Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Προ των πυλών το μεγάλο κεφάλαιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση της παράδοσης και του πρώτου λιμανιού της χώρας στις... αγκάλες του μεγάλου κεφαλαίου με τη μέθοδο της εισαγωγής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά στο Χρηματιστήριο. Σήμερα στις 2 το μεσημέρι η διοίκηση του ΟΛΠ θα πάρει τη «μεγάλη» απόφαση. Θα εγκρίνει τις λογιστικές «καταστάσεις του 9μηνου του 2001» του Οργανισμού, που σημαίνει ότι ο δρόμος για το ξεπούλημα είναι πλέον ανοιχτός. Αλλωστε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι να έχει «τελειώσει» με τον ΟΛΠ το πολύ μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Η εισαγωγή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο, δηλαδή η ιδιωτικοποίησή του, θα «συνοδευτεί» με καθαρό πλιάτσικο, καθώς έχει προγραμματιστεί το τεμάχισμα του Λιμανιού, η παράδοση εκμετάλλευσης των κομματιών του σε ιδιώτες - ήδη ενδιαφέρον έχουν δείξει εφοπλιστές και πολυεθνικές - αλλά και με «μαχαίρι» στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων του λιμανιού.

Πλάτες στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος του ΟΛΠ «στήνουν» απροκάλυπτα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών Υπαλλήλων Λιμανιών και Φορτοεκφορτωτών και των σωματείων, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τις διαθέσεις των εργαζομένων -οι οποίοι τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης - και να αρνούνται κάθε είδους αγωνιστική κινητοποίηση. Ενδεικτικό της τακτικής των συμβιβασμένων πλειοψηφιών αποτελεί το γεγονός ότι το μόνο που «ενόχλησε» την Ενωση Μονίμων Υπαλλήλων του ΟΛΠ από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της διοίκησης του Οργανισμού είναι ότι στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνεται και το θέμα «παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής φύλαξης» στο λιμάνι, για το οποίο μάλιστα έστειλε και σχετική... επιστολή διαμαρτυρίας. Να σημειωθεί ότι η ιδιωτική φύλαξη αποτελεί ένα από τα «παρατράγουδα» που θα προκύψουν από το ξεπούλημα του ΟΛΠ, γεγονός βέβαια για το οποίο δε γίνεται ούτε κουβέντα στη σχετική επιστολή.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ και η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών που εκπροσωπούν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο. Με ανακοίνωση που έχουν αναρτήσει σε κάθε σημείο του λιμανιού καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το «έγκλημα - όπως σημειώνεται - που προωθεί και την καλούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης». Καταγγέλλουν ακόμα την τακτική των συμβιβασμένων συνδικαλιστών και απαιτούν από τα συνδικαλιστικά όργανα να «αποφασίσουν τώρα την έναρξη ανυποχώρητου αγώνα, με αίτημα το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης. Καλούμε κάθε συνάδελφο να ενεργοποιηθεί για να σταματήσει το συντελούμενο έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ