Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εδήλωσε και... Αμερικανάκι!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (του απεσταλμένου μας Θανάση ΠΑΠΑΡΗΓΑ).-

Μεταξύ της επίδειξης αυτοπεποίθησης και προσπάθειας κατευνασμού όλο και μεγαλυτέρων απαιτήσεων συνεχίζεται, όπως όλα δείχνουν, το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Στις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξή του μετά τη συνάντηση που είχε με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Σημίτης θεώρησε αναγκαίο να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των ΗΠΑ στην «πάλη ενάντια στην τρομοκρατία». «Είμαστε με τους Αμερικάνους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Είπε, μάλιστα, ότι ενημέρωσε το ΓΓ για την ελληνική συμμετοχή τόσο με έμψυχο όσο και άλλο υλικό στην επιχείρηση αστυνόμευσης του Αφγανιστάν μέχρι να το κατορθώσουν οι ίδιοι οι Αφγανοί. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε και πάλι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι ασφαλείς.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές παραμένουν αλλά επίσης παραμένει η προσήλωση της Αθήνας στη διακήρυξη του Ελσίνκι. Δήλωσε επίσης ότι ο ΓΓ τού ανακοίνωσε ότι αναμένει πρόοδο περί τον προσεχή Ιούνη. Αν και πολλές τέτοιες ελπίδες έχουν ως τώρα εκφραστεί, οι τελευταίες θεαματικές εξελίξεις, αλλά και το ότι ο πρωθυπουργός, μετά τις ΗΠΑ, θα ταξιδέψει στην Κύπρο, δείχνουν ότι το Κυπριακό κινείται. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος δέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία, υπό τον όρο της αλλαγής της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι οι διαβεβαιώσεις μάλλον ανοίγουν παρά κλείνουν την όρεξη. Οι Ελληνες δημοσιογράφοι (και, το κυριότερο, η ελληνική επίσημη αντιπροσωπεία) βρίσκονται μπροστά σε μεγάλη καταχώριση «πληρωμένη από ανήσυχο Ελληνοαμερικανό» στην εφημερίδα «Washington Time», όπου γράφονται με τεράστια γράμματα, τα εξής:

«Οταν ένα κράτος επιτρέπει σε τρομοκράτες να δρουν ελεύθερα μέσα στα σύνορά του, αυτό το κράτος υποθάλπει την τρομοκρατία, αυτό το κράτος είναι η Ελλάδα».

Αλλη μια τέτοιου είδους αναφορά την ίδια σχεδόν ημέρα με τη γνωστή εκπομπή του CBS, παραείναι «χοντρό» για σύμπτωση.

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, γίνεται γνωστό ότι η συνάντηση μεταξύ Κ. Σημίτη και αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Τσένεϊ δε θα γίνει. Η επίσημη αιτιολογία, που μεταβιβάστηκε και μέσω του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Μίλερ, είναι λόγοι εκτάκτων μέτρων ασφαλείας. Αυτό δεν αποκλείεται, έρχεται, πάντως, σε στιγμή όπου το όνομα του αντιπροέδρου εμφανίζεται αναμεμειγμένο στην υπόθεση της χρεοκοπίας του ενεργειακού γίγαντα EMRON. Παράλληλα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Στην επικοινωνία αυτή, αναφέρθηκαν τα εξής, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρωτόπαππα:

α) Βαλκάνια: Ο αντιπρόεδρος ευχαρίστησε και ο πρωθυπουργός κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να μείνουν στα Βαλκάνια.

β) Αφγανιστάν: Νέες ευχαριστίες Τσένεϊ.

γ) Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο αντιπρόεδρος ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει αλλά και θέτει αυτό που ο κ. Πρωτόπαππας μετέφερε σαν «εσωτερική τρομοκρατία». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην παρουσία των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα («πολυετής, όπως ξέρετε», συμπληρώνει ο κ. Πρωτόπαππας) και στα «θετικά αποτελέσματα» που αναμένονται σύντομα από αυτή τη συνεργασία. Σε ερώτηση δημοσιογράφου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «θετικά αποτελέσματα» ο κ. Πρωτόπαππας δεν απέκλεισε να επιτευχθούν ακόμη και συλλήψεις.

δ) Κυπριακό: Ο κ. Σημίτης επέμεινε στην «απρόσκοπτη ενταξιακή διαδικασία» και ζήτησε τη συνδρομή των ΗΠΑ.

ε) Ευρωστρατός: Το θέμα έθεσε ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ με ευχή να βρεθεί λύση. Ωστόσο, ύστερα από το Λάακεν και τη συζήτηση που έγινε εκεί για το «Ντοκουμέντο της Κωνσταντινούπολης», για το οποίο, άλλωστε, κανείς δε μιλά, είναι εύλογο να υπάρχει δυσπιστία για το εάν πρόκειται για απλή ευχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ