Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απεργούν για να γυρίζουν όρθιοι στο σπίτι

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά κλιμακώνουν αύριο Τετάρτη τον αγώνα τους οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να αποκρούσουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που «σπέρνει» το θάνατο σε βάρος τους, καθώς ταυτόχρονα με την υπονόμευση της Ζώνης απαξιώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία, αφήνοντας εργολάβους και εφοπλιστές να «σφαγιάζουν» εργάτες στο βωμό του «γρήγορα» και του «φτηνότερα». Αυτής ακριβώς της πολιτικής έπεσε θύμα ο μεταλλεργάτης Δ. Χρήστου, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη, στο ναυπηγείο Χαλκίτη, αναγκάστηκε από τον εργολάβο Δούρο να ανέβει σε εντελώς ακατάλληλη σκαλωσιά ύψους 4 περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα ο μεταλλεργάτης να κάνει «βουτιά θανάτου» και να μείνει στον τόπο από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση.

Χτες συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συναντήθηκαν με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Α. Συρίγο. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν μέχρι την Τετάρτη οπότε θα γίνει νέα συνάντηση στα πλαίσια της απεργίας να υπάρχει έτοιμο πακέτο λύσεων με βάση το διεκδικητικό τους πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για το νέο φονικό στη Ζώνη, επιδότηση των ανέργων κάθε μήνα στο 80% των αποδοχών της κάθε ειδικότητας. Δουλιά για όλους, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια και αύξηση των συντάξεων. Εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών, έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη χωροθέτηση και την κατοχύρωση της Ζώνης.

Ακόμα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα σωματεία επισημαίνεται επιπλέον ότι: «Αυτή η εγκληματική πολιτική που την επιβάλλουν οι κυβερνώντες είναι υπόλογη για τα θανατηφόρα και μη εργατικά ατυχήματα στη Ν/Ζώνη. Η κυβέρνηση ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης καλούνται να αναλάβουν στο ακέραιο την ευθύνη τους. Αναγνώρισαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος των μέτρων ασφάλειας στη Ζώνη. Δεσμεύτηκαν ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος των 5μελών Επιτροπών Ελέγχου και με Χημικούς και θα αυξηθεί ο έλεγχος από τις Λιμενικές Αρχές. Αμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή η εκκαθάριση του Μητρώου των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων. Οχι μόνο τελικά δεν υλοποίησαν τις αποφάσεις αυτές, αλλά χειροτέρεψαν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα».

Από τα σωματεία τονίζεται ότι όλα αυτά «αποτελούν στοιχείο μιας πολιτικής που στοχεύει στη συρρίκνωση της Ζώνης προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας, στη δημιουργία εργατών χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ωρομίσθιους και απασχολήσιμους που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο από νύχτα σε νύχτα και όποιος ζήσει...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ