιση, με τιμή εξαγοράσιμη προς 1.500 δρχ. τη μέρα. Σε μια δίκη που διήρκεσε περίπου 8 ώρες και παρά το γεγονός ότι στην ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε πόσο διάτρητες ήταν οι κατηγορίες που επιχείρησαν να στηρίξουν οι μάρτυρες αστυνομικοί και λιμενικοί, τελικά το δικαστήριο καταδίκασε τον Ζ. Καρακίτσιο για την κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών με ενδεχόμενο δόλο και για παράβαση του άρθρου 45 του ΚΟΚ. Τότε ο Ζ. Καρακίτσιος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Χτες, η νέα καταδικαστική απόφαση ήρθε να φανερώσει ότι μοναδικός στόχος ήταν να καταδικαστεί ο πατριωτικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ