Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Απεργούν υπερασπιζόμενοι τη ζωή τους

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν, μεθαύριο Πέμπτη, οι οικοδόμοι στο Ολυμπιακό Χωριό, με κεντρικό ζήτημα τη βελτίωση των όρων εργασίας και την άμεση εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας αναφέρει ότι την περασμένη Παρασκευή «ένας ακόμα συνάδελφος προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των εργαζομένων, που έπεσαν θύματα των αδικαιολόγητων ατυχημάτων που συμβαίνουν στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού».

Το συγκεκριμένο περιστατικό - που ευτυχώς δεν ήταν θανατηφόρο - ανέδειξε την παντελή έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας. Η μεταφορά του εργαζόμενου στο νοσοκομείο έγινε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο στο Ολυμπιακό Χωριό, κάτι που θα μπορούσε να του στοιχίσει τη ζωή, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχει ούτε γιατρός.

Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων, σημειώνει το Συνδικάτο, «ισοδυναμεί με έγκλημα που δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο της εργοδοσίας» και «το αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης και των άλλων αρμοδίων, που ενδιαφέρονται μόνο για την έγκαιρη αποπεράτωση του έργου, χωρίς να υπολογίζουν και να νοιάζονται για τις συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι». Αποκαλύπτουν, συνεχίζει η ανακοίνωση, «τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος».

Με την απεργία της Πέμπτης, οι οικοδόμοι προειδοποιούν εργοδοσία και κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή των εργαζομένων και απαιτούν:

Εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στη δουλιά, μόνιμη ύπαρξη ασθενοφόρου και γιατρού στο εργοτάξιο, διακοπή εργασιών όπου παραβιάζονται τα μέτρα ασφαλείας.

Επιπλέον, απαιτούνται λεωφορεία για τη μεταφορά των εργαζομένων χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνσή τους, να σταματήσουν τα εξοντωτικά ωράρια, η εφαρμογή 5ήμερου - 7ωρου - 35ωρου, η τακτική πληρωμή των εργαζομένων ανά εβδομάδα ή 15ήμερο, να σταματήσουν οι τρομοκρατικές απολύσεις και η αυθαίρετη ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών. Τέλος, να δίνουν οι εργοδότες «τις βεβαιώσεις που χρειάζονται οι αλλοδαποί συνάδελφοι για την ανανέωση της κάρτας παραμονής, εργασίας κλπ.».

  • Οκτώ νεκρούς και έξι σοβαρά τραυματίες εντός της ελληνικής επικράτειας μετρά η εργατική τάξη, πριν ακόμα κλείσει ο πρώτος μήνας του 2002. Ενας ακόμα ναυτεργάτης σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες. Πρόκειται για τον Invakon Alexander, 47 ετών, μέλος πληρώματος του πλοίου «AMUR 2529», με σημαία Ρωσίας, και ενώ το πλοίο έπλεε ένα ναυτικό μίλι από την Υδρα. Την ίδια μέρα, ο εργαζόμενος 48χρονος Δημήτριος Κλεάνθης στην κατασκευαστική «ΕΛΤΕΡ ΑΕ» υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κάταγμα κλείδας μετά από πτώση στο εργοτάξιο της εταιρίας, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργων στη χερσαία ζώνη του λιμένα ΑΚΑΝΤΙΑΣ Ρόδου. Να καούν κινδύνεψαν το 25μελές πλήρωμα του πλοίου «CACAO», σημαίας BELIZE (ελληνικών συμφερόντων), όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου και ενώ αυτό έπλεε 160 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ομάν Αραβίας. Τελικά, το πλήρωμα παρέλαβε άλλο πλοίο που βρισκόταν κοντά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ