Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να διωχτεί ποινικά ο Χ. Κίσινγκερ

Ερώτηση στη Βουλή από τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Τη συνδρομή των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κίσινγκερ ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, Π. Κρητικός, Ι. Καψής και Κ. Σπυριούνης.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τονίζουν ότι ο Κίσινγκερ είναι ηθικός αυτουργός για το αντιμακαριακό πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και για την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου που έγινε τότε. Επίσης αναφέρουν ότι έχει ηθική αυτουργία για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που συντελέστηκε λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι Ελληνοκύπριοι, ενώ αγνοούνται 1.618 πολίτες.

Οι βουλευτές καταλογίζουν στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ηθική αυτουργία και για την απόπειρα απαγωγής και δολοφονίας το Δεκέμβριο του 1970 και το Φεβρουάριο του 1974 σε βάρος του Η. Δημητρακόπουλου, Ελληνα πολίτη, που ζούσε τότε στις ΗΠΑ και προσπαθούσε να συγκροτήσει «ομάδα πίεσης» στο Αμερικάνικο Κογκρέσο ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της Αθήνας.

Για την τεκμηρίωση των παραπάνω στοιχείων, οι βουλευτές επικαλούνται βιβλίο για τον Κίσινγκερ που εξέδωσε πρόσφατα Βρετανός δημοσιογράφος και τονίζουν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τη θέση που κατείχε τότε όχι μόνο απλώς γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά είχε και συμμετοχή στο σχεδιασμό εκνόμων πράξεων.

Καταλήγοντας οι βουλευτές τονίζουν: «Υπό τα δεδομένα αυτά ενδείκνυται η εις βάθος διερεύνηση των δυνατοτήτων παραπομπής εις το ειδώλιο του εν λόγω ατόμου ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης ή της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ή οιασδήποτε άλλης χώρας π.χ. του Βελγίου, όπου υπάρχει το προηγούμενο της δίωξης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Α. Σαρόν για εγκλήματα κατά Παλαιστινίων που τελέστηκαν στο Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ