Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αντίδοτο στα... τρυγόνια του Γκέιτς

O ηλεκτρονικός υπολογιστής να μετατραπεί σε κέντρο οικιακής ψηφιακής ψυχαγωγίας. Τάδε έφη ο πολύς Μπιλ Γκέιτς, το γνωστό αφεντικό της Microsoft, στην ομιλία του στην έκθεση Ηλεκτρονικών για Καταναλωτές, στο Λας Βέγκας. Οταν βέβαια μιλούν τα μεγάλα σκυλόψαρα της ρεμούλας και των αστρονομικών κερδών για νέες τεχνολογίες ψυχαγωγίας του κοινού, το τελευταίο πράγμα που έχουν στο νου τους είναι η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση των πολιτών.

Αυτό που πρώτιστα απασχολεί τον Μπιλ Γκέιτς και τους συνεργάτες του είναι πώς να καταφέρουν να πετύχουν δυο τρυγόνια μ' ένα... έξυπνο επιχειρηματικό σμπάρο. Πώς δηλαδή να πετύχουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για ν' αρχίσουν να «φουσκώνουν» οι μετοχές της εταιρίας τους στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και κατά συνέπεια να πάρουν το μεγάλο ανήφορο τα κέρδη τους.

Αυτό είναι το ένα τρυγόνι που ανοίγει στο έπακρο την όρεξή τους. Το άλλο είναι να δημιουργήσουν και λανσάρουν στη διεθνή αγορά μια νέα τεχνολογία ικανή να ενεργήσει καταλυτικά στη μαζική άλωση των συνειδήσεων και της ορθοκρισίας εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών σ' όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ικανή δηλαδή να μετατρέψει ίσως και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε «μαστουρωμένα» ζόμπις, σε αποκτηνωμένα όντα αποκομμένα από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο και αποξενωμένα από κάθε προβληματισμό για θέματα που αφορούν άμεσα και έμμεσα τη ζωή τους. Να τους μετατρέψει δηλαδή σε άβουλους χρήστες της νέας τεχνολογίας, πειραματόζωα επιβολής των νέων καταναλωτικών και πολιτιστικών προτύπων και συνεπώς αντικείμενα πλουτισμού για τα αφεντικά της Microsoft και των άλλων πολυεθνικών.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το σχέδιο αυτό είναι άκρως σατανικό. Από τη μια ανοίγει τεράστιες προοπτικές κερδοφορίας σε μια χούφτα μεγαλομετόχων κάποιων γιγαντιαίων εταιριών που είναι σε θέση να ελέγχουν τις νέες αυτές τεχνολογίες. Από την άλλη εξαπολύει μια πρωτοφανούς κλίμακας συντονισμένη επίθεση ενάντια στις ελεύθερες ανθρώπινες συνειδήσεις, όπου γης, απειλώντας να μετατρέψει τους νέους ιδιαίτερα ανθρώπους σε αλλοτριωμένους καταναλωτές και ηλεκτρονικά φρικς, χωρίς άλλη προσωπικότητα και προβληματισμούς πέρα από το πάθος τους για την ηλεκτρονική τεχνολογία και την απορρέουσα απ' αυτήν «ψυχαγωγία».

Το σχέδιο κινείται και σε βάθος χρόνου. Αποσκοπεί στη μακρόχρονη αλλοτρίωση και καθυπόταξη των λαϊκών στρωμάτων και στη μετατροπή τους σε ακίνδυνους αποδέκτες των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών προτύπων του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, με την άμβλυνση και σταδιακή απονέκρωση οποιωνδήποτε τάσεων συλλογικότητας και αντίστασης στις καταχθόνιες αυτές επιλογές.

Η κατάσταση αυτή βάζει τα λαϊκά κινήματα όλων των χωρών μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις και καθήκοντα. Η ζωή και η εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις έχει αποδείξει ότι ένα αρνητικό φαινόμενο δεν εξαφανίζεται ούτε αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την απλή καταγγελία του από τη λαϊκή πρωτοπορία και την αποκάλυψη των κινδύνων που περιέχει. Για ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται το κόμμα της πρωτοπορίας και οι άλλες οργανώσεις του λαϊκού κινήματος να προωθούν συντονισμένα και να υψώνουν στη θέση των αλλοτριωτικών προτύπων των εκμεταλλευτών, εναλλακτικά λυτρωτικά πρότυπα και μορφές κοινωνικής συμπεριφοράς που αναδείχνουν την ανωτερότητα της συλλογικότητας, αλληλεγγύης, της καλλιέργειας της πολιτιστικής ταυτότητας και των αγωνιστικών παραδόσεων του κάθε λαού.

Ο λαός μας διαθέτει γερές καταβολές αγωνιστικών και πολιτιστικών παραδόσεων. Προβάλλει λοιπόν η ανάγκη, σαν αντίδοτο στη νέα «ψυχαγωγία» του Γκέιτς και των άλλων κορακιών της «ελεύθερης αγοράς», να ορθωθεί ένα γερό, μαζικό, με πανελλαδική εμβέλεια, σοβαρό πολιτιστικό κίνημα, που να αξιοποιεί σωστά τα ανθρωποκεντρικά πολιτιστικά πρότυπα και τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και να εμπνέει τους νέους ιδιαίτερα, να ξεκολλήσουν απ' τους καναπέδες τους, τα πληκτρολόγια και τηλεκοντρόλ και να ανταμώσουν με τους άλλους συνανθρώπους τους στις πλατείες, στα στάδια, στις αίθουσες, στους δρόμους...

Να σχηματίσουν όλοι μαζί ένα ζωντανό, βουερό και ορμητικό ποτάμι που φέρνει μαζί του την ελπίδα της πολιτιστικής αναγέννησης και εμπεριέχει το σπέρμα της μοναδικής αποτελεσματικής άμυνας ενάντια στην εισβολή της ηλεκτρονικής αποβλάκωσης.

Το ΚΚΕ και οι οργανώσεις του μαζικού κινήματος πρέπει, απ' τα ίδια τα πράγματα, να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να γίνει το ξεκίνημα, η αρχή για ένα τέτοιο μαζικό λαϊκό πολιτιστικό κίνημα. Αυτό μπορεί να γίνει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση που θα θέτουν τις γερές βάσεις και θα ξανοίγουν τη μεγάλη προοπτική για ένα ελπιδοφόρο πολιτιστικό και κοινωνικό κίνημα, ικανό να εμπνεύσει μεγάλες λαϊκές μάζες, ιδιαίτερα της νεολαίας, να τις θέσει σε κίνηση και έτσι να απαλλάξει την κοινωνία μας από τη φθοροποιό και παραλυτική επίδραση της συγκεκριμένης χρήσης του υπολογιστή και της νέας τεχνολογίας, που έχουν δρομολογήσει οι Γκέιτς της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ