ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ - ΕΥΒΟΙΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Κλειστά σχολεία και σοβαρά προβλήματα στα... «ανοιχτά»

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα πολλά σχολεία στους δήμους και τις κοινότητες της Νομαρχίας Αθηνών, στην Εύβοια και τη Βοιωτία, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα τα προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ομως η κακοκαιρία απλώς ενέτεινε τα προβλήματα, αφού και τα σχολεία που «άνοιξαν» παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα, που εντοπίζονται κυρίως στο σύστημα θέρμανσής τους.

Σήμερα δε θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία των παρακάτω δήμων και κοινοτήτων: Κηφισιάς, Εκάλης, Νέας Ερυθραίας, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης. Στο δήμο Καισαριανής δε θα λειτουργήσει το 1ο Δημοτικό σχολείο λόγω προβλήματος που προέκυψε στην οροφή του μετά την κακοκαιρία.

Μαθήματα δε θα γίνουν στα Γυμνάσια, ΕΛ και ΤΕΕ των δήμων Μελισσιών, Βριλησσίων, Αμαρουσίου (εκτός του 3ου ΕΛ) και Αγ. Παρασκευής (εκτός της Ελληνογαλλικής Σχολής). Επίσης δε θα λειτουργήσουν το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Πεύκης.

Τη Δευτέρα, 14 Γενάρη, όλα τα σχολεία της Νομαρχίας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ερυθρών, Βιλλίων και Φυλής.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη το 11ο Δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς, θα μείνει κλειστό για 20 μέρες, έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η καθίζηση του εδάφους στο χώρο του λεβητοστασίου και στις τουαλέτες του σχολείου, σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Καλαμαριάς. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ίδιο περιστατικό συνέβη και στο 4ο και 85ο Δημοτικά σχολεία. Γονείς και μαθητές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, καθώς η απουσία κρατικής μέριμνας και η διαρκής περικοπή των κονδυλίων για τη συντήρησή τους βάζει σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή χιλιάδων μαθητών, την ίδια στιγμή που με σταθερούς ρυθμούς μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ.

Στην Εύβοια και Βοιωτία

Για δεύτερη μέρα σήμερα με απόφαση των οικείων Νομαρχών, δε θα λειτουργήσουν σχολεία στους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας.

Στην Εύβοια, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντίθετα, θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός του Γυμνασίου και Λυκείου Αγ. Αννας, Γυμνασίου Προκοπίου, Γυμνασίου Στενής, Γυμνασίου - Λυκείου Σκύρου και όλων των Γυμνασίων - Λυκείων των δήμων Μεσσαπίων και Κύμης.

Στη Βοιωτία, κανονικά θα λειτουργήσουν και σήμερα όλα τα σχολεία στην επαρχία Λιβαδειάς, ενώ στην επαρχία Θήβας τα σχολεία πρωτοβάθμιας θα λειτουργήσουν κατ' εκτίμηση των διευθυντών και της δευτεροβάθμιας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Πάντως, εκτός των σχολείων που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές των δύο νομών, οι αποφάσεις για τα υπόλοιπα αφορούν τον μη καθαρισμό των προαυλίων, του περίγυρου των σχολείων αλλά και δρόμων πρόσβασης, ενώ στα 4ο, 24ο Δημοτικά σχολεία Χαλκίδας, Γυμνάσιο Κυριακίου στη Βοιωτία, έχουν παρουσιάσει προβλήματα στις σωληνώσεις και στη θέρμανση.

ΟΛΜΕ - ΔΟΕ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Απεργιακές κινητοποιήσεις την Τρίτη 15/1, σε πολλές πόλεις. Στην Αθήνα στις 12.30 το μεσημέρι η συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Μέρα κινητοποίησης για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι η Τρίτη 15 Γενάρη με τη ΔΟΕ να πραγματοποιεί 24ωρη απεργία και την ΟΛΜΕ 3ωρη στάση εργασίας, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη διοίκηση της εκπαίδευσης, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Το εν λόγω νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στα σχολεία μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Τα συλλαλητήρια θα γίνουν εκείνη τη μέρα στην Αθήνα στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Χτες, οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου σημείωσαν τη θέση για απόσυρση του τριπλού νομοσχεδίου, το οποίο όπως σημείωσαν δεν αποτέλεσε προϊόν διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με τις Ομοσπονδίες, για αντικειμενικό τρόπο συγκρότησης της διοίκησης της εκπαίδευσης και τόνισαν ότι δεν πρέπει την επιμόρφωση να αναλάβει φορέας ιδιωτικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετά την πραγματοποίηση της 3ωρης στάσης εργασίας στις 15 Γενάρη, προτείνει 24ωρη απεργία στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, ενώ την απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων θα λάβει η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα γίνει το Σάββατο 19 Γενάρη.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθυνόμενη στα ΔΣ των ΕΛΜΕ, τα καλεί να μετατρέψουν την τρίωρη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία. Η πρόταση της παράταξης για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου είναι η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 24 Γενάρη με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με γενική συνέλευση προέδρων στις 26 Γενάρη για συνέχιση, κλιμάκωση του αγώνα με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει ότι πρέπει ο κλάδος, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να ακυρώσει την αξιολόγηση στην πράξη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υποχώρηση στις πιέσεις των σχολαρχών

Τροπολογία αλλάζει τη σύνθεση της επιτροπής που θα αποφασίζει για τις απολύσεις

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αξιολόγηση με την κατάθεση της τροπολογίας που υποτίθεται αφορά την προστασία της απασχόλησης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς υπήρξε υποχώρηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στις πιέσεις των σχολαρχών. Ο Π. Ευθυμίου ικανοποίησε ένα από τα αιτήματα των σχολαρχών και απέλειψε την πρόβλεψη ότι την τελική απόφαση για την απόλυση ή όχι του εκπαιδευτικού θα λαμβάνει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν και δύο εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Με βάση τη νέα διατύπωση την απόφαση για την απόλυση θα λαμβάνει τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από έναν πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έναν εκπρόσωπο των σχολαρχών και έναν εκπρόσωπο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η απόφαση θα επικυρώνεται από τον προϊστάμενο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Επίσης, ο υπουργός μετά από αίτημα των επτά προέδρων των Ιατρικών σχολών απέσυρε διάταξη η οποία προέβλεπε τη σύσταση Συμβουλίου Επίλυσης Ακαδημαϊκών Διαφορών στα ΠΕΣΥ, το οποίο θα εξέφραζε γνώμη για ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Διώκονται γιατί αγωνίστηκαν

Την απαίτησή τους «να σταματήσει τώρα η ποινικοποίηση των αγώνων» βροντοφώναξαν χτες στην Κόρινθο μαθητές, καθηγητές και άλλοι φορείς της πόλης που έσπευσαν από νωρίς το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο για να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους μαθητές. Η προγραμματισμένη δίκη των 45 μαθητών (μέλη 15μελών) τριών σχολείων της πόλης, τελικά αναβλήθηκε. Η δίωξη των νόμιμα εκλεγμένων εκπροσώπων των μαθητών, που είχε την αμέριστη συμπαράσταση των τριών διευθυντών των σχολείων αυτών - χτες το βράδυ συνεδρίαζε για το θέμα αυτό η τοπική ΕΛΜΕ - γίνεται γιατί είχαν το... «θράσος» να δηλώσουν την αντίθεσή τους στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης. Οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ Λουτρακίου, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συμμαθητές τους προχώρησαν σε αποχές από τα μαθήματά τους προχτές και χτες, ημέρα που εκδικαζόταν η υπόθεση. Παράλληλα, δεκάδες μαθητές από τα σχολεία της Κορίνθου έσπευσαν από το πρωί στα δικαστήρια για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δίωξη αυτή.

Ενδεικτικό της επίθεσης που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι υπηρέτες της έχουν εξαπολύσει στην περιοχή της Κορίνθου, είναι ότι στις 25 Γενάρη καλείται σε δίκη το 15μελές του 1ου Γυμνασίου της περιόδου 1998, ενώ αναμένονται κι άλλες δίκες τις επόμενους μήνες.

Επίσης, στις 18 Γενάρη 2002 στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ανηλίκων, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της περιόδου 1999 - 2000, θα «καθίσει» το 15μελές του 5ου Γυμνασίου Εξαρχείων.

Την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΛΜΕ που κατήγγειλαν τη στάση των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης που ανέχονται να σέρνονται μαθητές στα δικαστήρια, ζητώντας επίσης, την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο αριθμός εκείνων που ήδη κάθισαν ή αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο για τους αγώνες τους ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, υπολογίζονται από την ΟΛΜΕ σε 1.000 περίπου.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Εμπρακτη καταδίκη της ωμής δολοφονίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κολομβίας πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι δώδεκα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, με αφορμή την ωμή δολοφονία του Κολομβιανού συνδικαλιστή φοιτητή Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο, από παραστρατιωτικές, φασιστικές οργανώσεις στη χώρα του. Ο Μ.Σ. Πράντο, που ήταν αντιπρόσωπος των φοιτητών στην Ανώτερη Επιτροπή του Πανεπιστημίου του Ναρίνιο, στο Πάστο και στέλεχος της ACEU (Ενωσης Φοιτητών Πανεπιστημίων της Κολομβίας), δολοφονήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μπροστά στη γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά του.

«Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές φοιτητές της Κολομβίας!», δηλώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων: ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), Νομικής, Οικονομικού, Οδοντιατρικής, Ηλεκτρολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, ΤΕΜΦΕ, ΑΣΟΕΕ, Μαθηματικού, Παν. Πειραιά, Παντείου και του Ιταλικού Τμήματος της Φιλοσοφικής, που υιοθέτησαν σχετικά ψηφίσματα αλληλεγγύης για να τα καταθέσουν σήμερα στην πρεσβεία. Οι σύλλογοι καταδικάζουν επίσης «το έντονο κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της Κολομβίας μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ