ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απεργούν για να γυρίζουν όρθιοι στο σπίτι

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά κλιμακώνουν αύριο Τετάρτη τον αγώνα τους οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να αποκρούσουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που «σπέρνει» το θάνατο σε βάρος τους, καθώς ταυτόχρονα με την υπονόμευση της Ζώνης απαξιώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία, αφήνοντας εργολάβους και εφοπλιστές να «σφαγιάζουν» εργάτες στο βωμό του «γρήγορα» και του «φτηνότερα». Αυτής ακριβώς της πολιτικής έπεσε θύμα ο μεταλλεργάτης Δ. Χρήστου, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη, στο ναυπηγείο Χαλκίτη, αναγκάστηκε από τον εργολάβο Δούρο να ανέβει σε εντελώς ακατάλληλη σκαλωσιά ύψους 4 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα ο μεταλλεργάτης να κάνει «βουτιά θανάτου» και να μείνει στον τόπο από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση.

Χτες συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συναντήθηκαν με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Α. Συρίγο. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν μέχρι την Τετάρτη οπότε θα γίνει νέα συνάντηση στα πλαίσια της απεργίας να υπάρχει έτοιμο πακέτο λύσεων με βάση το διεκδικητικό τους πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το νέο φονικό στη Ζώνη, επιδότηση των ανέργων κάθε μήνα στο 80% των αποδοχών της κάθε ειδικότητας. Δουλιά για όλους, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια και αύξηση των συντάξεων. Εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών, έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη χωροθέτηση και την κατοχύρωση της Ζώνης.

Ακόμα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα σωματεία επισημαίνεται επιπλέον ότι: «Αυτή η εγκληματική πολιτική που την επιβάλλουν οι κυβερνώντες είναι υπόλογη για τα θανατηφόρα και μη εργατικά ατυχήματα στη Ν/Ζώνη. Η κυβέρνηση ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης καλούνται να αναλάβουν στο ακέραιο την ευθύνη τους. Αναγνώρισαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος των μέτρων ασφάλειας στη Ζώνη. Δεσμεύτηκαν ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος των 5μελών Επιτροπών Ελέγχου και με Χημικούς και θα αυξηθεί ο έλεγχος από τις Λιμενικές Αρχές. Αμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή η εκκαθάριση του Μητρώου των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων. Οχι μόνο τελικά δεν υλοποίησαν τις αποφάσεις αυτές, αλλά χειροτέρεψαν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα».

Από τα σωματεία τονίζεται ότι όλα αυτά «αποτελούν στοιχείο μιας πολιτικής που στοχεύει στη συρρίκνωση της Ζώνης προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας, στη δημιουργία εργατών χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ωρομίσθιους και απασχολήσιμους που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο από νύχτα σε νύχτα και όποιος ζήσει...».

ΠΕΣΙΝΕ
Η εντατικοποίηση σκοτώνει

Στο «παραπέντε» γλίτωσε εργάτης από έκρηξη

Αμεσα κινδύνεψε, χτες το μεσημέρι, η ζωή του εργατοτεχνίτη Νίκου Χατζηκυριάκου, 53 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα άλεσης Αλουμίνας, στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» της γαλλικής πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ, στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, όταν, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έσκασε, διπλανή από αυτήν που χειριζόταν εκείνη τη στιγμή, αντλία καυστικής σόδας και άλλου μείγματος και τον περιέλουσε. Αμέσως, σαν έμπειρος εργαζόμενος που δουλεύει 25 χρόνια περίπου στην επιχείρηση, ο Ν. Χατζηκυριάκος έτρεξε στο σύστημα «οφθαλμοπλημμυρίδων» (ειδικών μπάνιων) που υπάρχουν στο τμήμα και έπλυνε με άφθονο νερό το πρόσωπο και τα μάτια του, στη συνέχεια του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ιατρείο του εργοστασίου και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνδικαλιστών του χώρου, στάθηκε «τυχερός», γιατί όπως προαναφέραμε έσκασε η διπλανή από αυτήν που χειριζόταν αντλία. Ωστόσο, παρότι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, δε γνωρίζαμε το μέγεθος του ατυχήματος (εάν είχαν προσβληθεί τα μάτια ή εγκαύματα στο δέρμα), προκύπτουν τεράστιες ευθύνες για την εργοδοσία, αφού δεν είναι η πρώτη φορά - ούτε θα είναι η τελευταία - που συμβαίνει να σκάζουν αντλίες με αυτό το καυστικό υγρό, αλλά αυτό έχει σχέση και με τις επιβαλλόμενες εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση και τη μεγάλη μείωση του προσωπικού που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, με την ανοχή της κυβέρνησης και τη συναίνεση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ του σωματείου.

Βέβαια, εδώ κάνουμε λόγο για το περιβόητο πρόγραμμα «Challenge» που σημαίνει «Πρόκληση» και έτσι αποδείχτηκε όνομα και πράγμα. Με την τριετή εφαρμογή του η γαλλική πολυεθνική πέτυχε την «οικειοθελή» απόλυση 300 και πλέον εργαζομένων, κατά το οποίο «χήρεψαν» πολλές θέσεις εργασίας και συνοδεύτηκε από την εντατικοποίηση, την εργολαβοποίηση, την εφαρμογή της πολυειδικότητας και άλλα τέτοια «φρούτα» της καπιταλιστικής «ανταγωνιστικότητας» και «εκσυγχρονισμού», που αφήνουν τεράστια κέρδη στην πολυεθνική, αλλά κάνουν ακόμη δυσκολότερο τον εργασιακό βίο και τη ζωή των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα εκείνοι που αντιπάλεψαν σταθερά και αταλάντευτα, με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων, αυτές τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - πολυεθνικής, ήταν οι συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων, αλλιώς τα πράγματα θα είχαν δυσκολέψει πολύ. Στο τμήμα άλεσης Αλουμίνας, παραδείγματος χάριν, όπου δουλεύει ο Ν. Χατζηκυριάκος και συνέβη το ατύχημα, πριν την εφαρμογή του προκλητικού προγράμματος απολύσεων και τις «αναδιαρθρώσεις», δούλευαν μαζί του άλλα τρία με τέσσερα άτομα. Τώρα λειτουργεί με έναν. Το ίδιο και στο τμήμα «Εβαπορασιόν», όπου γίνεται ο εμπλουτισμός της καυστικής σόδας για επανεισαγωγή. Μάλιστα, στο τμήμα αυτό, πριν δύο με δυόμισι χρόνια, είχαν σπάσει αντλίες, ευτυχώς χωρίς να προξενήσουν θύματα. Επίσης, στο πλαίσιο των «αναδιαρθρώσεων», όπως μας τόνισαν συνδικαλιστές, καταργήθηκαν τα περιφερειακά τμήματα ελέγχου και ο έλεγχος γίνεται από το κεντρικό κοντρόλ, με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι κίνδυνοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Βέβαια, η πλειοψηφία του σωματείου έχει αποδεχτεί όλες αυτές τις «αναδιαρθρώσεις», πού και πού όμως, «για τα μάτια του κόσμου», προκηρύσσει και κάποια κινητοποίηση - «ντουφεκιά», όπως η 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 25 Γενάρη (από 10 π.μ. έως 1 μ.μ.) «για την εκδικητική συμπεριφορά των προϊσταμένων προς τους υφιστάμενους»!!!

ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμακωτές απεργίες στο σύνολο του ιατρικού κόσμου

ΠΑΡΙΣΙ.-

Βδομάδα κινητοποιήσεων άρχισε, χτες, για τους εργαζόμενους στον νοσηλευτικό και γενικό ιατρικό τομέα της Γαλλίας. Την απεργία στηρίζουν τέσσερις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες από διαφορετικούς κλάδους και θα έχει μορφή κλιμάκωσης. Οι διάφοροι κλάδοι έχουν ξεχωριστές διεκδικήσεις αλλά συμφωνούν στο ενιαίο αίτημα για δημιουργία άμεσα τουλάχιστον 80.000 νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να καλυφθούν οι αλλεπάλληλες υπερωρίες που καλούνται να κάνουν μετά την εφαρμογή του 35ωρου.

Συγκεκριμένα, από χτες άρχισε η απεργία του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων με αίτημα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες. Σήμερα, αρχίζει η απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο, εκτός από νέες θέσεις εργασίας, ζητά αύξηση των χρημάτων που λαμβάνει από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών (ποσό που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 14 χρόνια) και αναπροσαρμογή του μισθολογίου του.

Από αύριο Τετάρτη, στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι γιατροί (νοσοκομειακοί και ιδιώτες), που ζητούν, επίσης, εκτός από νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των ποσοστών που λαμβάνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών που εξετάζουν. Συγκεκριμένα, ζητούν 15% αύξηση για τις εξετάσεις εντός νοσοκομείων και 46% αύξηση για τις επισκέψεις κατ' οίκον, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα εργάζονται, τουλάχιστον, 58 ώρες τη βδομάδα. Στο πλευρό των γενικών νοσοκομειακών γιατρών θα απεργήσουν οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών, των χειρουργείων αλλά και οι ιδιώτες.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωνε ότι «είναι κατανοητή η οργή των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των γιατρών, καθώς είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες εργασίας και ζωής τους είναι εξαιρετικά δύσκολες και πρέπει να βελτιωθούν». Εντούτοις, ο Κουσνέρ δεν προχώρησε σε καμία συγκεκριμένη πρόταση και αρκέστηκε να καλέσει τους γιατρούς «να φερθούν υπεύθυνα». Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κυλιόμενες εβδομαδιαίες απεργίες καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεν αντέχουν πλέον τις συνθήκες εργασίας τους και τις αλλεπάλληλες υπερωρίες.

Χαροπαλεύει 22χρονος εργάτης

Αιμορραγούσε επί 19 ώρες!

Εντελώς αβοήθητος και καταπλακωμένος από τρεις παλέτες παλιών εφημερίδων, στο τυπογραφείο της «Ελευθεροτυπίας» στο Κορωπί, 22χρονος εργαζόμενος πάλευε με το θάνατο επί 19 συνεχόμενες ώρες (οι προσπάθειές μας να βρούμε περισσότερα στοιχεία του σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομείο και ΕΚΑΒ απέβησαν άκαρπες...).

Το ατύχημα έγινε την Παρασκευή και η είδηση έγινε γνωστή χτες, αρχικά από περιοίκους. Ανεπισήμως από το ΚΑΤ όπου μεταφέρθηκε μάθαμε ότι η κατάσταση της υγείας του 22χρονου εργάτη είναι εξαιρετικά ανησυχητική αφού βρίσκεται σε κώμα και ενώ οι γιατροί έχουν κόψει ήδη και τα δύο πόδια του προκειμένου να προλάβουν σηψαιμία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ