Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ. ΜΙΛΕΡ
Ζήτημα αιχμής η «τρομοκρατία»

Την εκτίμηση ότι η «τρομοκρατία» θα χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ως μοχλός για την επιβολή της θέλησής της σε όλα τα θέματα, που θα συζητηθούν στο Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσε ο Τόμας Μίλερ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, δήλωσε πως η συνάντηση Μπους-Σημίτη θα είναι εφ' όλης της ύλης και θα περιλαμβάνει και «τις αμερικανικές ανησυχίες για τη δράση της "17 Νοέμβρη" στην Ελλάδα». Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η συζήτηση για τον ευρωστρατό θα πραγματοποιηθεί «κεκλεισμένων των θυρών», προφανώς για να «διευκολύνει» την ελληνική κυβέρνηση. Οσο για το Κυπριακό είπε ότι η λύση του αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης και εκτίμησε ότι «οι συνθήκες για έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ευνοϊκότερες σήμερα από ποτέ άλλοτε»!

Στην ίδια συνέντευξη ο Τ. Μίλερ τόνισε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές δεν είναι αυστηρά ιεραρχημένα όπως παρουσιάζονται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο λόγος που δεν επιθυμώ να ιεραρχήσω τα θέματα... είναι επειδή δεν εξελίσσονται έτσι αυτές οι συναντήσεις, ιδιαίτερα όταν οι δύο ηγέτες βλέπουν ο ένας τον άλλο πρώτη φορά. Είναι προφανές ποια θα είναι τα θέματα - η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Ευρώπη - αφού και ο κ. Σημίτης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τις ΗΠΑ μετά την εισαγωγή του ευρώ», είπε ο Τ. Μίλερ.

Το θέμα της τρομοκρατίας «μάς απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής, που πρόσθεσε ότι δε βλέπει «κάτι καινούριο στον τομέα αυτό».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εκπομπή του CBS, εμφανίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, αποστασιοποιημένος από τα όσα άθλια είπαν πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Αυτοί, είπε, είναι αξιωματούχοι «που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια και οι οποίοι εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις. Δε μιλούν, και αυτό το τονίζω, για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης».

«Δεν κρύβουμε τις ανησυχίες μας για τη δράση της "17 Νοέμβρη", αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο στενή συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον», επισήμανε.

Ο Τ. Μίλερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το θέμα του ευρωστρατού - με δεδομένες τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στις αιτιάσεις της Τουρκίας - θα συζητηθεί στη συνάντηση Σημίτη-Μπους. «Για το λόγο αυτό θα είναι καλύτερο να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Εχουμε τις απόψεις μας και γνωρίζουμε τις απόψεις της Ελλάδας», κατέληξε. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και στενός συνεργάτης του Προέδρου Μπους δήλωσε (στο χτεσινό «Βήμα») ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το κείμενο της Κωνσταντινούπολης για τον ευρωστρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ