Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμακωτές απεργίες στο σύνολο του ιατρικού κόσμου

ΠΑΡΙΣΙ.-

Βδομάδα κινητοποιήσεων άρχισε, χτες, για τους εργαζόμενους στον νοσηλευτικό και γενικό ιατρικό τομέα της Γαλλίας. Την απεργία στηρίζουν τέσσερις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες από διαφορετικούς κλάδους και θα έχει μορφή κλιμάκωσης. Οι διάφοροι κλάδοι έχουν ξεχωριστές διεκδικήσεις αλλά συμφωνούν στο ενιαίο αίτημα για δημιουργία άμεσα τουλάχιστον 80.000 νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να καλυφθούν οι αλλεπάλληλες υπερωρίες που καλούνται να κάνουν μετά την εφαρμογή του 35ωρου.

Συγκεκριμένα, από χτες άρχισε η απεργία του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων με αίτημα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες. Σήμερα, αρχίζει η απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο, εκτός από νέες θέσεις εργασίας, ζητά αύξηση των χρημάτων που λαμβάνει από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών (ποσό που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 14 χρόνια) και αναπροσαρμογή του μισθολογίου του.

Από αύριο Τετάρτη, στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι γιατροί (νοσοκομειακοί και ιδιώτες), που ζητούν, επίσης, εκτός από νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των ποσοστών που λαμβάνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών που εξετάζουν. Συγκεκριμένα, ζητούν 15% αύξηση για τις εξετάσεις εντός νοσοκομείων και 46% αύξηση για τις επισκέψεις κατ' οίκον, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα εργάζονται, τουλάχιστον, 58 ώρες τη βδομάδα. Στο πλευρό των γενικών νοσοκομειακών γιατρών θα απεργήσουν οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών, των χειρουργείων αλλά και οι ιδιώτες.

Ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωνε ότι «είναι κατανοητή η οργή των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των γιατρών, καθώς είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες εργασίας και ζωής τους είναι εξαιρετικά δύσκολες και πρέπει να βελτιωθούν». Εντούτοις, ο Κουσνέρ δεν προχώρησε σε καμία συγκεκριμένη πρόταση και αρκέστηκε να καλέσει τους γιατρούς «να φερθούν υπεύθυνα». Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κυλιόμενες εβδομαδιαίες απεργίες καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεν αντέχουν πλέον τις συνθήκες εργασίας τους και τις αλλεπάλληλες υπερωρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ