Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ
Εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των συνόρων

Ο αρχηγός του ΓΕΣ παρουσίασε το πλαίσιο των αλλαγών που επιτάσσουν οι νέες ΝΑΤΟικές ανάγκες. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει κατάργηση μονάδων και δημιουργία δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης και διάθεση ολόκληρων σωμάτων στρατού στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ

Την πλήρη προσαρμογή του Ελληνικού Στρατού στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις και την εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων, υπέρ του νεοταξικού δόγματος περί διεθνούς «ασφάλειας» και «σταθερότητας», σηματοδοτεί η αναδιοργάνωση του Στρατού Ξηράς και η νέα δομή δυνάμεων, που παρουσίασε χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Αντωνακόπουλος.

Οι αναπροσαρμογές αυτές είναι σε εφαρμογή της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), δηλαδή του νέου αμυντικού δόγματος που έχει εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να εναρμονιστεί με τις νέες επιταγές του ΝΑΤΟ. Το πλαίσιο της αναπροσαρμογής καθορίζεται από σχετική επιτελική μελέτη με την επωνυμία «Ο Στρατός Ξηράς το έτος 2010», που συντάχθηκε τον προηγούμενο χρόνο από επιτροπή ανωτάτων επιτελών, αντιγράφοντας κατά ένα μεγάλο μέρος σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα.

Στόχος, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΣ, είναι το αργότερο μέχρι το 2005 να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανωτικά σχήματα. Οπως σημείωσε ο ίδιος, «κύριες απειλές υπονόμευσης της ασφάλειας είναι οι περιφερειακές συγκρούσεις, τα καταρρέοντα ασταθή κράτη, οι ασύμμετρες απειλές», για να συμπληρώσει ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει και «ορατή από ανατολάς απειλή». Βέβαια, η αναφορά αυτή στην τουρκική απειλή είναι μόνο για τις εντυπώσεις στο εσωτερικό και για να διασκεδάσει τις ανησυχίες, καθώς αυτό που δρομολογείται είναι η ενίσχυση εκείνων των δομών που θα υπηρετούν αποστολές του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού, ακόμα και σε βάρος της πραγματικής αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Αλλοθι για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών;

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η παρούσα αναδιοργάνωση, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η κατάργηση-συγχώνευση μονάδων και η δημιουργία ταχυκίνητων σχηματισμών, όπως επιτάσσει το «νέο επιχειρησιακό περιβάλλον» του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποτελέσει και το άλλοθι για τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας, καθώς θα προβάλλεται το πρόσχημα ότι με τη συγκρότηση δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα μπορούν να μεταφέρονται όπου υπάρχει ανάγκη, εξασφαλίζεται... καλύτερα η άμυνα του Αιγαίου.

Στις βασικές προτεραιότητες της αναπροσαρμογής είναι αφ' ενός μεν να διατεθούν ένα στρατηγείο Σώματος Στρατού «ως συμμαχικό στρατηγείο Low Readiness (χαμηλής ετοιμότητας) και δυνάμεις στο πλαίσιο της Αμυντικής Σχεδίασης του ΝΑΤΟ» και αφ' ετέρου να διατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ «ένα στρατηγείο Σώματος Στρατού, μια Μηχανοκίνητη ή Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία καθώς και αριθμός Μονάδων υποστηρίξεως αναλόγως αποστολών». Στις μεταβολές που επέρχονται περιλαμβάνονται: Απενεργοποίηση αριθμού σχηματισμών και μονάδων από εδαφικά διαμερίσματα της χώρας, μη ιδιαιτέρου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος. Συγκρότηση μιας αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας. Αναδιοργάνωση των αμφιβίων δυνάμεων ώστε να υπάρχει δυνατότητα ταχείας αντίδρασης.

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών (ΣΔΑ) μετεξελίσσεται σε Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού Ξηράς (ΑΣΔΥΣ), με στόχο την ενοποίηση του συστήματος διοικητικής μέριμνας. Οσον αφορά στις μεταβολές στους ενεργούς σχηματισμούς και στις μονάδες, οι μείζονες σχηματισμοί μειώνονται από 7 σε 6, οι σχηματισμοί επιπέδου μεραρχίας μειώνονται από 13 σε 9, οι σχηματισμοί επιπέδου ταξιαρχίας μειώνονται από 32 σε 28, τα συγκροτήματα μειώνονται από 72 σε 47, οι μονάδες μειώνονται από 447 σε 341 και οι ανεξάρτητες υπομονάδες από 179 σε 139. Συνολικά διαλύονται 27 συγκροτήματα και 88 μονάδες που βρίσκονται, αντίστοιχα, στην Ηπειρο 4 συγκροτήματα και 7 μονάδες, στη Δ. Μακεδονία 3 και 27, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία 6 και 32, στη Θράκη 1 και 2, στην Κρήτη 4 και 6, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 6 και 6, στην Πελοπόννησο 3 και 1 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 7 μονάδες.

Οι μεταβολές στο ανθρώπινο δυναμικό με βάση τη νέα δομή δυνάμεων θα οδηγήσουν το 2005 σε στρατιωτικό προσωπικό για τον Στρατό Ξηράς ύψους 89.000. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 17.000 επαγγελματίες οπλίτες που θα προσληφθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει προβλέπεται αύξηση του πολιτικού προσωπικού από 7.272 που είναι σήμερα στις 16.582. Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη 3.500 επιπλέον συνοροφυλάκων για την αποδέσμευση του Στρατού Ξηράς από την προκάλυψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ