Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Σε 8 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε για την αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική του δράση ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, στέλεχος του ΚΚΕ

Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος με τον Γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρήστο Κόφφα, και τον Γραμματέα της Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γιώργο Νταφούλη
Ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος με τον Γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρήστο Κόφφα, και τον Γραμματέα της Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γιώργο Νταφούλη
Η συνεπής πατριωτική, αντιιμπεριαλιστική, αντιΝΑΤΟική στάση κάθε Ελληνα πολίτη καταδικάστηκε χτες στο πρόσωπο του Ζ. Καρακίτσιου. Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε 8 μήνες φυλάκιση και ο Ζ. Καρακίτσιος από χτες το μεσημέρι βρίσκεται στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών, απ' όπου στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη φυλακή. Τιμωρήθηκε επειδή αντέδρασε - όπως χιλιάδες πατριώτες, δημοκράτες - στη μετατροπή του τόπου του σε ξέφραγο αμπέλι των ευρωαμερικανικών στρατευμάτων. Οι κομμουνιστές, αλλά και ο προοδευτικός λαός της Θεσσαλονίκης, χτες το βράδυ, μέσα από μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών, καταδίκασαν την πολιτική τρομοκρατίας και αυταρχισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση και εκτελούν οι μηχανισμοί της και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα αντίστασης στη «νέα τάξη» των ιμπεριαλιστών, όσα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος και αν θέσει σε εφαρμογή. Ξεκαθάρισαν πως η φιλειρηνική δράση δεν ποινικοποιείται, η αντίσταση δε δικάζεται και, πολύ περισσότερο, δεν καταδικάζεται.

Καταδίκη της πολιτικής δράσης

Η δίκη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως οι στημένες κατηγορίες υπερισχύουν των πραγματικών κινήτρων. Ετσι, ο Ζ. Καρακίτσιος καταδικάστηκε επειδή στις 11 του Απρίλη 2000 θέλησε να εκφράσει την καταδίκη του λαού της περιοχής στη μετατροπή του λιμανιού της Γρίτσας σε αποβατικό σταθμό των Αμερικανών, που εκείνη την περίοδο ματοκυλούσαν το Κόσσοβο. Καταδικάστηκε για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος του τότε αστυνομικού υποδιευθυντή Πιερίας (διευθυντή σήμερα), κ. Ιορδανίδη, ενώ η πραγματικότητα είναι πως αμυνόταν στη λυσσαλέα επίθεση εναντίον του από τους άνδρες της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Ο καταδικασμένος - πλέον - κομμουνιστής ενώ επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο που θα τον μεταφέρει στο Μεταγωγών

Eurokinissi

Ο καταδικασμένος - πλέον - κομμουνιστής ενώ επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο που θα τον μεταφέρει στο Μεταγωγών
Παρά το γεγονός ότι και από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης αλλά και ορισμένων μαρτύρων κατηγορίας προέκυψε πως ο Ζ. Καρακίτσιος καμία πρόθεση δεν είχε να τραυματίσει τον τότε αστυνομικό υποδιευθυντή Πιερίας, τελικά το δικαστήριο τού καταλόγισε ενδεχόμενο δόλο. Η άποψη πως ο Ζ. Καρακίτσιος επιδίωξε να φύγει από το σημείο που τον είχαν εγκλωβίσει με οχήματα της Αστυνομίας και του Λιμενικού προκειμένου να διέλθουν ανενόχλητα τα αμερικανικά στρατεύματα - ετοιμάζονταν για αποβίβαση μετά την επιστροφή τους από το Κόσσοβο - και πάνω σ' αυτή του την προσπάθεια πιθανά να ακούμπησε με το όχημά του το «θύμα», κατατέθηκε αρκετές φορές. Π.χ., ο επικεφαλής της διμοιρίας υποστήριξης της Αστυνομίας, κ. Κασκανέτας, κατέθεσε πως «ήθελε να φύγει την ώρα της αλλαγής των οχημάτων που τον είχαν κλείσει. Δεν ήταν σκοπούμενη απόπειρα». Ομως, η κατάθεση του κ. Ιορδανίδη υπερίσχυσε των άλλων.

Ενδεικτικό και των στημένων κατηγοριών σε βάρος του διωκόμενου κομμουνιστή ήταν και το γεγονός ότι τελικά κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της παράβασης του άρθρου 45 του Κ.Ο.Κ., για την οποία πρωτόδικα καταδικάστηκε από το δικαστήριο Κατερίνης.

Στην κατάθεσή της η Κ. Κουρίτα, δημοτική σύμβουλος Λιτοχώρου, υπενθύμισε πως η ίδια μαζί με τον Ζ. Καρακίτσιο πήγαν στο χώρο των επιχειρήσεων, προκειμένου να μεταφέρουν το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο καταγγελλόταν η μετατροπή του λιμανιού της Γρίτσας Λιτοχώρου σε αποβατικό σταθμό ξένων στρατευμάτων.

Στην απολογία του ο Ζ. Καρακίτσιος, για άλλη μια φορά, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου πως με την πράξη αυτή, ο ίδιος και όσοι τον συνόδευαν, εκφράσανε τα φιλειρηνικά, αντιπολεμικά τους αισθήματα. «Εκείνη την εποχή η περιοχή μας ταλαιπωρούνταν από τις αλλεπάλληλες αποβιβάσεις αμερικανογερμανικών στρατευμάτων. Θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε, να αναρτήσουμε στο χώρο ένα αεροπανό και αφίσες. Είχαμε υποχρέωση ως αιρετοί να εκφράσουμε την αντίθεση του λαού της περιοχής μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των συμπολιτών και του τόπου μας. Να υπερασπιστούμε την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια της χώρας μας».

Ναι μεν αλλά...

Ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Γκρόζος, ενώ αποδέχτηκε τα κίνητρα της πράξης διαμαρτυρίας, και μάλιστα σημείωσε πως εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δήλωνε την αντίθεσή της στη διέλευση των ξένων στρατευμάτων, τελικά επέμενε να κηρυχτεί ένοχος για την κατηγορία της πρόκλησης σωματικών βλαβών με ενδεχόμενο δόλο.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Λάμπρος Μαργαρίτης, καθηγητής Ποινικής Δικονομίας στο ΑΠΘ, και ο δικηγόρος Νίκος Πουλικίδης. Παρά τη σημαντική συμβολή τους στην αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων και προθέσεων, και ενώ απέδειξαν πως ο Ζ. Καρακίτσιος προκάλεσε ελαφρές σωματικές βλάβες στο «θύμα» από αμέλεια, τελικά το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα. Και ο πρόεδρος, κ. Ξερακιάς, ανακοίνωσε την ποινή. Φυλάκιση 8 μηνών. Ποινή εξαγοράσιμη προς 4,40 ευρώ ημερησίως.

«Η φιλειρηνική δράση δεν εξαγοράζεται»

«Η αντίσταση δε διώκεται. Η φιλειρηνική δράση δεν εξαγοράζεται». Με αυτά τα λόγια ο Ζ. Καρακίτσιος απάντησε στην ανάγνωση της ποινής του και αρνήθηκε να πληρώσει για να αφεθεί ελεύθερος. «Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού μας. Δε σκύβουμε το κεφάλι», είπε.

Οι αστυνομικοί αμέσως τον παρέλαβαν προκειμένου να τον μεταφέρουν στο Μεταγωγών.

Ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρ. Κόφφας, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης απαίτησαν να συνοδεύσουν τον Ζ. Καρακίτσιο. Δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν το σύντροφό τους στα χέρια της Αστυνομίας. Ιδιαίτερα μετά την προηγούμενη εγκληματική τακτική που είχε ακολουθηθεί σε βάρος του στη διάρκεια της σύλληψής του. Τότε, που ενώ είχε συλληφθεί και κρατούνταν αιμόφυρτος επί 5 ώρες στο ΑΤ Κατερίνης, όλοι οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας δήλωναν άγνοια για το πού βρίσκεται. Τον έκρυβαν συνειδητά από τους δικηγόρους, τους συγγενείς και τους συντρόφους που τον αναζητούσαν απεγνωσμένα.

Τελικά, με τη συνοδεία των συντρόφων του οδηγήθηκε στο Μεταγωγών όπου και κρατείται έως ότου μεταφερθεί στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ