ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Από σήμερα στους δρόμους

«Συναγερμό» σήμαναν χτες Συνδικάτα, σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της Αθήνας που ξεκινάνε από σήμερα τον αγώνα της καλύτερης οργάνωσης του παναθηναϊκού συλλαλητηρίου που αποφάσισε το ΠΑΜΕ για τις 31 Γενάρη, για την αύξηση των εισοδημάτων, την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Η απόφαση πάρθηκε χτες στη σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας στην οποία αποφασίστηκε σαν πρώτο βήμα να γίνει σήμερα στις 8 το πρωί μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία την πλατεία Κάνιγγος. Ακόμα περιοδείες θα γίνουν στον ΟΑΕΔ στο Νέο Ηράκλειο, στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ και στα παπουτσάδικα ΛΕΜΟΝΗΣ και ΕΛΙΤ, ενώ στις 10.30 το πρωί θα γίνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον «Ευαγγελισμό» για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία.

Κοινό σημείο όλων των ομιλητών στη σύσκεψη ήταν ότι το συλλαλητήριο στις 31 Γενάρη είναι συνέχεια των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου και εφαλτήριο και για άλλους, καθώς όπως σημειώθηκε η επίθεση στην εργατική τάξη θα συνεχιστεί.

Στα πλαίσια αυτά θα εντείνουν τις προσπάθειες οργάνωσης της δουλιάς με περιοδείες σε όλους τους χώρους δουλιάς, συνεδριάσεις σωματείων, γενικών συνελεύσεων, επιτροπών, μοίρασμα ανακοινώσεων, αφίσες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς και γειτονιές.

Στην εισήγησή του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Συντονιστικής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Πρέπει να βοηθήσουμε την εργατική τάξη να απαντήσει μαζικά και ταξικά στις επιλογές κυβέρνησης - κεφαλαίου, αλλά και να αντιπαρατεθεί στη γραμμή υποταγής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμαναν συναγερμό για τις 31 Γενάρη

Αγωνιστικός συναγερμός έχει σημάνει και στις εργατουπόλεις του Πειραιά για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά, για την αύξηση στο μεροκάματο, για αξιοπρεπή διαβίωση. Χτες το απόγευμα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, σε πλατιά σύσκεψη, μετέφερε κάλεσμα προς τα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστικές κινήσεις που συμμετείχαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, να σηματοδοτήσει η 31η Γενάρη την έναρξη της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης. Οι συνδικαλιστές, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, αποφάσισαν την ημέρα αυτή στις 6.30 το απόγευμα να στείλουν και το δικό τους μήνυμα, με συλλαλητήριο, από την πλατεία Κοραή. Αποφάσισαν, ακόμα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το συλλαλητήριο, να γίνει το πρωί στις 29 του μήνα διάβημα διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στον Πειραιά.

Παράλληλα, από σήμερα, οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά θα ξεκινήσουν και τη μάχη της ενημέρωσης. Ετσι, μια σειρά σωματεία ανέλαβαν να «στολίσουν» τον Πειραιά με αεροπανό, ενώ σε όλες τις εργατογειτονιές θα γίνουν εξορμήσεις ενημέρωσης. Ακόμα, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση, ενώ δε θα μείνει γιαπί, καράβι, εργοστάσιο, χωρίς να γίνει περιοδεία και εξόρμηση.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο γραμματέας του ΕΚΠ Μιχάλης Νουφαρίτσης, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το τελικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυτή τη φορά πιο προσεκτικά, πιο μεθοδευμένα και κυρίως διασπαστικά. Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση. Ο συναγερμός έχει σημάνει. Ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο την υπεράσπιση του σημερινού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά τη διεύρυνσή του για ένα σύγχρονο σύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής τάξης». Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε τη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που συγκροτούν την πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚ Πειραιά, καθώς εναρμονίζονται πλήρως με τη «γραμμή» της ΓΣΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στη δημαγωγική τακτική της ΝΔ, αλλά και στη στάση του ΣΥΝ, ο οποίος, επίσης, εναρμονίζεται με τις θέσεις της ΓΣΕΕ.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με τους βιομηχάνους, για να προετοιμάσει το έδαφος για τον αφοπλισμό της εργατικής τάξης και επισήμανε ότι ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το δικαίωμα στη δουλιά, με την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποφάσισαν συλλαλητήρια

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου κόντρα στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποφάσισε χτες για την Τετάρτη 30 Γενάρη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στην εισήγηση που έκανε στη συνεδρίαση της διοίκησης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τ. Τσιόγκας, επισήμανε ότι η γενικευμένη επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και για την κατάργηση θεμελιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιβάλλεται η οργάνωση και η ανάπτυξη αγώνων για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Κατήγγειλε επίσης τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που δίνουν απλόχερα τη βοήθειά τους στην κυβέρνηση για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της.

Οσον αφορά τον κεντρικό άξονα του διεκδικητικού πλαισίου που θέτει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, είναι δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα αιτήματα για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε τις επόμενες μέρες να γίνουν εξορμήσεις ενημέρωσης σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς, συνεδριάσεις ΔΣ και γενικές συνελεύσεις εργατικών σωματείων, συσκέψεις εργαζομένων και εκπροσώπων μαζικών φορέων και άλλες δραστηριότητες.

  • Συλλαλητήριο διοργανώνει την Πέμπτη, 31 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας. Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, την Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζομένων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Το πρόγραμμα δράσης κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης θ' αποφασίσουν αύριο και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων σε σύσκεψη που συγκαλεί, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον» η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Τρικάλων του νομού.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Να αποσυρθούν από τον τζόγο

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Την εκμετάλλευση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το μεγάλο κεφάλαιο, και το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο, που έχουν σαν αποτέλεσμα απώλειες δισεκατομμυρίων, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Παράλληλα, ο βουλευτής του Κόμματος στηρίζοντας το αίτημα πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ζητάει την άμεση απόσυρση των χρημάτων των εργαζομένων από το χρηματιστήριο και την κάλυψη των απωλειών.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «παρά τις έντονες και επανειλημμένες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιούχων και εργαζομένων, η κυβέρνηση και οι διορισμένες από την ίδια διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, επιμένουν προκλητικά στη χρησιμοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο, χρηματοδοτώντας με τα χρήματα των εργαζομένων το μεγάλο κεφάλαιο.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφάσισαν να αυξήσουν στο 23%, (ή 1,15 τρισ. δρχ.) το όριο των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων για τοποθέτηση στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουν την Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) των Ασφαλιστικών Ταμείων, προκειμένου να διαχειριστεί το 1,3 δραχμές που θα λάβει το ΙΚΑ από συσσωρευμένες οφειλές δεκαετιών του Δημοσίου προς το Ιδρυμα».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η κυβέρνηση και οι διορισμένες διοικήσεις των Ταμείων έχουν μεγάλες ευθύνες, καθώς προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου διαχειρίζεται ερήμην και παρά τη θέληση των ασφαλισμένων τα δικά τους χρήματα, τα αποθεματικά των Ταμείων. Εκθέτουν έτσι τα χρήματα των εργαζομένων σε τεράστιους κινδύνους, αδιαφορώντας ακόμα και για την εκδοχή της χρεοκοπίας, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία. Εξάλλου, ήδη με την πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη παρουσιάζονται κατά την προηγούμενη περίοδο απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών».

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε, όχι μόνο να μην τοποθετηθούν στο τζόγο του Χρηματιστηρίου και άλλα χρήματα των εργαζομένων, αλλά να προχωρήσει στην απόσυρση των αποθεματικών εξασφαλίζοντάς τα από κάθε κίνδυνο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη κάλυψης των όποιων απωλειών;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ